Abbadia San Salvatore

Abbey of Sant'Antimo


Albarese

Acquapendente


Archipelago Toscano


Arcidosso


Arezzo


Asciano


Badia di Coltibuono


Barberino Val d'Elsa

Bolsena Lake


Bomarzo

Brunello di Montalcino

Buonconvento

Campagnatico


Capalbio


Castel del Piano

Castelfiorentino


Castell'Azarra

Castellina in Chianti


Castelmuzio


Castelnuovo Bererdenga


Castiglioncello Bandini


Castiglione della Pescaia


Castiglione d'Orcia


Castiglion Fiorentino


Celleno


Certaldo


Chianciano Terme


Chianti


Chiusi


Cinigiano


Cività di Bagnoregio


Colle Val d'Elsa


Cortona


Crete Senesi


Diaccia Botrona


Isola d'Elba


Firenze


Follonica


Gaiole in Chianti


Gavorrano

Gerfalco


Greve in Chianti


Grosseto


Lago Trasimeno


La Foce


Manciano


Maremma


Massa Marittima


Montagnola Senese


Montalcino


Monte Amiata


Monte Argentario


Montecalvello

Montefalco


Montemassi


Montemerano


Monte Oliveto Maggiore


Montepulciano


Monteriggioni


Monticchiello


Monticiano


Orbetello


Orvieto


Paganico


Parco Naturale della Maremma


Perugia


Piancastagnaio


Pienza


Pisa


Pitigliano


Prato

Radda in Chianti


Roccalbegna


Roccastrada


San Bruzio


San Casciano dei Bagni


San Galgano


San Gimignano


San Giovanni d'Asso


San Quirico d'Orcia


Sansepolcro


Santa Fiora


Sant'Antimo


Sarteano


Saturnia


Scansano


Scarlino


Seggiano


Siena


Sinalunga


Sorano


Sovana


Sovicille


Tarquinia


Tavernelle Val di Pesa


Torrita di Siena


Trequanda


Tuscania


Umbria


Val d'Elsa


Val di Merse


Val d'Orcia


Valle d'Ombrone


Vetulonia


Viterbo

Volterra
 
Reizen in Toscane
             
 
San Gimignano


album Surroundings
       
   


San Gimignano 
 

There is no history that is not designed, no design that is not historical, and no single form of authenticity[0].

 

Medina Lasansky

   
   

San Gimignano is een middeleeuws stadje in de provincie Siena van de Italiaanse regio Toscane. De plaats trekt veel toeristen, vooral vanwege de bijzondere middeleeuwse architectuur.
San Gimignano is bekend om zijn veertien torens die het silhouet van de stad markeren. Deze zijn in de 12de en 13e eeuw door rivaliserende rijke families opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral als prestigeobject. Op haar hoogtepunt had de stad zo'n 72 torens.
In de late middeleeuwen was deze stad erg welvarend door de ligging aan de pelgrimsroute naar Rome. Maar toen deze werd verlegd en er een pestepidemie uitbrak, betekende dit een economische ondergang en het behoud van zijn middeleeuwse karakter. Alle straatjes gaan opwaarts naar het hoogste punt.

San Gimignano is met zijn unieke skyline een van de schitterendste steden van het middeleeuwse Toscane. Vondsten uit de omgeving tonen aan dat de Etrusken hier reeds een nederzetting hadden.

De late middeleeuwen waren een periode van grote spanningen: tussen welfen en gibellijnen, tussen de steden onderling, tussen de adellijke families in de steden. Om zichzelf te kunnen beveiligen en macht uit te stralen, bouwden de belangrijke families een privé-toren.

Een wandeling door de stad brengt je langs kleine straatjes naar de mooie pleinen Piazza Duomo en Piazza della Cisterna, langs musea, gebouwen en kerken, allen van ongekende artistieke en historische waarde.
Je kan er werken bekijken van Lippo Memmi (Palazzo comunale), Benozzo Gozzoli (Museo Civico , Collegiata, Chiesa di Sant'Agostino), Filippino Lippi, Taddeo di Bartalo (Museo civico), Domenico Ghirlandaio (Collegiata) en Pier Francesco Fiorentino (Sant'Agostino).

Het fascistische regime beschouwde het middeleeuwse Toscane als een ideaal voorbeeld van de inheemse cultuur en de Italiaanse geest, de italianità. Steden als San Gimignano, die in hun historische middeleeuwse staat konden worden bezocht, werden gepresenteerd als plaatsen waar nog een onaangetast Italiaans karakter kon worden teruggevonden. Om dit gevoel van italianità te promoten, moedigde de fascistische regering steden als San Gimignano aan om hun historische centra te "vermiddeleeuwsen" door gebouwen en ruimtes te restaureren naar hun zogenaamde 'originele' en 'oorspronkelijke vorm. In San Gimignano werd de Loggia naast het Palazzo Comunale gebouwd. Het elegante bouwwerk lijkt een oorspronkelijk Renaissance-monument maar werd ontworpen door Egisto Bellini en voltooid in 1936. De Porta San Giovanni werd 'bevrijd' van de zeventiende-eeuwse kerk van Madonna dei Lumi, die tegen de noordzijde ervan was gebouwd. Alle sporen van de barok wa-erden zo goed mogelijk uit de oude stad verwijderd[1]. Maar weinig mensen beseffen dit als ze door de oude binnenstad flaneren en genieten van een door het fascistische regime gemodelleerde stad[2].

De belangrijkste toegangspoorten zijn de Porta San Giovanni in het zuiden, de Porta San Matteo in het noord-westen en Porta S. Jacopo in het noord-oosten van de stad.

Alle wegen leiden naar het hoogste punt van het dorp waar zich de Piazza della Cisterna en de Piazza Duomo bevinden. De belangrijkste winkelstraten zijn Via San Matteo en Via San Giovanni die van de stadspoorten ook naar Piazza Duomo lopen.
De mooiste pleinen van San Gimignano zijn Piazza Cisterna en Piazza Duomo.
De Piazza della Cisterna is vernoemd naar de 13e eeuwse bron, die de bewoners van water voorzag. Rondom dit plein staan interessante middeleeuwse gebouwen en torens. De naam van de Piazza Duomo suggereert dat de daaraan gelegen kerk, de Collegiata, een dom zou zijn, maar San Gimignano is nooit een bisschopsstad geweest. Wel liggen aan dit plein:
Collegiata; een kerk met een saaie buitenkant, maar een wervelend interieur waarvan alle wanden geheelzijn bedekt met fresco's van o.a. Benozzo Gozzoli, Taddeo di Bartolo, Lippo Memmi en Bartolo di Fredi.
Baptisterium met het beroemde fresco van de aankondiging, geschilderd door Ghirlandaio.
Torre Grosso; de 54 m hoge toren van het Palazza Populo; stadhuis en museum. De toren is te beklimmen. Het Museo Civico bevat een fresco van Lippo Memmi en schilderwerken van o.a. Anzo da Siena, Benozzo Gozzoli, Filippino Lippi. Een museum dat daarnaast vele doorkijkjes naar buiten heeft.
Verder zijn nog van belang:
Sant'Agostino; een kerk met een kale buitenkant en van binnen rijk gedecoreerd. Ook hier weer, naast een marmeren altaar van Benedetto da Maiano, werken van o.a. Benozzo Gozzoli, Lippo Memmi, Piero del Pollaiuolo en Bartolo di Fredi.
Museo Archeologico; een museum dat gevestigd is in ex convento di Santa Chiara; een voormalig klooster.
Spezieria di Santa Fina; een van de oudste apotheken in Toscane, gelieerd aan Spedale di Santa Fina.San Gimignano sunset
Suggestieve zonsondergang met de torens San Gimignano
 

San Gimignano is een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane en het is daardoor tevens een van de drukstbezochte. In de zomermaanden rijden de touringcars met toeristen af en aan. Om de sfeer in het dorp goed te kunnen proeven, zou u eigenlijk buiten het hoogseizoen moeten komen of er de nacht moeten doorbrengen. Behoren deze twee aanbevelingen niet tot de mogelijkheden, trek dan een ochtend uit voor de torens en de achterafstraatjes. maar ook voor de prachtige frescocyli in de twee belangrijkste kerken van San Gimignano, de Collegiata (Duomo) en de Sant’ Agostino.
In San Gimignano hebben zowel de Etruscen als de Romeinen zich gevestigd. In de middeleeuwen lag het aan de Via Francigena, een belangrijke pelgrimsroute tussen Rome en Noord-Europa. Rond 1150 begon men met de bouw van 72 torens die de plaats ooit rijk was. De torens waren statussymbolen –hoe hoger hoe beter- en hadden een rol in de verdediging tijdens de bloedige vetes die uiteindelijk de neergang van de stad zouden betekenen. Als de edelen elkaar niet in kokende pek wierpen of stenen op hun buren afschoten, waren ze wel bezig met zich te verdedigen tegen aanvallen uit Volterra of Poggibonsi. Het gevolg van deze ruzies was dat het verzwakte San Gimignano zich onder bescherming van Firenze moest plaatsen (1348). De macht van de edelen brokkelde af, de torens raakten in onbruik (dit heeft bijgedragen tot hun behoud) en San Gimignano werd een slaperig stadje. Het kwam later nog éénmaal in de belangstelling doordat het als Monteriano werd opgevoerd in Where angels fear to tread van E.M. Foster.
Het huidige San Gimignano is zeer klein, binnen een kwartier loop je van de ene naar de andere kant. Je komt het plaatsje binnen via de Porta San Matteo of de Via San Giovanni (1262). Loop vervolgens door de Via San Matteo of de Via San Giovanni naar de onderling verbonden hoofdpleinen: de Piazza del Duomo en de Piazza della Cisterna (genoemd naar de 13de-eeuwse put). De Piazza del Duomo is het levendigst. Hier zie je de Collegiata en het Palazzo del Popolo, waar het Museo Civico is gevestigd, en de Torrre Grossa (de enige toren die beklommen kan worden). Neem ook de tijd om door de stille achterafstraatjes te lopen en de stadsmuren en het Rocca (kasteel) te bekijken.

Grotere kaart

Het hart van San Gimignano telt vier pleinen, Piazza della Cisterna, Piazza Duomo waar de Collegiata is gevestigd, Piazza Pecori, en Piazza delle Erbe. De belangrijkste straten zijn Via San Matteo en de Via San Giovanni, die de stad van noord naar zuid doorkruisen.

1
Piazza della Cisterna
2
Palazzo Tortoli
3
Arco dei Becci
4
Palazzo del Podestà
5
Piazza del Duomo
6
Palazzo del Popolo
7
Museo d'Arte Sacra, Museo Etrusco
8
Torri Salvucci
9
Palazzo Cancelleria
10
Palazzo Pesciolini
11
Palazzo Tinacci
12
San Pietro
13
Piazza Sant'Agostino
14
San Iacopo
15
Porta San Iacopo
16
Porta d. Fonti
17
San Lorenzo in Ponte
18
Porta San Giovanni
19
Porta Quercecchio
20
Porta San Matteo

 San Gimignano, Manhattan mediaevo   SanGimignanoPanorama1   San Gimignano, città delle torri

San Gimignano, een middeleeuws Manhattan

 

 

San Gimignano

 

 

 

San Gimignano, città delle torri
San Gimignano, la città delle Torri, ricostruzione della città medievale        

San Gimignano, la città delle Torri, ricostruzione della città medievale

 

       

Palazzo del Popolo


   
Het Palazzo Comunale van van San Gimignano, ook wel bekend als het Palazzo del Popolo, staat op de Piazza del Duomo. Het gebouw bevat een museum en een galerie met werken van de Florentijnse en Sienese school - waaronder werken van Coppo di Marcovaldo, Lippo Memmi, Benozzo Gozzoli, Filippino Lippi, Il Sodoma en Pinturicchio. Het palazzo dateert uit de late 13de eeuw, en werd gebouwd tussen 1289 en 1298 op de ruïnes van een bestaand gebouw. Het werd verder uitgebreid in de 14e eeuw. De gevel wordt gekenmerkt door elegante boogramen. De onderste helft werd gebouwd met stenen, het bovenste deel in baksteen. De fresco's van Memmo di Filippuccio die de kamers van de podestà in het Palazzo del Popolo versieren, illustreren het dagelijks leven van de vroege 14e eeuw.

Op de bovenste verdiepingen van het palazzo bevindt zich de Sala del Consiglio, een grote ontvangsthal, die werd gebruikt als raadszaal. De ontvangsthal staat ook bekend als de Sala di Dante en is vernoemd naar de bekende dichter Dante Alighieri die San Gimignano in 1300 bezocht als ambassadeur van de Florentijnse Republiek. De kamer is ingericht met een Maestà door Lippo Memm. De fresco werd geschilder in 1317 in opdracht van Nello de Mino Tolomei, toen Podesta van San Gimignano. De fresco is geïnspireerd door Simone Martini's Maestà in het Palazzo Pubblico in Siena. Aan de voorzijde van het paleis en de toren, is een ballatoio (dit zijn trappen die leiden naar een smal terras) te bewonderen, genaamd l'Arengo.


Art in Tuscany | Palazzo Publicco in San GImignano


 


Palazzo del Popolo


Sala di Dante, Museo Civico, San Gimignano

Sala di Dante, Museo Civico, San Gimignano

 

Chiesa Collegiata

   
De Chiesa Collegiata is de belangrijkste kerk van San Gimignano, gelegen in de Piazza del Duomo in het hart van de stad. Het was ooit de Duomo (dom), maar aangezien San Gimignano niet langer een bisschop heeft is het nu een collegiale kerk. Binnenin zijn de wanden en gewelven van deze driebeukige kerk overvloedig beschilderd met fresco’s, waaraan zowel kunstenaars uit Siena (Lippo en Federico Memmi, Taddeo di Bartolo) (14de eeuw) als uit Firenze (Benozzo Gozzoli, Domenico Ghirlandaio) (15de eeuw) gewerkt hebben.

De gevel dateert uit 1239 en is opmerkelijk sober. Het Pisaanse Romaanse interieur is beroemd om zijn weelderige fresco's, die bijna volledig de muren bedekken. De arcades zijn van zwart-wit gestreepte marmer. In het centrum is een groot fresco van San Sebastiano door Benozzo Gozzoli (1465). Hj schilderde het werk nadat de pest in 1464 veel slachtoffers had gemaakt. Een fresco van Taddeo di Bartolo toont het Laatste Oordeel"in gruwelijk detail.

In de rechterzijbeuk hebben de gebroeders Lippo en Federico Memmi in de dertiger jaren van de 14e eeuw een cyclus geschilderd met scènes uit het Nieuwe Testament, in de stijl van hun schoonbroer Simone Martini. Ze zijn gegroepeerd in 3 registers, beginnen van boven en lopen van rechts naar links. De eerste scène is een Maria Boodschap. In de 7° boog van deze zijbeuk hebben Giuliano en Benedetto da Maiano in 1468 de kapel van de H. Fina uitgewerkt tot een waar meesterwerk van de Toscaanse renaissance. Zowel de architecturale uitwerking van de wanden als de prachtige fries van serafijnen in gekleurde terracotta en het ‘altaar-graf’ zijn van een bijna volmaakt evenwicht.
De twee belangrijkste kapellen zijn de Cappella di San Gimignano, met een altaar door Benedetto da Maiano, en de Cappella di Santa Fina, ontworpen door Giuliano da Maiano, met het beeldhouwwerk van zijn broer Benedetto. De fresco’s tegen de zijwanden zijn van de hand van Domenico Ghirlandaio (1475). Santa Fina werd geboren in San Gimignano in 1238, en is de patroonheilige van de stad. Rechts kondigt de H. Gregorius aan de H. Fina haar nakende dood aan, en boven dragen 2 engelen haar naar de hemel. Links zie je de uitvaart van de H. Fina, en staan ook de 3 mirakels uit haar legende afgebeeld: de genezing van haar voedster Beldia, de priester die opnieuw ziet, en de klokken die geluid worden door engelen.

In de linkerzijbeuk tenslotte staat er ook een frescocyclus, nu van het Oude Testament. Ook hier heeft een kunstenaar uit Siena aan gewerkt: Bartolo di Fredi (1367). En ook hier zijn de afbeeldingen gegroepeerd in 3 registers en beginnen van boven. Maar zij lopen van links naar rechts. Hier is de eerste scène de schepping van de wereld.

Hidden secrets in Tuscany | Collegiate Church of S. Maria Assunta


 


Duomo of Chiesa Collegiata


Colleggiata, Announcement of Death to St Fina, door Domenico Ghirlandaio


Piazza del Duomo en het Palazzo del Podestà, San Gimignano [3]
Porta San Giovanni

De Porta San Giovanni geeft toegang tot het historisch centrum van San Gimignano. Het is de mooiste poort van de stad. De Porta San Giovanni werd gebouwd in 1262, toen de tweede stadsmuur aangelegd werd. De Sienese boog wordt geflankeerd door een wachthuisje met zes kleine bogen.
Links van de poort zie je de klokkentoren van de kerk van de Madonna dei Lumi (1601). Het schip van deze kerk grensde ooit aan de poort.
Van hieruit vertrekken vele wandelingen in de omgeving van San Gimignano. Meer informatie en kaarten vind je in het vlakbij gelegen Ufficio Informazione Turistiche - Pro Loco: (Piazza Duomo, 1).

Via San Giovanni

Deze straat ontstond in de lle-12e eeuw op de route van de Via Francigena. Het is altijd een handelsstraat gebleven, met vele winkelijes met kunstnijverheid, lokale producten en keramiek, hier en daar onderbroken door een kerk. Aan beide zijden staan middeleeuwse huizen, torens, torenwoningen, hospitalen en herenhuizen. De weg klimt omhoog naar de Arco dei Becci, de 11de-eeuwse toegangspoort in de eerste stadsmuur, en komt uit op de sierlijke Piazza della Cisterna.

 

Piazza della Cisterna is de mooiste en beroemdste plein van San Gimignano. Het plein wordt omringd door adellijke huizen en middeleeuwse torens maar is genoemd naar de waterput die centraal op het plein staat. Het is een achthoekige put in travertijn. Door de Arco dei Becci, een van de poorten in de oude middeleeuwse muren, heb je een mooi uitzicht op de omliggende heuvels.
De Piazza della Cisterna markeerde het kruispunt van de twee belangrijkste wegen, de Via Francigena en de weg die ging van Pisa naar Siena. Het was het centrum van San Gimignano, en samen met de Piazza Duomo het hart van de middeleeuwse stadplanning. Waar de Piazza Duomo het religieuze en politieke centrum was, was de Piazza della Cisterna bestemd voor de mensen. Het was de plaats voor publieke optredens, festivals en toernooien en er werd markt gehouden.

Het plein heeft de vorm van een omgekeerde driehoek en exploiteert de natuurlijke helling van het terrein . Het is volledig betegeld in baksteen. Een open doorgang leidt naar de Piazza del Duomo.

Naast de poortt vindt u de indrukwekkende torens van Becci en Cugnanesi . Dichter bij de put zijn de belangrijkste gebouwen: palazzo Razzi, met zijn prachtige glasramen, Casa Salvestrin , dat een tijdlang een ziekenhuis was, en palazzo Tortoli paleis, dat toebehoorde aan de Capitano del Popolo.

Noordwaarts is het palazzo Cortesi en de indrukwekkende Torre del Diavolo. Aan dezelfde kant opent de passage die leidt naar de Piazza del Duomo.

The Piazza del Duomo is paved and surrounded with buildings and towers. On a high stairs, dominates the Collegiate Church of S. Maria Assunta (XII century), rich in 1300 Sienese and 1400 Florentine paintings, and the Chapel of Santa Fina. In the opposite there is the Podestà Palace surmounted by Rognosa Tower, utilized during 1300 as the State prison. In front of the Dome we can see the building of Ghibellini-Salvucci with the Twin Towers that heads Chigi Tower (1280).

Between the Duomo and the Town Hall there is a flight of stairs to Piazza Pecori, named after a celebrated citizen, Luigi Pecori (1811-1864) who wrote the first history of the San Gimignano area. On the right hand side of the piazza, the loggia of the Annunciation. It is also known as the Baptistery loggia, due to the hexagonal baptismal font created by Giovanni di Cecco in 1472 on behalf of the members of the Wool Guild. The most important of the bas-relief panels is in fact the Baptism of Christ. On the farthermost wall of the loggia there is a beautiful fresco of the Annunciation, attributed to Domenico Ghirlandaio.

 


Aan Porta San Matteo, gelegen aan de noordzijde van de Via Francigena, volg je de Via Cellolese rechts tot op de Piazza Sant'Agostino. Daar staat de prachtige Chiesa di Sant 'Agostino, met het bijbehorende kloostercomplex en de kleine Romaanse kerk van San Pietro in Forliano.
De Chiesa di Sant 'Agostino werd gebouwd door de Augustijner kanunniken tussen 1280 en 1298, en het vertegenwoordigt een typisch voorbeeld van de gotische architectuur van de bedelorden in Midden-Italië. Benozzo Gozzoli, in samenwerking met een aantal assistenten, produceerde hier zijn belangrijkste werk, de decoraties van de kapel apsis van de kerk in 1464-1465.

Benozzo Gozzoli was een Italiaanse renaissanceschilder uit de Florentijnse school. Gozzoli was opgeleid als goudsmid en werkt in zijn vroege jaren samen met Ghiberti aan de bronzen deuren van het baptisterium in Firenze. Ook met de schilder Fra Angelico werkte hij samen aan fresco's in het San Marco klooster te Firenze (1445), de kapel voor paus Nicolaas V in het Vaticaan (1447) en de kapel van San Brizio in Orvieto (1448). In 1459 werd Gozzoli gevraagd door Piero di Cosimo de' Medici om de privékapel van het Palazzo Medici te decoreren. Tussen 1469 en 1484 werkte hij aan een frescocyclus met scènes uit het Oude Testament aan het Camposanto te Pisa, deze is echter grotendeels vernield tijdens een bombardement in 1944.


[lees meer]

In het museum Benozzo Gozzoli in Castelfiorentino zijn de prachtige fresco's Il Tabernacolo di Madonna della Tosse (1484) en Madonna della Visitazione (1490-91) te bewonderen. Het gebouw is ontworpen door Massimo Mariani.
 

La Chiesa di Sant' Agostino, St Augustine Leaving his Mother door Benozzo Gozzoli
De Romaanse kerk Pieve di Cellole, die Giacomo Puccini tot Suor Angelica inspireerde, ligt in Cellole, op slechts een paar kilometer van San Gimignano, in het versterkte dorp Collemuccioli. Er zijn Etruskische graven in de buurt (Poggio alla Città).
In Collemuccioli is de Piazza dei Priori een bezoek waard. Het is een van de mooiste pleinen van Italië, omringd door indrukwekkende 14e eeuwse gebouwen. Verder zijn er het Palazzo Priori, de gemeentelijke Pinacoteca, de Romaanse kathedraal, de doopkapel, de boog Porta all'Arco, de Etruskische Akropolis, de Medici vesting Maschio, de steeg Viale dei Ponti, de Via Matteotti, het Etruskische Museum Guarnacci met duizenden urnen die teruggaan tot de Hellenistische en Archaïsche periode, de archeologische opgravingen van het Romeinse amfitheater en de graven in Valle Bona.


 
Pieve di Cèllole
Pieve di Cèllole

Wekelijkse markt in San Gimignano is op donderdag op de Piazza della Cisterna (8.00 -13.00).
   
   
   
   
Galleria Continua | Via del Castello, 11 - 53037 San Gimignano (SI)

Toonaangevende galerie van hedendaagse kunst, gevestigd in en voormalige bioscoop van San Gimignano. De galerie die nogal wat Vlaamse kunstenaars vertegenwoordigt heeft verder vestigingen in Parijs en Bejing. Tot de kunstenaars van de galerie behoren Ai Weiwei, Kader Attia, Daniel Buren, Cai Guo-Qiang, Loris Cecchini, Chen Zhen, Nikhil Chopra, Berlinde De Bruyckere, Leandro Erlich, Meschac Gaba, Carlos Garaicoa, Kendell Geers, Antony Gormley, Gu Dexin, Shilpa Gupta, Subodh Gupta, Mona Hatoum, Ilya & Emilia Kabakov, Zhanna Kadyrova, Kan Xuan, Anish Kapoor, Jorge Macchi, Sabrina Mezzaqui, Margherita Morgantin, Moataz Nasr, Hans Op de Beeck, Lucy + Jorge Orta, Giovanni Ozzola, Luca Pancrazzi, Bruno Peinado, Michelangelo Pistoletto, Arcangelo Sassolino, Manuela Sedmach, Serse, Nedko Solakov, Sun Yuan & Peng Yu, Pascale Marthine Tayou, Nari Ward, Sophie Whettnall, Sislej Xhafa en Yan Lei.


Wijn in Toscane

| Strada del Vino Vernaccia di San Gimignano

| Consorzio della Denominazione San Gimignano | Piazza Duomo, 1 53037 San Gimignano (SI)


Comune


 

San Gimignano,
uitzicht vanuit de Rocca di Montestaffoli
De provincie van Siena biedt een oneindige verscheidenheid aan wandel- en fietsroutes. Ook de omgeving van San Gimignano biedt veel mogelijkheden. Vanuit San Gimignano bereik je te voet het natuurreservaat Castelvecchio, het mooie dorp van Lariano, de Romaanse parochiekerk van Cellole, en het heiligdom van de Madonna di Pancole. Er zijn vele routes, te voet of per fiets.
Een wandeling in de omgeving van San Gimignano lijkt niet vanzelfsprekend, maar het nabijgelegen platteland verbergt genoeg bezienswaardigheden die een tocht de moeite waard te maken.
De meeste paden vertrekken uit San Donato (afdaling die vertrekt aan de Porta San Giovanni) met routes die je naar het Castelvecchio Natuurreservaat brengen, of naar de vier kilometer verder gelegen Pieve di Cellole, een mooie romaanse parochiekerk. Daar heb je een mooie en heel verrassend uitzicht op San Gimignano.

Wandelen in Toscane | Wandelen en trekking rond San Giminiano (eng)


 

Castelvecchio Natuurreservaat   
Abdide Chiesa dei San frediano e San Giovanni, Castelvecchio

Chiesa dei San frediano e San Giovanni, absis, Castelvecchio

 

Het Castelvecchio natuurreservaat (734 hectare) ligt in Val d'Elsa, enkele kilometers ten westen van San Gimignano. Castelvecchio of Castrium Vetus, was al door de Etrusken bewoond in de 7e en 6e eeuw v.o.t. De ruïnes van Castelvecchio, waar je kan genieten van een prachtig uitzicht over de omliggende heuvels, zijn een referentiepunt voor de wandelingen in het reservaat.
Het kasteel was een belangrijke fort tijdens de middeleeuwen. Het was een natuurlijke verdedigingslinie die door twee kleine rivieren gevormd werd, de Botro di Castelvecchio en de Botro della Libaia, beide zijrivieren van de grotere rivier Elsa.
Na het jaar 1000 was deze plek op zijn hoogtepunt dankzij de strategische positie: op korte afstand van de splitsing met de“Via Francigena” en de“Via del Sale” die de zoutmijnen van Volterra met de zoutmijnen verbond met het het centrum van Toscane (Chiusi, Arezzo en Cortona).
Castevecchio was door deze strategische ligging net zo belangrijk als San Gimignano en Volterra.
De ruïnes van Castelvecchio, met de Chiesa dei Santi Frediano e Giovanni zijn een mooi eindpunt van vele wandelingen door het reservaat.

Wandelen in Toscane | Visita all'area archeologica di Castelvecchio. 

Chiesa dei San frediano e Giovanni,  CastelvecchioChiesa dei San frediano e San Giovanni, Castelvecchio

Het oude centrum van Volterra is een vrij compact geheel, waarin de monumenten dicht bij elkaar liggen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Duomo en de Piazza dei Priori. Aan de westkant van het plein staat het Palazzo dei Priori. Daarin zetelde in de middeleeuwen de plaatselijke overheid. Dit paleis is één van de oudste van Toscane. En wat in de middeleeuwen het politieke centrum was is nog steeds het hart van de stad.
De Duomo di Volterra op de grote Piazza San Giovanni is gebouwd in romaanse stijl en beschikt over mooie 13e-eeuwse preekstoelen met gebeeldhouwde panelen en vele bas-reliëfs.
In het Museo Guarnacci bevinden zich vele overblijfselen van de Etruskische tijd. Daarnaast zijn er nog enkele musea met schilderijen.
Indrukwekkend is het Romeins theater van Volterra, dat dateert uit de eerste eeuw v.o.t.
De boven de stad uitrijzende burcht, het fort van de Medici is goed bewaard en nog altijd in gebruik als staatsgevangenis.
Tegenwoordig is Volterra bekend geraakt bij veel jongeren over de hele wereld dankzij de succesvolle boekverfilmingen van de Twilight Series. In deze serie is Volterra een belangrijke stad en de thuishaven van de Volturi, een verband van een groep vampieren met duistere krachten.

 
Volterra
 
   
 

Visualizzazione ingrandita della mappa
 

Kaart van San Gimignano 

 

 

La Chiesa di Sant' Agostino, met fresco's van Benozzo Gozzoli


   
De via S. Matteo loopt van de Piazza del Duomo naar de Porta S. Matteo, en is met zijn middeleeuwse huizen en palazzi een van de meest pittoreske straten van San Gimignano. Voor de S. Agostino moet je aan de porta S. Matteo rechts de Via Cellolese inslaan naar de Piazza S. Agostino. De Romaanse kerk rechts is de San Pietro, die uit de 11° eeuw dateert en die een eenvoudige gevel heeft. De gebroeders Memmi hebben ook hier fresco’s geschilderd. Het meest sprekende kunstwerk is echter een houten kruisbeeld uit de 13° E., in een nis, links.
De San Agostino is de kloosterkerk van de paters Augustijnen, die zich hier tegen het einde van de 13e eeuw gevestigd hebben. Je kan vanuit de sacristie naar de 15e-eeuwse kloostergang gaan. In de kerk vinden we onmiddellijk rechts in de kapel van San Bartolo, het marmeren altaar van Benedetto da Maiano (1494). Op het hoofdaltaar staat de kroning van Maria met Heiligen, het meesterwerk van Piero Pallaiolo (1483).

De frescocyclus in het priesterkoor, waarin in 17 scènes over 3 registers het leven van de H. Augustinus wordt afgebeeld, is het schitterende werk van Benozzo Gozzoli (1464 – 1465). 

La Chiesa di Sant' Agostino, The Parable of the Holy Trinity by Benozzo Gozzoli

Memmo di Filippuccio

 

   

Memmo di Filippuccio (Siena, ca. 1250 – Siena(?) ca. 1325) was een Italiaans schilder van het einde van het duecento en het begin van het trecento (13e tot 14e eeuw).
Tussen 1303 en 1313 was hij dus actief in San Gimignano. Hij maakte fresco’s op de binnenmuur in het portaal van de Collegiale kerk van San Gimignano, in the Sint Pieterskerk (Chiesa di San Pietro in Forlìano) vinden we van hem een annunciatie, een Madonna gezeten op een troon met Sint Catharina van Alexandrië en Maria Magdalena en een aanbidding der wijzen. Volgens Previtali [8] zou hij ook de auteur zijn van de fresco’s die de rechtspraak door Karel I van Anjou[9] voorstellen in het Palazzo del Poppulo in de Sala dell’Udienza. De Sint Jacobskerk (Chiesa di San Jacopo al Tempio) heeft een Madonna met kind met de heiligen Jakobus de Meerdere en Johannes de evangelist en in de toren van het Palazzo Pubblico vinden we van hem een fresco cyclus met profane thema’s, zijn fameuze erotische fresco’s. In de kerk van Sint Jacobus en Filippus (Chiesa dei Santi Jacopo e Filippo) in Certaldo schilderde hij een Madonna met kind en Sint Jacob en de opdrachtgeefster links en Sint Pieter rechts.

Documenten uit 1303 en 1305 bevestigen dat Memmo zich bezighield met de verluchting van handschriften voor de podesta. Hoewel die werken niet bewaard zijn liet dit toch toe aan de kunsthistorici om de activiteit van Memmo als miniaturist vast te leggen . Latere kritiek op deze toewijzingen op stilistische gronden voerde een aantal toegewezen werken af, waaronder een aantal beroemde koorboeken van de duomo van Siena, maar niettemin blijven er nog een aantal manuscripten toegewezen aan Memmo.

Art in Tuscany | Memmo di Filippuccio

 

 The fresco's van Memmo di Filippuccio


   
Podere Santa Pia is a peaceful retreat, perfect for relaxing and enjoying the splendor of the Maremma hills that rise up from southern Tuscany.
Podere Santa Pia is located in the heart of the Valle d'Ombrone, and one can easily reach some of the most beautiful attractions of Tuscany, such as Montalcino, Pienza, Montepulciano and San Quirico d'Orcia, famous for their artistic heritage, wine, olive oil production and gastronomic traditions. Explore the medieval hillside villages of Sovicille, Civitella Paganico and Monticiano on your way to San Gimignanoa, watch the Ponte della Pia near the Eremo di Rosia and marvel at settlements that date back to Etruscan times, try some Vino Nobile wines in Montepulciano, or the Brunello wines in Montalcino, counted among the most prestigious of Italian wines, and both cities where the refined beauty of the squares and churches blends perfectly with the ancient traditions of its wines.

Tuscany Holiday Homes | Podere Santa Pia

 

 


[0] From the preface of D. Medina Lasansky, The Renaissance Perfected. Architecture, Spectacle, and Tourism in Fascist Italy, University Park: Pennsylvania State University Press, 2004.
[1] Medina Lasansky, Towers and Tourists. The cinematic city of San Gimignano, in Claudia Lazzaro, Roger J. Crum, Donatello Among the Blackshirts: History and Modernity in the Visual Culture of Fascist Italy, Cornell University Press, 2005.
[2] Toscana | San Gimignano, la città delle Torri, ricostruzione della città medievale
[3] Photo by sailko, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Deze pagina maakt gebruik van materiaal van het Wikipedia artikel San Gimignano, gepubliceerd onder de GNU Free Documentation License.