Abbadia San Salvatore

Abbey of Sant'Antimo


Albarese

Acquapendente


Archipelago Toscano


Arcidosso


Arezzo


Asciano


Badia di Coltibuono


Barberino Val d'Elsa

Bolsena Lake


Bomarzo

Brunello di Montalcino

Buonconvento

Campagnatico


Capalbio


Castel del Piano

Castelfiorentino


Castell'Azarra

Castellina in Chianti


Castelmuzio


Castelnuovo Bererdenga


Castiglioncello Bandini


Castiglione della Pescaia


Castiglione d'Orcia


Castiglion Fiorentino


Celleno


Certaldo


Chianciano Terme


Chianti


Chiusi


Cinigiano


Cività di Bagnoregio


Colle Val d'Elsa


Cortona


Crete Senesi


Diaccia Botrona


Isola d'Elba


Firenze


Follonica


Gaiole in Chianti


Gavorrano

Gerfalco


Greve in Chianti


Grosseto


Lago Trasimeno


La Foce


Manciano


Maremma


Massa Marittima


Montagnola Senese


Montalcino


Monte Amiata


Monte Argentario


Montecalvello

Montefalco


Montemassi


Montemerano


Monte Oliveto Maggiore


Montepulciano


Monteriggioni


Monticchiello


Monticiano


Orbetello


Orvieto


Paganico


Parco Naturale della Maremma


Perugia


Piancastagnaio


Pienza


Pisa


Pitigliano


Prato

Radda in Chianti


Roccalbegna


Roccastrada


San Bruzio


San Casciano dei Bagni


San Galgano


San Gimignano


San Giovanni d'Asso


San Quirico d'Orcia


Sansepolcro


Santa Fiora


Sant'Antimo


Sarteano


Saturnia


Scansano


Scarlino


Seggiano


Siena


Sinalunga


Sorano


Sovana


Sovicille


Tarquinia


Tavernelle Val di Pesa


Torrita di Siena


Trequanda


Tuscania


Umbria


Val d'Elsa


Val di Merse


Val d'Orcia


Valle d'Ombrone


Vetulonia


Viterbo

Volterra
 
Reizen in Italië
             
 

Tuscania, zicht vanuit de stad op de oude Etruskische acropolis, met de Chiesa di San Pietro

 

Surroundings
       
   

Tuscania en Vulci

   
   
In het noorden van Lazio, dat grenst aan Toscana en Umbria, kom je vooral om de resten van Etruskische beschaving te bekijken. De belangrijkste plaatsen hiervoor zijn Cerveteri, Viterbo, Tuscania en Tarquina. Cerveteri is beroemd om zijn 'Necropolis'; een Etruskische dodenstad. Je loopt er door overblijfselen van straatjes uit de 6e eeuw v.Chr. tussen honderden graven en tombes.
Tuscania is een minder bekende kleine stad in Lazio, ten zuiden van het meer van Bolsena. Iets verder naar het westen, voorbij Canino ligt Vulci, een voormalige Etruskische stad met een mooi archeologisch park. Verder naar het zuiden ligt Tarquinia met één van de belangrijkste archeologische musea in de omgeving, het Museo Nazionale Tarquinese, dat een een overzicht geeft van deze beschaving.

Tuscania ligt wat afgelegen, maar is een omweg meer dan waard. De oude binnenstad met zijn torens, portieken en buitentrappen werd zwaar gehavend door de grote aardbeving van 1971, maar staat intussen weer overeind en baadt opnieuw in de glorie van bijna al haar middeleeuwse muren.
Het interessantste bevindt zich echter buiten de muren, op een heuvel vlakbij. Tot de pest in 1348 toesloeg, bevond zich hier het hart van de stad. Twee interessante romaanse kerken getuigen daarvan.

De basiliek van San Pietro staat boven op de heuvel, in de schaduw van twee enorme middeleeuwse wachttorens. Op het voorplein zijn enkele Etruskische sarcofagen neergezet. De basiliek heeft een opvallende vloer met kleurige geometrische figuren, geen mozaïek maar cosmetesque, een vroeg-middeleeuwse vorm van inlegwerk met brokken steen gered uit ruïnes. Ook in de crypte werden materialen gerecupereerd: de zuilen zijn geleend uit Romeinse villa's. Rondom het roosvenster op de gevel enkele intrigerende, weinig christelijke symbolen, van mensenetende griffioenen, een driekoppige zeegod tot zelfs een Atlas die de wereld torst en afkomstig zou zijn uit een Etruskisch graf.

Aan de voet van de heuvel staat de Santa Maria Maggiore waarin fresco's met vreemde taferelen uit het Laatste Oordeel te zien zijn.

Er werden heel wat films opgenomen in Tuscania: Romeo e Giulietta van Franco Zeffirelli, Otello van Orson Welles, Uccellacci e uccellini van Pierpaolo Pasolini, L'Armata Brancaleone van Mario Monicelli en Francesco van Liliana Cavani.

Ook Nostalghia van Andrej Tarkovsky werd in Tuscania opgenomen. De scene in de crypte van de basiliek van San Pietro kerk spreekt nog steeds tot onze verbeelding. De Madonna del Parto fresco van Piero della Francesca werd voor de opnames naar deze crypte overgebracht.


Chiesa di San Pietro, TuscaniaChiesa di San Pietro, Tuscania, interieur

Nostalghia van Andrej Tarkovsky

 

Tuscania Nature Reserve

 

   
   

Vulci | Castello della Badia

 

 
   

Nog iets verder naar het westen, voorbij Canino ligt Vulci, een voormalige grote Etruskische stad. Net als vele andere Etruskische steden, is Vulci vrijwel geheel verwoest. Het Castello della Badia en de brug ernaast zijn de belangrijkste overblijfselen van dit archeologisch belangrijk gebied.
Het bezoek is daarom niet minder interessant. Je vindt er een prachte Romeinse brug over een heel diep ravijn, verschillende opgravingen. In het Castello della Badia bevindt zich het Museo Archeologico Nazionale di Vulci.
Het park heefteen enorme oppervlakte en niet overal is er veel te zien. Toch is het erg indrukwekkend en de oude Etruskische weg die door Vulci heen loopt is mooi. Als je langs de buitenkant van het park loopt kom je uiteindelijk ook bij een meertje met waterval, het Lago Pellicone.

 

Vulci. Il lago Pellicone
Vulci, lago Pellicone

 

Tarquinia


Verder naar het zuiden ligt Tarquinia met één van de belangrijkste archeologische musea in de omgeving.
Tarquinia is bij uitstek een Etruskische stad: de muren van haar wereldberoemde grafkamers zijn bedekt met de oudste schilderingen van de Italiaanse beschaving.


Tarquinia, Tomba del Triclinio

 

   
         
         
         

De Etrusken, in het voor-Romeinse Italië, hadden zeer lang een eigen cultuur. Ze woonden in het huidige Toscane en Umbrië. Tegenwoordig gaan we ervan uit dat de Etrusken een autochtoon, pre-Indoeuropees volk zijn.

Tarquinia heeft één van de belangrijkste archeologische musea in de omgeving dat is gehuisvest in Palazzo Vitelleschi. De begane grond bevat onder andere een serie sarcofagen met waardevolle grafbeelden uit de 4e tot 1ste eeuw v.o.t.. Vanaf het centrum naar de Etruskenstad Tarquinia, is slechts tien kilometer.

Tarquinia | The Necropolises of Tarquinia and Cerveteri

Tarquinia | The Tomba delle Leonesse, at Tarquinia (The Tomb of the Lionesses)

 

 


Grotere kaart weergeven