Abbadia San Salvatore

Abbey of Sant'Antimo


Albarese

Acquapendente


Archipelago Toscano


Arcidosso


Arezzo


Asciano


Badia di Coltibuono


Barberino Val d'Elsa

Bolsena Lake


Bomarzo

Brunello di Montalcino

Buonconvento

Campagnatico


Capalbio


Castel del Piano

Castelfiorentino


Castell'Azarra

Castellina in Chianti


Castelmuzio


Castelnuovo Bererdenga


Castiglioncello Bandini


Castiglione della Pescaia


Castiglione d'Orcia


Castiglion Fiorentino


Celleno


Certaldo


Chianciano Terme


Chianti


Chiusi


Cinigiano


Cività di Bagnoregio


Colle Val d'Elsa


Cortona


Crete Senesi


Diaccia Botrona


Isola d'Elba


Firenze


Follonica


Gaiole in Chianti


Gavorrano

Gerfalco


Greve in Chianti


Grosseto


Lago Trasimeno


La Foce


Manciano


Maremma


Massa Marittima


Montagnola Senese


Montalcino


Monte Amiata


Monte Argentario


Montecalvello

Montefalco


Montemassi


Montemerano


Monte Oliveto Maggiore


Montepulciano


Monteriggioni


Monticchiello


Monticiano


Orbetello


Orvieto


Paganico


Parco Naturale della Maremma


Perugia


Piancastagnaio


Pienza


Pisa


Pitigliano


Prato

Radda in Chianti


Roccalbegna


Roccastrada


San Bruzio


San Casciano dei Bagni


San Galgano


San Gimignano


San Giovanni d'Asso


San Quirico d'Orcia


Sansepolcro


Santa Fiora


Sant'Antimo


Sarteano


Saturnia


Scansano


Scarlino


Seggiano


Siena


Sinalunga


Sorano


Sovana


Sovicille


Tarquinia


Tavernelle Val di Pesa


Torrita di Siena


Trequanda


Tuscania


Umbria


Val d'Elsa


Val di Merse


Val d'Orcia


Valle d'Ombrone


Vetulonia


Viterbo

Volterra
 
Reizen in Toscane
             
 
PienzaPanoramaSO

Pienza [°]


album Surroundings
       
   

Pienza

 
   
   

Pienza ligt op een heuvel boven het Orcia-dal in het zuiden van Toscane en heeft een aantal opmerkelijke gebouwen uit de vroege renaissance.

 

De stad dankt zijn naam aan Enea Silvlo Piccolomini, de latere paus Pius II. Tegen de helft van de 15e eeuw besloot deze paus om zijn geboortedorp Corsignano te verbouwen volgens de stedebouwkundige idealen van de Renaissance en transformeerde Pienza van een kleine middeleeuwse burcht tot een archetypische renaissancestad. Het originele project voor deze verandering werd bedacht en uitgevoerd door Bernardo Gambarelli, of Il Rossellino. De architecturale leer van Alberti werd vooral in praktijk gebracht door de kathedraal en de palazzi rond het Piazza Pio II. Het lot wilde dat zowel de paus als de architect al stierven in 1464.
Binnenstad van Pienza staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Achter de kathedraal geniet je van adembenemende panorama's over de Orcia vallei.

Pienza is ook bekend vanwege de productie van Pecorino, een Toscaanse schapenkaas.

 

 


    1 Cattedrale dell'Assunta
2 Palazzo Piccolomini
3 Museo della Cattedrale
4 Palazzo Comunale
5 Palazzo Ammanati

Piazza Pio II (Piazza Spagna)


   
Als kern van de 'ideale stad' ontwierp Bernardo Rossellino het centrale plein, de Piazza Pio II, met een trapezevormige plattegrond en een bestrating die hij in rechthoeken verdeelde. Er ontstond op deze manier de indruk van een toneel, omringd door belangrijke gebouwen. Het bisschoppelijk paleis staat aan de oostelijke zijde; het Palazzo Comunale staat hier in het noorden haaks op. Hier zorgen hoge vensters voor de belichting van de raadzaal. Dezelfde venstervorm gebruikte de architect ook bij het pauselijke familiepaleis, het Palazzo Piccolomini. Dit complex, dat op een gezamenlijk plan was gebaseerd, betekende de grootste stedenbouwkundige vernieuwing sinds de Oudheid.
Tussen het Palazzo Piccolomini en de Corso Rossellino staat een waterput, de Pozzo dei Cani, met het wapenschild van de familie. Het plein en de waterput komen ook voor in de film The English Patient.

De Cattedrale Santa Maria Assunta werd gebouwd tussen 1459 en 1462. De voorgevel van de dom, waarop ook het wapen van de paus te zien is, onderscheidt zich door het lichte travertijn van de andere gebouwen.
De binnenkant van de kathedraal is een vreemde combinatie van Gothiek en Renaissance en bevat een verzameling van vijf altaarstukken, voorbeelden van de gotische Siënese schilderkunst uit de 15e eeuw (van Giovanni di Paolo, Matteo di Giovanni, Lorenzo di Pietro genaamd Vecchietta, Sano di Pietro en Matteo di Giovanni). De prachtige marmeren tabernakel is gemaakt door Rosselino. In de crypte worden restantan van romaanse beelden bewaard.

 

 


Pienza, Pozzo dei Cani

 

Pienza, Piazza Pio IIPalazzo Piccolomini


Voor de vormgeving van de voorgevel van het vierkante, drie verdiepingen hoge pauselijke paleis kopieerde Rossellino verregaand het Palazzo Rucellai in Firenze, dat hij in 1451 naar een ontwerp van Alberti had voltooid. Toch wordt dit gebouw beschouwd als het meesterwerk van Rossolino, en hij beantwoordde met dit gebouw volledig aan de ideeën van de bouwheer, Paus Pius II. Aan de achterzijde is een loggia met prachtige uitzichten over het platte land en de Monte Amiata.

De kleine 'hangende' tuin is aangelegd boven de paardenstallen, en behoort tot de mooiste van Toscane.

Tuinen in Toscane | Palazzo Piccolomini Garden in Pienza

Photo gallery Palazzo Piccolomini, Pienza

 

Palazzo Piccolomini GardenPalazzo Piccolomini tuin

 

  Qk-Pienza-Duomo-13   Pienza, Palazzo Piccolomini, cortile

Pienza, Palazzo Piccolomini, facciata

 

La facciata sul giardino

 

  Pienza, Palazzo Piccolomini, cortile
Pienza, Palazzo Piccolomini   Qk-Pienza-Duomo-11   Qk-Pienza-Duomo-12

Pienza, Palazzo Piccolomini

 

       
Palazzo Borgia | Museo della Cattedrale

   
Voor de bouw van het Palazzo Vescovile wist Pius II de belangstelling te wekken van kardinaal Rodrigo de Borgia, de latere paus Alexander VI, die hier zijn familiepaleis vestigde. Naast dit bischoppelijk paleis staat de Casa dei Canónici waarin het Museo Diocesano di Arte Sacra, ondergebracht is. Het museum, ook bekend als het Museo della Cattedrale, heeft waardevolle bezittingen van kerkinventarissen. Uit de Chiesa di San Francesco komt het indrukwekkende kruis van Segna di Bonaventura, een neef van de beroemde Duccio die Buoninsegna. Verder zijn er enkele Vlaamse wandtapijten uit het einde van de 15e, heilige manuscripten en miniaturen..

Het Palazzo Comunale werd gebouwd in 1462. De klokkentoren werd later toegevoegd. Hij is iets minder hoog dan de toren van de Cattedrale dell'Assunta , waarmee het overwicht van de kerkelijkke macht op de werldlijke uitgedrukt werd.
Bij de bouw van de toren van het Palazzo Comunale in 1462 hield Bernardo Rossellino zich aan het Florentijnse voorbeeld. De naar het centrale plein gerichte voorgevel van het Palazzo Comunale heeft een gesloten karakter. Op de benedenverdieping bevindt zich een hoge loggia met drie arcaden op Ionische zullen.

Tegenover de noordelijke zijde van het Palazzo Piccolómini, in de Corso Rossellino, is the Palazzo Ammannati, gebouwd voor kardinaal Giácomo Ammannati of Pavia, een vriend van Pius II.

Andere interessante paleizen in Pienza zijn het het Palazzo Gonzaga en het Palazzo del Cardinale Atrebatense, alle gebouwd in de 15e eeuw.

  Palazzo borgia (Pienza)
Palazzo Vescovile
The Chiesa di San Francesco is een van de oudste fransicaanse gebouwen van Italië en het enige overblijvende gebouw van het oorspronkelijke Corsignano.

De kerk dateert van de tweede helft van de dertiende eeuw.
De muren waren ooit volledig met fresco's beschilderd. Daar blijven maar een paar geschilderde figuratieve beelden van over, voornamelijk evangelische en Franciscaans onderwerpen.
De apsis is volledig bedekt met figuratieve muurschilderingen, op het plafond worden de drie Franciscaanse deugden verbeeld, en op de muur episodes uit het leven van Franciscus. Deze fresco’s werden uitgevoerd door Cristofano di Bindoccio en Meo di Pero, Sienese kunstenaars uit de tweede helft van de 14e eeuw.

 

 

 

Interieur van de chiesa di San Francesco, Pienza
Interieur van de chiesa di San Francesco[3]

 

Qk-Pienza-Duomo-14

  Qk-Pienza-Duomo-16   Qk-Pienza-Duomo-15
         
         

Porta al Prato o Porta al Murello

 

   
Porta al Prato o porta al Murello, affresco, Pienza

Fresco op de Porta al Murello (of porta al Prato), een werk van i Aleardo Paolucci uit 1954


De veertiende-eeuwse stadspoort werd vernietigd 15 juni 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog. De huidige poort is een reconstructie die ingehuldigd werd in oktober 1955. Aleardo Paolucci, een lokale schilder, schilderde een fresco van de Piazza Pio II.

Vanaf de Porta al Prato brengt een wandeling van ongeveer 15 minuten naar beneden je bij de Pieve di Corsignano. Volg de Via Gozzante en de Piazza Dante Alighieri links naar beneden. Il Romitorio di S.Caterina bevindt zich in Podere San Gregorio. Deze kluizenaarsgrotten waarin de suggestieve sfeer van de oude, in zandsteen gesneden beelden tot de verbeelding spreken, herinnert aan het rijke Etruskische verleden van deze treek. De grotten lagen aan de Via Francigena, een pelgrimsroute die voor een belangrijk deel het traject van de oude Etruskische paden naar het meer van Bolsena volgt.

PODERE SAN GREGORIO 
Via San Gregorio 14, 53026 Pienza (SI)
Tel.: +39 0578 748378 
Cell.: +39 339 3714498 - 339 6640060
Email: info@poderesangregorio.it

Pievi in Toscana | Il Romitorio di Pienza

 


 

Porta al Prato o porta al Murello, Pienza
Porta al Prato

 

Even buiten de bebouwde kom staat tussen het groen de Pieve di Corsignano. De romaanse kerk werd in de 11e en 12e eeuw opgetrokken uit dezelfde goudkleurige steen die ook in Pienza veel te zien is. Het hoofdportaal en het zijportaal zijn mooi gedecoreerd.

Pievi in Toscane | Pieve di Corsignano

Traveling in Tuscany | Small churches in Tuscany 

Pieve di Corsignano

 

Romitorio di Pienza
Romitorio di Pienza
  Romitorio di Pienza
Romitorio di Pienza
  Pieve di Corsignano Pieve di Corsignano
         

Sant’Anna in Camprena en Castelmuzio

Ook Castelmuzio en Sant’Anna in Camprena liggen in de buurt van Pienza.
Castelmuzio is gebouwd op een vulkanische berg en wordt omringd door stadswallen waarin de bolwerken voor de kanonnen nog zichtbaar zijn. Deze bolwerken zijn gemaakt van kalksteen en blokken zandsteen, net zoals in de Casa Torre op het centrale plein.
Er zijn vier smalle oplopende straten die naar het centrale plein lopen. Aan dit plein, de Piazza della Pieve liggen de belangrijkste gebouwen, zoals de Chiesa Plebana, Casa Torre, Spedale di San Giovanni Battista en de Confraternita della S.S: Trinita en San Bardino. Op 700 meter buiten de muren ligt de kleine romaanse Pieve San Stefano in Cennano, een prachtige oude kapel. Hier hebben ook elk jaar tijdens het Collegium Vocale Crete Senesi Muziekfestival enkele concerten plaats.


Sant’Anna in Camprena, gelegen tussen Castelmuzio en Pienza, is een idyllisch gelegen klooster uit de 14e eeuw, dat in de refter mooie renaissance-fresco’s herbergt van Sodoma. De onmiddellijke omgeving werd als locatie gebruikt voor de film “The English Patient”. [ Volg vanuit Pienza 2 km de weg naar San Quirico d'Orcia en sla dan rechtsaf een landweg in. Volg die 5 km.]

Jaarlijks keert Philippe Herreweghe ook hier terug om een van zijn concerten van het zomerfestival Collegium Vocale Crete Senesi te organiseren.

Het programma vind je hier.

 

Sant’Anna in Camprena en Il Sodoma


 
Sant’Anna in Camprena
   
   

Sant’Anna in Camprena, refter met fresco’s van Sodoma

 

De grootste bezienswaardigheid in Sant’Anna in Camprena is de oude eetzaal die volledig beschilderd is met de fresco’s van de beroemde Italiaanse renaissancemeester Il Sodoma. Giovanni Antonio Bazzi (Vercelli 1477 – Siena 1549), beter gekend als Sodoma, schilderde de taferelen in de zomers van 1503 tot 1505. Hij liet zich inspireren door Leonardo da Vinci. In oude Toscaanse familiehuizen, kerkjes of abdijen vind je andere verborgen werken van deze meester terug.
De zes panelen in de eetzaal van Sant’Anna in Camprena brengen het verhaal van Christus en Maria. Ze beelden het bijbelse mirakel van de vermenigvuldiging van het brood uit. ‘La Pietà’ treurt om haar gekruisigde zoon Jezus. In de vermenigvuldiging van het brood laat de schilder de bezoeker genieten van de weidse landschappen alsof het een momentopname van de stad Perugia betreft. Belangrijk is dat ook Sant’Anna, de moeder van de Maagd Maria en de vrouw naar wie de abdij vernoemd is, op de fresco’s te bewonderen is.

[lees meer (eng)]

 

 
   
Villa La Foce


   
In de buurt van Pienza ligt ook Villa La Foce en het idylisch gelegen Castelluccio.
Oorspronkelijk een osteria, werd Villa La Foce gekocht in 1927 Iris Origo neen haar man, Markies Antonio Origo, weldoeners die voorzagen in de ontginning van het gebied. De beroemde tuin van de villa werd ontworpen door de Engelse architect Cecil Pinsent, die aan het begin van de twintigste eeuw ook de parken van enkele beroemde Florentijnse landgoederen had ontworpen (de Medici villa in Fiesole en de Villa i Tatti in Settignano).
De realisatie van de tuin werd in verschillende fases tot stand gebracht van 1927 tot 1939.
De tuinen zijn enkel op woensdag te bezichtigen.

Praktisch

Tuinen in Toscane | De mooiste plaatsen van Toscane | Villa La Foce

Villa La Foce Estate | La Foce - 61, Strada della Vittoria -53042 Chianciano Terme - Siena | www.lafoce.com

 

Walking and trekking in Tuscany | Walking in the Val d'Orcia
Wandelen in de Val d'Orcia


Riserva Naturale Lucciola Bella


Ten zuidoosten van Pienza en Montichiello, in de Val d’Orcia, die reikt tot Chianciano Terme, ligt het natuurreservaat Riserva Naturale Lucciola Bella.

Je kan er een mooi gemarkeerde wandeling maken, die begint en eindigt in Villa La Foce.

Trekking in Tuscany | Anello La Foce di Chianciano – Riserva di Lucciola Bella – Palazzone – Castelluccio

Trekking in Tuscany | Anello La Foce to Vetriana and Monte Cetona

 

 

Villa La Foce met de pergola van blauwe regen

 

Il quercione delle Checche, of de grote eik van Checche, is gelegen op de provinciale weg n. 53, tussen Bagno Vignoni en Radicofani, in de buurt van het natuurreservaat Lucciola Bella en Villa La Foce. Deze Donzige eik (Quercus pubescens Willd) heeft een leeftijd van 360 jaar, een hoogte van 20 m en een diameter van 19 m. De stam heeft een omtrek van 4,65 m. Hij wordt gekenmerkt door massieve dwarse vertakkingen en is een van de bekendste monumentale bomen van Toscane.

Val d'Orcia | La Quercia delle Checche, Pienza | Un luogo magico

 

  Quercia delle Checche
   

Il quercione delle Checche

 

 

 

 

De wandeling vertrekt op de Piazza Dante Alighieri, even buiten de westelijke stadspoort. Volg langs de Viale S. Caterina de richtingaanwijzers Pieve di Corsignano. Volg het verharde pad voorbij deze mooie Romaanse kerk, eerst langs een vervallen boerderij, daarna langs de Podere Costilati waar je rechtsaf gaat op een verharde weg op tot aan het kruispunt met de weg San Quirico d'Orcia-Pienza. Wandel in de richting van Pienza en sla na ongeveer 10 minuten rechtsaf, een pad op dat even heuvelafwaarts loopt. Volg het pad tot Podere Arpicella, waar je links een weg volgt. Voorbij een middeleeuwse toren kan je rechtsaf terug naar Pienza lopen (Viale Santa Caterina).

Kaart

Van Montepulciano naar Pienza | 11 km, 3 uur

   
Mooie, vlakke wandeling die deze twee prachtige Renaissance steden verbindt.
Je kan deze wandeling beginnen in Montepulciano. Loop vanaf de Piazza Grande, waar de dom staat, de Via Ricci in, loop omlaag tot aan een kleine dwarstraat links, sla die in, ga dan onmiddellijk rechts en weer links de Via dei Grassi in en verder over de Via di San Biagio tot aan de kerk Madonna di San Biagio, die werd gebouwd door Antonio da Sangallo. Alle elementen van de renaissancistische bouwkunde zijn aanwezig. De koepel, het gebruik van de drie klassieke zuilenorden en de prachtig vrijstaande toren zorgen voor een zeldzaam evenwicht.
Loop rond de kerk en sla voor de mooie cipressenlaan rechts een pad in, en verder een tweede zijpad naar links. Hier is het pad rood wit gemarkeerd.

Kaart
Montepulciano, San Biagio
San Biagio

Castelmuzio
       

Kaarten: Multigraphic Val d'Orcia, Kompass nr. 662 Lago trasimeno en Kompass nr. 653 Pienza-Montalcino-Monte Amiata.

 

   

Enlarge mapDe frazioni Cosona (9,12 km), La Foce (12,64 km), Monticchiello (5,41 km) en Spedaletto (5,38 km) behoren totde comune Pienza.
[°] Photo by LigaDue, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license
[1] Photo byVignaccia76, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

 Vakantiehuizen in het zuiden van Toscane | Podere Santa PiaPodere Santa Pia, met een schitterend panoramisch uitzicth over de Maremma heuvels