Walking in Tuscany
 
                De vallei onder Podere Santa Pia (Valle d'Ombrone)  
 

 

 
 

De ideale tijd om in Toscane te wandelen is het voorjaar (april tot half juni) en de late zomer en herfst (half september tot eind oktober. In de zomermaanden is het vaak erg warm, je kan dan het beste heel vroeg in de ochtend of 's avonds wandelen. In hoger gelegen gebieden zoals de Monte Amiata kan je het hele jaar door wandelen.
In de omgeving van Casa Santa Pia, de Monte Amiata en de Maremma zijn een aantal mooie gemarkeerde wandelingen.
Gedetailleerde kaarten zijn in Casa Santa Pia aanwezig. Beschrijving en actieve kaarten vind je ook op www.parcoamiata.it
Ook Trekking.it en Escursioni in Maremma geven een aantal interessante wandelingen met goede beschrijvingen.

Traveling in Tuscany heeft bruikbare informatie en kaarten verzameld | Walking in Tuscany
Een zestal interessante wandelgebieden worden aangereikt. De aandacht gaat vooral naar het zuiden van Toscane.

 

 


Podere Santa Pia
   
   
   
 
 
 

 

 

 
     

Monte Amiata is een uitgedoofde vulkaan in het zuiden van de regio Toscane in Italië. De berg haalt een hoogte van 1732 meter, waarmee het na de Etna de hoogste vulkaan van Italië is. Het is een bosrijke omgeving waar je het hele jaar door wandelen. In dit eenzame gebied is het ook in de zomer groen en fris.
Monte Amiata is gelegen in twee provincies: die van Grosseto en van Sienna. Arcidosso, Casteldelpiano, aan de Grosseto zijde en de abdij van San Salvatore, aan Siena's zijde, zijn de belangrijkste centra van de omgeving. Er zijn nog veel geisers en heetwaterbronnen rond zijn basis, onder meer in Bagno Vignoni en Bagno San Filippo.
Er zijn vele wandel- en fietsmogelijkheden. In de omliggende dorpen verwijzen bordjes naar de anello del Monte Amiata. Deze 'ring van de amiata' is een circuit van diverse routes die door de vereniging Monte Amiata uitgetekend werden, en die zowel te voet, te fiest als te paard kunnen worden afgelegd.
Het is de moeite waard om tenminste een deel van deze wandeling door beuken- en kastanjebossen te maken. In mei en juni bloeien er veel orchideeën en van half oktober tot half november zijn de herfstkleuren indrukwekkend. In de wintermaanden verandert het landschap en kan de sneeuw er meters hoog liggen. Dat maakt van de Monte Amiata ook in die periode een uitverkozen wandelgebied, en is het een belangrijk skigebied voor heel midden Italië. Het gebied heeft 12 pistes voor Alpijns skieën en 4 langlaufpistes.

Links
Wandelingen Itinerari Parcoamiata (it)
Walks Parcoamiata (eng)
Wege Parcoamiata (dui)
Trekking.it en Escursioni in Maremma geven een aantal interessante wandelingen met goede beschrijvingen.

Ook Il portale di Amiata Turismo (it), geeft goede informatie en wandel- en fietsroutes.
De brochures Amiata without haste... By foot (Itineraries) en Amiata by bike (Itineraries) geven overzichtelijke informatie. Er is ook een uitgave in boekvorm (it), Amiata senza fretta... a piedi waarin tientallen wandelingen beschreven worden.

Kaarten
Kompass kaart 653 Pienza - Montalcino - Monte Amiata (1:50.000) is de aangewezen kaart om dit gebied te voet of met de fiets te verkennen. De kaart is gedetailleerd, met ingetekende wandelroutes maar ook met (niet bewegwijzerde) wandel- en fietsroutes en MTB routes.
Touring Club Italiano (kaart 8 Toskana, 1:200.000) is een goed alternatief.

Club Alpino Italiano | www.cai.it
The Club Alpino Italiano is an independent national association that “has mountaineering, the knowledge and study of mountains, specifically those in Italy, and the protection of the environment in the forefront in all of its events”.

Hieronder worden kort enkele mooie wandelroutes in en rond de Monte Amiata beschreven. De kaarten zijn overgenomen uit de gids van de Montana vereniging. In Casa Santa Pia zijn verschillende gedetailleerde kaarten en routebeschrijvingen beschikbaar om zo je wandelingen beter te kunnen plannen.

 
       
Tussen Castiglioncello Bandini en Monticello Amiata ligt La Riserva naturale Poggio all'Olmo, een beschermd gebied dat tot Cinigiano en Arcidosso behoort. In het reservaat zijn enkele korte wandelingen uitgetekend. Je kan vertrekken vanuit Monticello Amiata of Castiglioncello Bandini. Je kan ook vertrekken vanuit Casa Santa Pia. Voorbij Castiglioncello Bandini, in de richting van Monticello Amiata is iets voor het kerkhof een afslag naar het park. Hier vertrekt wandeling 81a.  

View Castiglioncello Bandini in a larger map
     
 
 

   
 

Wandeling 81.

Monticello Poggione, Poggio la Torretta, l'Alteta Monticello.
Vertrek vanuit Monticello. Iets voorbij het Campo Sportivo rechts afslaan langs Podere Poggione, Podere Capanna Bruciata, Poggio la Torretta (met schitterende vergezichten) en Podere Alteta, waarna je terugkeert naar Monticello.
Gemarkeerd rood wit n 81, 7 km, 3 tot 4 uur.

Wandeling 81 a

Je kan ook vertrekken in Castiglioncello Bandini of Podere Santa Pia. Op de weg van Castiglioncello Bandini, in de richting van Monticello Amiata is net voor het kerkhof een afslag naar het park. Hier vertrekt wandeling 81a.


Wandelen in La Riserva naturale Poggio all'Olmo

 
       
Wandelroute Castel del Piano - Arcidosso
Langs de vulkanische en bosrijke Monte Amiata gaat het naar het schilderachtige Roccalbegna. De wandeling loopt door een indrukwekkend landschap met kastanjebossen en kleine beekdalen naar Roccalbegna, dat aan de voet van hoge kalkrotsen ligt. Vanaf de kam van de Monte Labbro heb je een prachtig uitzicht op het zuiden van Toscane en bij helder weer, de zee en Corsica.
Je kan ook verder wandelen naar de bron van de Albegna, naar Rochette en Semproniano.
Kaart - download pdf
   
     

 

Wandelingen Roccalbegna - Semproniano | Semproniano - Roccalbegna - Triana | 13 km 4 uur

De wandeling begint in Roccalbegna en doorkruist een groot gedeelte van de oude Maremma. Het gaat langs de Poggio Lago, Podere Rocconi (Riserva Naturale di Rocconi, een prachtig WWF natuurreservaat), Podere Ceccherino en La Crocina. Eens de rivier Albegna voorbij, gaat het richting Rocchette di Fazio en Semproniano. Van Rocchette loopt ook een asfaltweg naar Semproniano.
De wandeling gaat over verharde weg en asfaltweg.
De vallei van de Albegna rivier geldt als een van de mooiste canyons van Europa. Rocchette is een goed bewaard middeleeuws stadje met een schitterende ligging op overhangende rotsen.

 

   
     

Arcidosso | Parco Faunistico | La Riserva naturale del Monte Labbro

Aan de rand van Arcidosso staat een wegwijzer naar het ten westen van de SS 323 gelegen Parco Faunistico del Monte Amiata. Het park is een toevluchtsoord voor met uitsterven bedreigde dieren en planten uit de Apennijnen en behoort tot het natuurgebied tussen het massief van de Monte Amiata en de Monte Labbro.
Wandelroutes zijn uitgezet in een groot gebied. Je loopt door open terrein waarin allerlei dieren vrij rondlopen. Reeën, schapen, herten, moeflons en zelf wolven kunt je zien vanuit een uitkijkpost. Prachtige flora en fauna.

Wandeling 6 van de vereniging Monte Amiata verbindt ook het Parco Faustinico en La Riserva naturale del Monte Labbro.

La Riserva naturale del Monte Labbro (667 ha) bevindt zich op de zuidwestelijke helling van de Monte Amiata.
Om het park te bereiken neem je de N 323 die Arcidosso met Roccalbegna verbindt. 7 kilometer voorbij Arcidosso, of éen kimometer voorbij het gehucht Poggi la Bella als je vanuit Roccalbegna komt (km 33,4), is een afslag naar Monte Labbro en het Parco Faunistico dell’Amiata.

Parco Faunistico dell’Amiata, Loc. Podere de Nobili, Arcidosso
Tel. 0564 96 68 67

   
     
     

Piancastagnaio | The Pigelleto Nature Reserve

Aan de zuidkant van de Monte Amiata, in de gemeente Piancastagnaio, bevindt zich het prachtige Pigelleto reservaat. Het is een ongerept natuurgebied van 862 hectaren, met hoogtes die schommelen tussen de 600 en 969 meter boven zeeniveau. Het gebied van 862 ha wordt gedomineerd door de Poggio Pampagliano (969 m), de Poggio La Roccaccia en de iets lager gelegen Poggio Roccone. Het grootste deel van het reservaat is bebost. Door het gebied lopen talloze wandelpaden en mountainbikeroutes.

Meer wandelingen, kaarten en informatie.

De paden 16 en 17 maken deel uit van de paden die uitgetekend werden door de vereniging Monte Amiata.
Wandeling 16 (Saragiolo - Miniera del Siele - Castell'Azzara)
Wandeling 17 (Podere La Roccaccia - Castell'Azzara)


The Pigelleto Nature Reserve

 

Piancastagnaio

 

 


Het park heeft vier wandelingen uitgetekend, il Sentiero Natura, Il Sentiero del Tasso, Il sentiero del Ponte en Il Sentiero Ciclabile. Details.

 

   
         
La Valle dell'Ombrone    
 
L'anello di Cinigiano e Castiglioncello Bandini
21 km
   
   
Deze lange wandeling kan je ook beginnen aan Podere Santa Pia. Een lange wandeling die voor de helft over verharde weg loopt. Volg vanuit Cinigiano de weg naar Arcidosso. Neem de afslag links naar Porrona. il Poggio Campi Bui, poi si torna a sud su un ampio crinale incrociando la strada da Cinigiano a Monticello Amiata. Al ritorno si traversa la valle del torrente Melacce. Rood wit gemarkeerd zonder nummer.
   
     
         
  Van Paganico naar Campagnatico 8 km  
    Gemarkeerd zonder nummer.

 
  Van Casal di Pari naar Castello del Belagaio 9 km  
   

Gemarkeerd zonder nummer.

 
  Van Casal di Pari a Pari naar de Termen van Petriolo 9 km  
    Gemarkeerd zonder nummer.

 
  Van Pari naar Monte Antico 11 km  
    Gemarkeerd zonder nummer.

 
  Van Batignano naar Sticciano 10 km  
    Gemarkeerd nr. 1.

 
  Van Sticcianon ara Montorsaio 9 km  
    Gemarkeerd zonder nummer.

 
  Van Paganico naar Montorsaio 9 km  
    Gemarkeerd zonder nummer.

 
  Van Sasso d'Ombrone naar Monte Cucco 12 km    
    Gemarkeerd zonder nummer.

   
     
    Er zijn verschillende wandelingen om de westelijke hellingen van de Monte Amiata te verkennen. Je kan kiezen tussen een ringwandeling in het noorden (3,5 km), de wandeling door de vallei van de Torrente Zancono naar Montelaterone (3,5 km) of de wandeling over de Poggio Materaio naar Salaiola (7 km ).    
       
Ook de Escursioni in Maremma geven een aantal interessante wandelingen met goede beschrijvingen.    
   
   
  Van Roccalbegna naar Rocchette di Fazio 10 km    
      Gemarkeerd nr. 8.

   
  Van Roccalbegnanaar de Oasi WWF dei Rocconi 16 km    
    Gemarkeerd nr. 7.

   
  Van Arcidosso naar Monte Labbro en Roccalbegna 13 km    
      Gemarkeerd nr. 6.

   
  Van Santa Fiora naar Selva 9 km    
    Gemarkeerd nr. 19.

   
  Van Arcidosso naar Monte Labbro en Roccalbegna 11 km    
    Gemarkeerd nr. 6.

   
  Van Selvena naar Castell'Azzara 7 km  
    Gemarkeerd nr. 19.

   
  Van Arcidosso naar Fonte alle Monache en Santa Fiora 14 km  
    Gemarkeerd nrs. 10 en 12.
   
 
Van Seggiano naar Castel del Piano en Arcidosso
9 km
 
   
Een gemakkelijke wandeling die de hellingen van de Monte Amiata omgeving verbindt. De wandeling gaat dalend naar Castello del Potentino en de rivier Vivo, en gaat dan weer stijgend naar Castel del Piano en Arcidosso (kaart - download pdf). Gemarkeerd nrs. 4 e 5.
   
   


Ringwzandeling rind de Monte Amiata | L'Anello della Montagna 24 km

 
    Gemarkeerd nr. 10.

   
  Van Rocchette di Fazio naar Semproniano en San Martino sul Fiora 14 km  
    Gemarkeerd nr. 7,8, 9 e 3.

   
  Van Selva naar Selvena 1 km (5 km)  
    Gemarkeerd nr. 19.

   
     

 

   
       
Le Colline Metallifere    
       
   

De Colline Metallifere tussen het Florentijnse platteland en de zee is een gebied van lage, maar massieve en intrigerende heuvels. Zoals de naam al zegt, zijn ze rijk aan ijzererts, maar ook aan lood, koper en zink. In de omgeving van Larderello geven de witte dampen van de soffioni, stoombronnen waar borium uit ontsnapt, het landschap een surrealistisch aanzicht. In het park van Biancane in de omgeving van het centrum van Monterotondo Marittimo bevindt zich een opmerkelijk geothermisch park, waar je deze bijzondere natuurverschijnselen kan bewonderen. Het park heeft zijn naam te danken aan de witte kleur van de rotsen die het landschap typeren, afkomstig van de chemische reacties die ontstaan door de geothermische aard van het gebied.

De website Escursioni in Maremma biedt een aantal gevarieerde wandelingen. Van Massa Marittima, Gavorrano, Montebamboli, Sassofortino, Roccatederighi, Montemassi en Scarlino tot de hagelwitte stranden van Cala Violina. De meeste wandelingen zijn gemarkeerd.

 


Massa Marittima


Gavorrano


Cipressen in Cura Nuova

       
  Van Massa Marittima naar Gavorrano 25 km  
      Een lange maar vlakke wandeling die je van de Colline Metallifere naar de heuvels tussen Castiglione della Pescaia en Scarlino brengt. Ter hoogte van Cura Nuova wandel je enkele kilometers in de schaduw van de beroemde cipressenlaan.
Gemarkeerd nr. 7.

Details (it)
 
    Ringwandeling van Montebamboli, della Marsiliana en het Parco del Montioni 17 km  
      Gemarkeerd nr. 41 e 40.

 
    Ringwandeling langs Sassofortino, Roccatederighi en Montemassi 22 km  
      Gemarkeerd Trekking Roccastrada.

 
  Van Sassofortino naar Monte Sassoforte en Piloni 17 km  
      Gemarkeerd Trekking Roccastrada.

 
    Van Gerfalco naar Travale en Montieri 15 km    
      Gemarkeerd nr. 12, 23 en 24.    
 
Van Massa Marittima naar Monterotondo Marittimo 13 km
 

Monterotondo Marittimo


Het park van Biancane In de omgeving van het centrum van Monterotondo Marittimo bevindt zich een opmerkelijk geothermisch park, waar erg bijzondere natuurverschijnselen te bewonderen zijn zoals de “soffiones”. Het park heeft zijn naam te danken aan de witte kleur van de rotsen die het landschap typeren, afkomstig van de chemische reacties die ontstaan door de geothermische aard van het gebied.
     
Een mooie wandeling die de twee belangrijkste centra van de Colline Metallifere verbindt. De wandeling begint in Ghirlanda, loopt langs de Fosso Ritorto, en klimt dan naar het Castello di Bocchette en over de Macchia al Toro. Voorbij de bergstroom Milia klimt het naar Monterotondo Marittimo. Gemarkeerd nrs. 32, 29, 17, 16 en 19.
 
   
Van Campiglia Marittima naar Suvereto
 
     
De wandeling begint in het oude centrum van Campiglia Marittima. Wandel van de Piazza Republica omhoog over de Via Cavour en verlaat Campiglia Marittima door de Porta Pisan en wandel richting Monte Calvino, het gehucht Crochino en Suvereto.
Tot Monte Calvino geen markering, tot Crochino pijlen en blauwe strepen, verder naar Suvereto gele strepen. Gedetailleerde beschrijving in Podere Santa Pia.
 
   
Van Gerfalco naar Cornate 12 km
 
      Gemarkeerd nrs. 12 en 13.

 
  Van Boccheggiano naar Tatti 11 km  
      Gemarkeerd nrs. 27 en 42.

 
    Ringwandeling van del Poggione en de Monte Arsenti 15 km  
      Gemarkeerd nrs. 32, 2, 3, 18 e 34.

 
  Ringwandeling van del Poggione di Prata 10 km  
      Gemarkeerd nr. 30.

 
    Van Roccastrada naar Castello del Belagaio 15 km    
      Gemarkeerd Trekking Roccastrada.

   
  Van Massa Marittima naar Lago dell'Accesa 12 km  

Lago dell'Accesa
      Gemarkeerd nrs. 33 e 35.

 
    Da Torniella al Castello del Belagaio 13 km  
      Gemarkeerd nrs. Trekking Roccastrada

 
  Da Roccastrada a Sticciano 18 km  
      Gemarkeerd nrs. Trekking Roccastrada.  
         
  Scarlino en Castiglione della Pescaia    
           
    Van Molino dell'Ampio naar Tirli. 10 km    
      Gemarkeerd nr. 7.

   
    Van Scarlino naar de necropolis van Poggio Tondo 12 km    
      Gemarkeerd nrs. 7.

   
    Van Marina di Grosseto naar Castiglione della Pescaia 13 km    
      Gemarkeerd nr. 6.

 

Marina di Grosseto

    Van Gavorrano naar Scarlino 12 km  
      Gemarkeerd nr. 7.

 
    Van Scarlino naar Tirli 9 km  
         
    Van Scarlino a Portiglione 10 km    
      Gemarkeerd nr. 7.

   
    Van Portiglione a Torre Civette e a Punta Ala 11 km    
      Gemarkeerd nr. 7.

 

Strand van Cala Violina
    Van Torre Civette naar Portiglione door de Val Martina 9 km  
      Gemarkeerd nr. 7.  
    Van Val Martina naar Cala Violina 3,5 km  
      Gemarkeerd zonder nummer.  
           
           
  De heuvels tussen de Ombrone en de Fiora    
         
         
    Van Rocchette di Fazio naar Saturnia 15 km    
      Gemarkeerd nr. 2.

 

Saturnia, baden
    Ringwandeling van Montorgiali en Polveraia 16 km  
      Gemarkeerd zonder nummer.

 
    Van Saturnia naar San Martino sul Fiora 9 km  
      Gemarkeerd zonder nummer.

 
    Van Murci naar Cana 20 km    
      Gemarkeerd zonder nummer.

   
    Van Scansano naar Montiano 15 km    
      Gemarkeerd nr. 2.

   
    Van Scansano naar Magliano in Toscana 21 km    
      Gemarkeerd zonder nummer.

   
    Van Scansano naar Murci en naar Saturnia 17 km    
      Gemarkeerd nr. 2.

   
    Van Manciano naar Capalbio 18 km    
      Gemarkeerd nr. 3

   
    Van Saturnia naar Montemerano en Manciano 11 km    
      Gemarkeerd zonder nummer.

   
         
     
         
   
       

   
   
   
       
     
     
       
Montalcino - Sant' Antimo - Sant'Angelo in Colle    
   
Aan de abdij van Sant' Antimo vertrekt een wandeling (6 km) naar Sant'Angelo in Colle, een goed bewaard ommuurd dorp op de top van een heuvel. Voor fietsers vertrekt vanuit Montalcino een verharde weg naar hetzelfde dorp. Gedetailleerde kaarten van deze wandelroute zijn in Casa Santa Pia beschikbaar.
 
       
  Montepulciano - Pienza | 11 km, 3 uur  
   
Mooie, vlakke wandeling die deze twee prachtige Renaissance steden verbindt.
Je kan deze wandeling beginnen in Montepulciano. Loop vanaf de Piazza Grande, waar de dom staat, de Via Ricci in, loop omlaag tot aan een kleine dwarstraat links, sla die in, ga dan onmiddellijk rechts en weer links de Via dei Grassi in en verder over de Via di San Biagio tot aan de kerk Madonna di San Biagio, die werd gebouwd door Antonio da Sangallo. Alle elementen van de renaissancistische bouwkunde zijn aanwezig. De koepel, het gebruik van de drie klassieke zuilenorden en de prachtig vrijstaande toren zorgen voor een zeldzaam evenwicht.
Loop rond de kerk en sla voor de mooie cipressenlaan rechts een pad in, en verder een tweede zijpad naar links. Hier is het pad rood wit gemarkeerd.
 
  Wandeling in de omgeving van Pienza    
   

De wandeling vertrekt op de Piazza Dante Alighieri, even buiten de westelijke stadspoort. Volg langs de Viale Santa Caterina de richtingaanwijzers Pieve di Corsignano.
   
         
 

Riserva Naturale Lucciola Bella

   
    Natuurreservaat ten zuidoosten van Pienza en Montichiello, in de Val d’Orcia die reikt tot Chianciano Terme | Kaart    
         
    Wandeling | Rocca d'Orcia - Castiglione d'Orcia    
         
 

 

Ook de provincie Siena reikt enkele mooie wandelingen aan in de omgeving van Siena naar Castelnuovo dell'Abate, Catabbio, Montieri, Vivo d'Orcia en Campiglia d'Orcia.

I grandi sentieri della provincia di Siena | Wandeltochten, trekking en mountain-bike

   
         
   
Van Siena naar Castelnuovo dell'Abate en Catabbio
(it)
   
           
    L'anello del Monte Amiata    
           
    Wandeling van de Poggio Zoccolino en Ermicciolo 14 km    
           
    Wandeling in de omgeving van Madonna della Querce    
           
  La valle del torrente Vivo (it)    
         
    Dai castagneti alle faggete del Poggio Ermicciolo (it)  
         
    Panorami fra la Val d'Orcia e il Monte Amiata (it)  
         
    L'anello del torrente Vellora (eng) | Gallina - Fosso al Lupo  
         
    Sulle Crete ta l'Asso e il Tuoma (eng) | Torrenieri - Lucignano d'Asso (langs de Pieve di Cosona en het Monastero di Sant'Anna in Caprena)    
           
    Rocca d'Orcia - Castiglione d'Orcia (eng) | Rocca d'Orcia - Castiglione d'Orcia    
           
    Dalle gole dell'Orcia alla macchia di Scarceta (eng) | Ripa d'Orcia - Rocca d'Orcia - Castiglione d'Orcia    
         
    Attraversando colline argilloso e vigneti (eng) | Porta Brunelli, ( Montalcino) - San Quirico d'Orcia    
     
    Dalle terme romane al castello di ripa d'Orcia (eng) | Bagno Vignoni - Ripa d'Orcia - San Quirico d'Orcia    
     
    Attraverso l'affascinante mondo dei calanchi (eng) | Radicofani-Contignano-Gallin    
           
    Dalla rocca di Radicofani al borgo di Callemala (eng) | Radicofani - Poggio l'Apparitoia -Callemala    
     
         
 
         
    Ten zuiden van lijn Pienza-Montepulciano, in het westen begrensd door het bosrijke landschap van de Monte Amiata (1738 m) en nieuwe natuurparken, begint het gebied van de Etrusken. Hier vestigden de naar alle waarschijnlijkheid uit Klein-Azië afkomstige kolonisten zich in streken met tufsteen. In dat zachte gesteente konden ze immers gemakkelijk grotten uithouwen die dienden als opslagplaats voor levensmiddelen of als graf. Een voorbeeld is Chiusi aan de Umbrische grens. Iets zuidelijker, waar de regione Latium en Toscane elkaar raken, zijn dat de stadjes Sovana, Sorano, San Quirico en het op een markante tufberg opgeschoten Pitigliano.
In het tufstenen landschap bij Pitigliano en Sorano kan je wandelingen maken door de vie cava, holle wegen die door de Etyrusken aangelegd werden. Door het zachte tufsteen werden holle wegen gegraven van zo'n drie meter breed en soms meer dan tien meter diep.
   
   

   
    Van Sorano naar San Quirico 7 km    
   


San Quirico was vroeger bekend als San Quirichino om het te onderscheiden van San Quirico d'Orcia. Het dorp ligt op een hoogte van 507 meter en is het dichtst bevolkte gehucht van Sorano.
Een 2 kilometer muilezelpad leidt je vanuit het indrukwekkende ruïne van het middeleeuwse kasteel van Vitozza naar San Quirico. Je kan de wandeling ook verlengen naar hetRiserva Naturale Selva del Lamone en Ischia di Castro. Gemarkeerd zonder nummer. Meer naar het zuiden, net over de grens met Lazio, ligt het Riserva Naturale Selva del Lamone.

Kaart

Riserva Naturale Selva del Lamone | Wandelingen in het reservaat (it)

 


Sorano


Tomba Ildebranda bij Sovana

   
Van San Martino sul Fiora naar Sovana
 
     
Deze wandeling met panoramische uitzichten leidt langs holle wegen die op spectaculaire wijze in de tufsteenheuvels zijn uitgehakt (de Cavone), langs necropoli en praalgraven zoals de Tomba Ildebranda bij Sovana.
De wandeling begit in San Martino langs de Via del Casone.
Rood wit gemarkeerd.
 
 


Kringwandeling van Sorano naar Montevitozzo, Castell'Ottieri en San Valentino 22 km

 
     


Deze lange wandeling kan je in verschillende etappes afleggen. Wandel vanuit Sorano langs een asfaltweg naar het noorden in de richting van Montevitozzo. Vandaar oostwaarts naar San Giovanni delle Contee (dat je door een omweg van 4 km kan bereiken),keer dan zuidwaarts naar Castell'Ottieri, San Valentino en Sorano. Gemarkeerd zonder nummer.

Kaart

 

 
Van Castell'Azzara naar Montebuono en naar Sovana 17 km
 
   
Gemarkeerd nummer 3.

Kaart

 
Van Pitigliano naar Manciano 18 km
   
   
Pitigliano, gelegen in de provincie Grosseto en in de regio Toscane, biedt een van fascinerendste stadsgezichten van zuidelijk Toscane. De plaats ligt op een gespleten plateau, dat slechts aan een kant met het volgende bergmassief is verbonden.

Gemarkeerd nummer 3.

Kaart
   
 
Van Sovana naar Pitigliano 4,5 km
   
   
Een makkelijke en mooie wandeling van het centrum van Sovana naar Pitigliano. Na een korte omweg via de Etruskische necropool Folonia heb je een prachtig uitzicht op Sovana.
De wandeling begint in het oosten van Sovana, op de weg naar Sorano. Langs Etruskische paden passeer je il Fosso del Puzzone, il Piano Conati en je vervolgt de route over de Via di Poggio Cani.
In de buurt vind je duizenden graven. Gemarkeerd rood wit nr. 3.

Kaart

 
 
Van Sovana naar Vitozza en Sorano 13 km
   
         
      Kaart

 


via Cava di San Giuseppe

    Van Pitigliano naar Sovana 8 km  

 

 

   


Volg de weg die in het centrum van Pitigliano afdaalt en neem de Via Aldobrandeschi tot de Via Porta di Sovana. Verder naar beneden lopen twee parallelle vie cave, neem de rechtse, de via cava di Poggio Cani. Iets verder, waar de weg naar Sovana de rivier Lente kruist kan je de via cava dell'Annunziata en de via Cava di San Giuseppe eenvoudig bereiken. Onmiddellijk voorbij de Lente is links een parkeerplaats. Wegwijzers Via Cava per Sovana en Le Strade del Tufo geven de richting aan. Na een toental minuten bereik je de holle wegen. Rood wit gemarkeerd.

 
   

Meer naar het zuiden, net over de grens met Lazio, tussen Pitigliano en Gradolì, ligt het Riserva Naturale Selva del Lamone waar veel wandelingen uitgetekend werden.

Riserva Naturale Selva del Lamone | Wandelingen in het reservaat (it)

   
     


1) Sentiero della Strompia | 1,5 Km, 1 uur
Rood gemarkeerd

   
     
2) Sentiero Roppozzo-Rosa Crepante-Poggetta dell'Elce | 2 km, 1 uur |
Rood wit gemarkeerd.
   
     
3) Sentiero Rogaudenzio-Romannone | 1,5 Km, 45 minuten.
Geel rood gemarkeerd
   
     
4) Sentiero Cavicchione-Rofalco-Castellare-Semonte | 3 Km, 3,5 uur
Rood rood gemarkeerd
   
     
5) Sentiero della Valderico | 1 Km, 30 minuten.
Wit gemarkeerd.
   
     
6) Sentiero della Poggetta delle Tavole-Rofalco | ongeveer 1,5 Km, 1,5 uur.
   
     
Wandeling 7 en 8 zijn enkel met gids mogelijk.
   
           
           
   

Meer informatie over het natuurreservaat Selva del Lamone (2002 ha) in de comune van Farnese, vind je ook op de portaalsite van Lazio.
Net over de grens met Lazio, in de comune van Acquapendente, ligt het natuurreservaat Monte Rufeno (2893 ha). De portaalsite van Lazio geeft ook hier goede informatie, en er worden enkele goed gemarkeerde wandelingen aangereikt.

Wandelingen in Selva del Lamone

Wandelingen in Monte Rufeno
Natuurparken in Lazio | Algemeen | Kaart natuurparken en beschermde gebieden in Lazio

 
   

Il Sentiero dei Briganti

 

 
     
           

Parco Naturale della Maremma (eng) (it)

De kuststreek van Maremma Toscane, die loopt van Principina a Mare tot Talamone, werd in 1975 tot nationaal park benoemd. Het beslaat circa honderd vierkante kilometer en grenst zowel in het zuiden als zuidwesten aan de zee. In het noorden wordt het park gekarakteriseerd door kustlijnen waar diersoorten zich aangepast hebben aan het zanderige territorium van het park. Verder landinwaarts wordt het park bewoond door diersoorten die typerend zijn voor de mediterrane slibgebieden. Door de eeuwen heen zijn de vorm van de kust zowel in het zuiden als in het noorden sterk veranderd. Vanuit een biologisch perspectief is het park een zeer waardevol netwerk van ecosystemen: de Monti dell'Uccellina, het pijnbomenwoud van Marina di Alberese, de mond van de rivier Ombrone en Paludi della Trappola.

Openingstijden: van het begin van oktober tot het midden van augustus.
Entreetickets kun je kopen in Alberese, nabij de bushaltes, het ticket is ook geldig voor een busrit. De prijs: ongeveer €5,00 per persoon.
Ieder uur verrekt uit Alberese een bus. De laatste bus om terug te keren van het Parco (Pratini) is om 17.00. De reis duurt ongeveer 10 minuten.

De mooiste wandelingen zijn:

 

    A1 San Rabano. De wandeling is 7,2 km lang, duurt ongeveer 3,5 uur en is tamelijk lastig, maar interessant.
 
   
A2 Le Torri. De wandeling is 6 km lang, duurt ongeveer 3 uur en is gemakkelijk.
 
   
A3 Le Grotte. De wandeling is 9,6 km lang, duurt ongeveer 3 uur en is niet lastig.
 
   
A4 Cala di Forno. De wandeling is 12 km lang, duurt ongeveer 4 uur en is tamelijk lastig.
 
         
         
     
   
     
Il Parco della Maremma  
   
 
         
    Wandeling van Punta del Corvo 4 km    
           
    Ringwandeling van Bocca d'Ombrone. 5 km    
           
         
Monte Argentario en de eilanden    
         
    Van Giglio Castello naar Punta Capel Rosso 11 km    
      Gemarkeerd zonder nummer.

   
    Van Capalbio naar Ansedonia 13 km    
     

Gemarkeerd nr . 3.   
           
    Van Porto Santo Stefano naar het Convento dei Passionisti en Porto Ercole 15 km    
      Gemarkeerd nr. 4.

   
    Van Talamone naar Orbetello 22 km    
      Gemarkeerd nr. 5.

   
    Van Porto Santo Stefano naar Torre Capo d'Uomo en Torre Argentiera 12 km    
      Gemarkeerd zonder nummer.

   
    Van Porto Santo Stefano naar Telegrafo en Porto Ercole 17 km    
      Gemarkeerd zonder nummer.

   
    Van Giglio Porto naar Giglio Castello en Campese 6 km    
      Gemarkeerd nr. 8 en zonder nummer.

   
    Van Ansedonia naar Porto Ercole 10 km  
Tombolo di Feniglia gezien van op Monte Argentario
      Gemarkeerd nr. 4.

 
    Van Giglio Castello naar Punta del Fenaio 6 km  
     

Gemarkeerd nr. 8.

 
    Van Fonteblanda naar het santuario di Talamonaccio 4 km  
      Gemarkeerd nr. 5.  
         
         
 

 

 

   
Wandelingen in de buurt van Tuscania (it)    

     Tuscania

     Van Tarquinia naar Barbarano Romano

     Van Barbarano Romano naar Capranica

     Van Sutri naar Veio

   
Saline di Tarquinia    
       
I grandi sentieri della provincia di Siena | Wandelroutes en MB routes