Abbadia San Salvatore

Abbey of Sant'Antimo


Albarese

Acquapendente


Archipelago Toscano


Arcidosso


Arezzo


Asciano


Badia di Coltibuono


Barberino Val d'Elsa

Bolsena Lake


Bomarzo

Brunello di Montalcino

Buonconvento

Campagnatico


Capalbio


Castel del Piano

Castelfiorentino


Castell'Azarra

Castellina in Chianti


Castelmuzio


Castelnuovo Bererdenga


Castiglioncello Bandini


Castiglione della Pescaia


Castiglione d'Orcia


Castiglion Fiorentino


Celleno


Certaldo


Chianciano Terme


Chianti


Chiusi


Cinigiano


Cività di Bagnoregio


Colle Val d'Elsa


Cortona


Crete Senesi


Diaccia Botrona


Isola d'Elba


Firenze


Follonica


Gaiole in Chianti


Gavorrano

Gerfalco


Greve in Chianti


Grosseto


Lago Trasimeno


La Foce


Manciano


Maremma


Massa Marittima


Montagnola Senese


Montalcino


Monte Amiata


Monte Argentario


Montecalvello

Montefalco


Montemassi


Montemerano


Monte Oliveto Maggiore


Montepulciano


Monteriggioni


Monticchiello


Monticiano


Orbetello


Orvieto


Paganico


Parco Naturale della Maremma


Perugia


Piancastagnaio


Pienza


Pisa


Pitigliano


Prato

Radda in Chianti


Roccalbegna


Roccastrada


San Bruzio


San Casciano dei Bagni


San Galgano


San Gimignano


San Giovanni d'Asso


San Quirico d'Orcia


Sansepolcro


Santa Fiora


Sant'Antimo


Sarteano


Saturnia


Scansano


Scarlino


Seggiano


Siena


Sinalunga


Sorano


Sovana


Sovicille


Tarquinia


Tavernelle Val di Pesa


Torrita di Siena


Trequanda


Tuscania


Umbria


Val d'Elsa


Val di Merse


Val d'Orcia


Valle d'Ombrone


Vetulonia


Viterbo

Volterra
 
Reizen in Toscane
             
 
E N G
Massa Marittima


Op een heuvel, tussen Follonica en Siena, ligt het schilderachtige Massa Maritima, dat bestaat uit de Città Vecchia, de oude benedenstad met overwegend Romaanse gebouwen, en de Città Nuova, de hooggelegen nieuwere stad met spitsbooggebouwen (gotiek)

album Surroundings
       
   

Massa Marittima


   
   
Het schilderachtig op een heuvel gelegen Massa Marittima ligt tussen tussen Follonica en Siena en is een van de grote verassingen in Toscane. Met zijn kronkelende straatjes doet het nog erg middeleeuws aan, en anders dan bijvoorbeeld Siena en San Gimignano wordt het nog niet door buitenlandse toeristen overrompeld. Talrijke poorten met de wapens van de stad (en het wapenschild van Siena waarmee Massa Marittima verbonden was) bevinden zich in het oude stadsdeel. De Fortezza del Senesi werd in 1337 door de Siënezen gebouwd. Piazza Garibaldi, in het centrum van ‘Massa Vecchia’, is een plein dat sterk Middeleeuws aandoet. Het is omgeven door drie Romaanse gebouwen, de Duomo, het Palazzo Pretorio en Palazzo Comunale.
De Balestra del Girifalco is een mooie kruisboogwedstrijd die twee keer per jaar plaatsvindt op het schitterend versierde kerkplein Piazza Garibaldi.

Vanuit Massa Vecchia, het oudste stadsdeel werd een ‘Massa Nuova’ ontwikkeld. Met zijn rechte straten en rechthoekige kruisingen vind je hier het al door de Grieken ontwikkelde dambordpatroon terug. Het is ook in die periode dat de voornaamste stedelijke gebouwen (Dom, Palazzo Pretorio, Palazzo del Podestà) gebouwd werden.
Talrijke poorten met de wapens van de stad en het merkteken van Siena (waarmee Massa Marittima verbonden was) bevinden zich in het oude stadsdeel. De Fortezza del Senesi werd in 1337 door de Siënezen gebouwd. Piazza Garibaldi, in het centrum van ‘Massa Vecchia’, is een plein dat sterk Middeleeuws aandoet. Het is omgeven door drie Romaanse gebouwen, de Duomo, het Palazzo Pretorio en Palazzo Communale.

Duomo (S. Cerbone)

De gevel van de Duomo is een mooi voorbeeld van de verspreiding van de ‘Pisaanse’ stijl tot een heel eind buiten Pisa zelf: de loggia, de blinde bogen, het kleureneffect, het roosvenster zijn even zovele uitingen daarvan. Ook de sculpturale versiering past in de vb. uit de stad aan de Arno: het architraafreliëf (met episodes uit het leven van de H. Cerbone), de ‘halve leeuwen’ boven de kapitelen, de symbolen van de evangelisten, het paard en de griffioen geven een merkwaardige mix van oudheid, middeleeuwse fantasie, Etruskisch ‘Nachleben’ en christelijke inspiratie.
In het linkerzijpand de Cappella della Madonna met een opmerkelijke Madonna delle Grazie uit de veertiende eeuw, waarin de invloed van Duccio di Buoninsegna's Maestà merkbaar is.
Onder de absis bevindt zich een een marmeren sarcofaag op zuilen en pilasters met 8 taferelen uit de legende van de Heilige Cerbone. Dit meesterstuk van beeldhouwwerk wordt toegeschreven aan Goro di Gregorio.

Palazzo Pretorio


Tegenover de Duomo ligt het Palazzo Pretorio. Tegenwoordig is er het Museo Civico Archeologico ondergebracht met vooral Etruskische vondsten en een kleine collectie middeleeuwse kunst. Op de eerste verdieping, prachtige plafond-fresco's 16e eeuw; aan de rechtermuur het beroemde werk van Ambrogio Lorenzetti, Maestà (Tronende Madonna). Na de dood van Duccio waren de gebroeders Lorenzetti de belangrijkste schilders in Siena.

Een mooie wandeling brengt je van het centrale plein, de Piazza Garibaldei, langs de Via Valle Aspra, naar een van de oudste kerken van de stad, de Chiesa e convento di San Pietro all'Orto (1197). Iets verder, in hetzelfde complex bevindt zich het het Museo di Arte Sacra.
Naasr de Maestà van Ambrogio Lorenzetti zijn er mooie zwarte beelden te zien, afkomstig uit een ouder

Museo d'Arte Sacra di S.Pietro all'Orto


Het Museo d'Arte Sacra is gehuisvest in het klooster van San Pietro all'Orto, gebouwd door de Augustijnen in de veertiende eeuw. Het grenst aan de kerk die dateert uit de 12e-13e eeuw. Naast de kerk betreed je een prachtige kloostergang met de zuilen en kapitelen die kenmerkend waren voor de oorspronkelijke middeleeuwse structuur.
De ingang van het museum bevindt zich iets verder, aan de Corso Diaz 36.

De Maestà door Ambrogio Lorenzetti, gemaakt als een altaarstuk voor de kerk van San Pietro all'Orto werd herontdekt in de kelders van het klooster tijdens de late negentiende eeuw en geïdentificeerd als een werk van Lorenzetti dankzij geschriften van Vasari.

De opkomst van het schildersberoep in Siena en in Firenze was in hoge mate afhankelijk van de opdrachten voor decoraties in bedelordekerken in Midden-Italië. Vooral tussen 1315 en 1340 ontstond een ongekend afzetgebied voor altaarstukken uit Siena. Deze markt omvatte de centra Napels, Orvieto, Perugia, Assisi, Arezzo, Siena, Firenze, Pisa, San Gimignano, Avignon, Rome en Parijs. De schilders die in Siena waren opgeleid profiteerden van de grote vraag in hun eigen stadstaat en van de opdrachten die vanuit de omringende steden naar hen toekwamen.
In de jaren dertig werd Ambrogio Lorenzetti, na het uitvoeren van opdrachten in de ommelanden en in Florence, de toonaangevende schilder in Siena. Net als Pietro Lorenzetti was hij in staat grote verhalende voorstellingen te schilderen, bestaande uit tien of meer figuren die op een natuurgetrouwe manier geplaatst werden in een ingewikkeld interieur. Ambrogio Lorenzetti was in staat een complex tegelpatroon te schilderen als grondvlak voor een groep figuren die in een dramatische handeling verwikkeld waren, zoals de Zuivering van Maria. [1]

Museo d'Arte Sacra di S.Pietro all'Orto, Corso Diaz 36

Een andere romaans-gotische kerk is Sant'Agostino.


 


Cattedrale di San Cerbone, Massa Marittima, Grosseto

Cattedrale di San Cerbone, Massa Marittima, Grosseto

 

 

Duomo San Cerbone

 

Madonna delle Grazie, Duccio di Buoninsegna, Massa Marittima, Duomo

Madonna delle Grazie, Duccio di Buoninsegna

 


Ambrogio Lorenzetti, Maestà in het
klooster San Pietro all'Orto

 

 

Fortezza Senese

Fortezza Senese is een  burcht met vijf torens uit de 14e eeuw. De stad wordt er door in tweeën gedeeld. De verbinding wordt gevormd door de Porta alle Silici.L’arco-ponte e il suo attacco alla Fortezza Senese, Massa Marittima, Grosseto

L’arco-ponte e il suo attacco alla Fortezza Senese, Massa Marittima, Grosseto [3]

 

Fonti dell'Abbondanza

   
De ongebruikelijke 13e eeuwse Boom van Vruchtbaarheid fresco werd bij toeval ontdekt in de Fonti dell'Abbondanza, de openbare fontein en wasplaats aan de voet van de oude stad. De fresco werd onlangs gerestaureerd.
Een fraai uitgevoerde boom, met een structurele gelijkenis met een vijgenboom, neemt het grootste deel van het gezichtsveld van de muurschildering in beslag. Takken van de boom ondersteunen vijfentwintig ontluikende fallussen met testikels. Bij de eerste restauratie zou een van deze fallussen verwijderd zijn.

 

 


Fonti dell'Abbondanza, l'affresco della Fecondità
Fonti dell'Abbondanza, l'affresco della Fecondità

 

Affresco della Fecondità, Fonti dell'Abbondanza, Massa Marittima

Affresco della Fecondità, Fonti dell'Abbondanza, Massa Marittima [2]

 

De "Boom van de vruchtbaarheid", een 13e eeuwse fresco op een grote muur in de Fonti dell'Abbondanza, de openbare fontein en wasplaats aan de voet van de oude stad. Dit is een van de vroegste afbeeldingen van de vijgenboom. Opmerkelijk zijn de dildo's die als vruchten afgebeeld worden. De grote zwarte vogels zijn later geschilderd. De adelaar was het traditionele symbool van de Ghibellijnen. De Ghibellijnen waren een laat-middeleeuwse, Noord-Italiaanse politieke stroming die zich keerde tegen de wereldlijke macht van de paus. In het conflict met de Welfen, kozen Siena, Pisa en Pistoia voor de Ghibellijnen. Hun eeuwige rivalen, Firenze en Lucca kozen voor de kant van de Welfen.

 

 

Galleria delle Fonti dell’Abbondanza, Piazzale Mazzini Massa Marittima

Art in Tuscany | The Tree of Fertility or l’Albero della Fecondità (1265) in the Fonte dell'Abbondanza, Massa Marittima

 

 
     
Monteregio di Massa Marittima is een redelijk onbekende appellatie ten zuiden van Bolgheri langs de Italiaanse westkust. Monteregio di Massa Marittima is een relatief jonge DOC (1996), die vooral naam kreeg door de rijzende ster van Morris Farms. Belangrijkste plaatsen: Monterotondo, Massa, Roccastrada, Follonica.
Meer naar het zuiden wordt ook Morellino di Scansano geproduceerd en naar het westen de Montecucco.

In Italië zijn er talrijke grote en kleine evenementen en festivals. Veel festiviteiten vinden plaats rondom katholieke hoogtijdagen en nationale feestdagen.
De Balestra del Girifalco is een groot festijn in Massa Marittima, waarbij met de kruisboog op houten valken wordt geschoten. Deze schutterswedstrijd wordt op het schitterend versierde kerkplein (Piazza Garibaldi) in middeleeuwse kostuums gehouden op de zondag na 20 mei en de tweede zondag van augustus.

Tradizioni popolari della provincia di Grosseto | Il Balestro del Girifalco


 
Balestro Girifalco
   
   

Piazza Garibaldi, Palazzo Comunale

 

 
   
Via Montebamboli bereik je Suvereto en Campiglia Marittima.

Campiglia Marittima ligt zo'n 20 km ten westen van Massa Marittima tegen een heuvel die uitkijkt over de kustvlakte van de Maremmo Pisana. Campiglia Marittima heeft een perfecte piazza met burgerlijke paleizen en een mooie romaanse kerk. Boven het dorp verheft zich de burcht die de Pisanen in de 12e en 13e eeuw bouwden. In de dorpskern kan je het oude Palazzo Pretorio bekijken. Tegen de gevel zie je verschillende wapenschilden van door Pisa geïnstalleerde 'capitani del popolo'. Op de begraafplaats even buiten het dorp vind je de romaanse Pieve di S. Giovanni (12e eeuw) met een façade van enkele kleuren marmer en een mooi bewerkt portaal aan de zijkant.

De 5 km buiten het dorp gelegen Rocca di San Silvestro is een versterkt mijnwerkers dorp dat al vóór het jaar 1000 bestond. Het is nu een openluchtmuseum, Parco Archeominerario di San Silvestro, waar de geschiedenis van de mijnbouw en metallurgie belicht wordt. Die geschiedenis gaat terug tot de tijd van de Etrusken.

Suvereto is een schilderachtig dorp, ongeveer 11 km ten noordoosten van Campiglia Marittima. Het dorp heeft een typisch middeleeuwse structuur. De straten vormen halve cirkels rond de op het hoogste punt gelegen burcht, waarvan nog slechts een ruïne van overblijft. Binnen de stadsmuren vind je langs met stenen geplaveidesteile straten paleizen en stadspoorten. We vermelden het 13e-eeuwse Pallazzo Comunale, met een karakteristieke buitentrap die toegang geeft tot een loggia, en de Romaanse San Giusto die een prachtig portaal heeft.
Vanuit Suvereto kan je mooie auto- of fietstochten maken langs nauwelijks bezochte middeleeuwse stadjes.
De weg van Suvereto naar Castagneto Carducci kronkelt zich tussen de heuvels van de Colline Metallifere en de oostelijke hellingen van de Monte Calvi en de Capo di Monte. De weg loopt slingerend naar de top van de Monte Ceci en daalt dan door het mooie dorp Sassetta en de beboste heuvels af naar het middeleeuws aandoende Castagneto Carducci dat zijn naam dankt aan de dichter Giosuè Carducci (1835-1907). Ten noorden van Castagneto Carducci bereik je via de S.S. 1 Marina di Castagneto-Donoratico, een mooie badplaats waar het strand een dicht pijnboombos beschut wordt.

Het park van Biancane
In de omgeving van het centrum van Monterotondo Marittimo bevindt zich een opmerkelijk geothermisch park, waar erg bijzondere natuurverschijnselen te bewonderen zijn zoals de soffiones. Het park heeft zijn naam te danken aan de witte kleur van de rotsen die het landschap typeren, afkomstig van de chemische reacties die ontstaan door de geothermische aard van het gebied.

In Prata een middeleeuws kasteel met twee torens en het middeleeuwse Pieve of Santa Maria Assunta. In het ommuurde gehucht Tatti staat de middeleeuwse San Sebastiano.


 Campiglia Marittima


Campiglia Marittima, Pieve di S. Giovanni

Campiglia Marittima, la Rocca vista dal centro storico

Campiglia Marittima, la Rocca vista dal centro storico


Suvereto, kloostergang


Monterotondo Marittimo
Het park van BiancaneComune Massa Marittima

Parco Nazionale Tecnologico e Archeologico delle Colline Metallifere Grossetane

Musea

Musei di Massa Marittima
Informazioni |Musei Massa Marittima, piazza Garibaldi, Tel. 0566.902289

Complesso Museale San Pietro all’Orto, (it)

Wijn in Toscane | Strada del Vino Monteregio di Massa Marittima

 

Wandelen in Toscane | Wandelingen in en rond Massa Maritima

 
Van Massa Marittima naar Gavorrano 25 km

   
Een lange maar vlakke wandeling die je van de Colline Metallifere naar de heuvels tussen Castiglione della Pescaia en Scarlino brengt. Ter hoogte van Cura Nuova wandel je enkele kilometers in de schaduw van de beroemde cipressenlaan.
Gemarkeerd n. 7.
Kaart

Details (it)


Cipressen in Cura Nuova


Gavorrano

   

Van Massa Marittima naar Lago dell'Accesa 12 km

Deze wandeling verbindt Massa Marittima met de oostelijke mijnstreken collega Massa con le più estese zone minerarie dei dintorni. Dopo la salita iniziale si aggira Poggio al Santo, e poi si traversano le aree minerarie di Capanne Vecchie e di Serrabottini. Raggiunti il Lago dell'Accesa e La Pesta, si prosegue verso le rovine di un villaggio minerario etrusco. Gemarkeerd n. 33 e 35.
Kaart


   

Van Massa Marittima naar Monterotondo Marittimo 13 km

Een mooie wandeling die de twee belangrijkste centra van de Colline Metallifere verbindt. De wandeling begint in Ghirlanda, loopt langs de Fosso Ritorto, en klimt dan naar het Castello di Bocchette en over de Macchia al Toro. Voorbij de bergstroom Milia klimt het naar Monterotondo Marittimo. Gemarkeerd nrs. 32, 29, 17, 16 en 19.
Kaart


   

Van Campiglia Marittima naar Suvereto
 

Het achterland van de kust Van Campiglia Marittima naar Suvereto Campiglia Marittima en Suvereto zijn nog niet door het toerisme ontdekt. Tussen Campiglia Marittima en Suvereto, stadjes die nog erg middeleeuws aandoen, loopt een erg mooie wandeltocht.
De wandeling begint in het oude centrum van Campiglia Marittima. Wandel van de Piazza Republica omhoog over de Via Cavour en verlaat Campiglia Marittima door de Porta Pisan en wandel richting Monte Calvino, het gehucht Crochino en Suvereto.
Tot Monte Calvino geen markering, tot Crochino pijlen en blauwe strepen, verder naar Suvereto gele strepen. Gedetailleerde beschrijving in Podere Santa Pia.
 
     
     
Trekking Roccastrada 7 wandelingen (it)    
     
Sticciano - Roccastrada | 19 km, 5 uur  

Roccastrada, zicht op de Val di Cornia,
tot aan Follonica

 

Roccastrada - Castello del Belagaio | 13,5 km, 4,5 uur  
Castello del Belagaio - Torniella | 13 km, 4 uur  
Torniella - Sassoforte - Roccatederighi | 20 km, 5 uur  
Piloni - Sassoforte - Sassofortino - Roccatederighi | 16 km, 6 uur  
Sassofortino - Montemassi | 13 km, 4,5 uur  
Roccatederighi - Montemassi | 7 km, 2,5 uur  
     

Tot Massa Marittima behoren Prata, Tatti, Cura Nuova, Niccioleta en Valpiana.
Monterotondo Marittimo grenst aan Castelnuovo di Val di Cecina, Massa Marittima, Monteverdi Marittimo, Montieri, Pomarance, Suvereto…


[1] Bram Kempers, Kunst, macht en mecenaat. Het beroep van schilder in sociale verhoudingen 1250-1600. De Arbeiderspers, Amsterdam/Antwerpen 1999
[2] Foto di Andrea Anselmi, licenziato in base ai termini della licenza Creative Commons Attribuzione-Condividi allo stesso modo 4.0 Internazio
[3] Photo by dvdbramhall, published under a Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0) license.


Matthew Ryan Smith, Reconsidering the ‘Obscene’: The MassaMarittima Mural,
Queen’s Journal of Visual & Material Culture, Issue 2, 2009 | www.academia.edu|

Art in Tuscany | The Tree of Fertility in Massa Marittima | Fonte dell'Abbondanza e l’Albero della Fecondità, 1265)

 Geheime plekken in het zuiden van Toscane | Podere Santa Pia

 

Montecristo