Abbadia San Salvatore

Abbey of Sant'Antimo


Albarese

Acquapendente


Archipelago Toscano


Arcidosso


Arezzo


Asciano


Badia di Coltibuono


Barberino Val d'Elsa

Bolsena Lake


Bomarzo

Brunello di Montalcino

Buonconvento

Campagnatico


Capalbio


Castel del Piano

Castelfiorentino


Castell'Azarra

Castellina in Chianti


Castelmuzio


Castelnuovo Bererdenga


Castiglioncello Bandini


Castiglione della Pescaia


Castiglione d'Orcia


Castiglion Fiorentino


Celleno


Certaldo


Chianciano Terme


Chianti


Chiusi


Cinigiano


Cività di Bagnoregio


Colle Val d'Elsa


Cortona


Crete Senesi


Diaccia Botrona


Isola d'Elba


Firenze


Follonica


Gaiole in Chianti


Gavorrano

Gerfalco


Greve in Chianti


Grosseto


Lago Trasimeno


La Foce


Manciano


Maremma


Massa Marittima


Montagnola Senese


Montalcino


Monte Amiata


Monte Argentario


Montecalvello

Montefalco


Montemassi


Montemerano


Monte Oliveto Maggiore


Montepulciano


Monteriggioni


Monticchiello


Monticiano


Orbetello


Orvieto


Paganico


Parco Naturale della Maremma


Perugia


Piancastagnaio


Pienza


Pisa


Pitigliano


Prato

Radda in Chianti


Roccalbegna


Roccastrada


San Bruzio


San Casciano dei Bagni


San Galgano


San Gimignano


San Giovanni d'Asso


San Quirico d'Orcia


Sansepolcro


Santa Fiora


Sant'Antimo


Sarteano


Saturnia


Scansano


Scarlino


Seggiano


Siena


Sinalunga


Sorano


Sovana


Sovicille


Tarquinia


Tavernelle Val di Pesa


Torrita di Siena


Trequanda


Tuscania


Umbria


Val d'Elsa


Val di Merse


Val d'Orcia


Valle d'Ombrone


Vetulonia


Viterbo

Volterra
 
Reizen in Toscane
             
 
Montalcino
E N G        I T
Montalcino


album Surroundings
       
   


Montalcino

Montalcino ligt op 40 km van Siena op een heuvelrug die gedomineerd wordt door een indrukwekkende burcht. De vestingsmuren, zes poorten en een deel van de torens zijn volledig bewaard gebleven. Je kan de hoge borstweringen en torens van de fortezza beklimmen voor het schitterende panorama over Toscane - op een heldere dag is Siena te zien. En binnen de stadsmuren vind je talloze pleinen en kerken, en de befaamde enoteche, waar je wijn kan proeven. Deze wijnstreek in het zuiden van Toscane produceert immers een van de beste wijnen van Itaië, de Brunello di Montalcino.

   
   

Het pittoreske 14e eeuwse kasteel in Montalcino

 

Heuvelafwaarts, voorbij de Piazza Garibaldi kom je aan Piazza del Popolo, Palazzo Comunale, een burgerpaleis uit 1292, en de Fiaschetteria Italiana, een mooi ouderwets café met een enoteca uit 1888. De prijzen zijn er evenwel schrikwekkend hoog.

Heuvelopwaarts ligt het Museo Civico e Diocesano d’Arte Sacra (di.-zo. 10-13, 14-17.50 uur), dat in het voormalige klooster van Sant' Agostino is ondergebracht. Enkele hoogtepunten in de museumcollectie zijn de middeleeuwse en laatgotische kunstwerken, met werk van o.a. Duccio di Buoninsegna, Pietro en Ambrogio Lorenzetti, Sano di Pietro, Luca di Tommè, Bartolo di Fredi, Vincenzo Tamagni, Marco Pino (leerling van Beccafumi), Giovanni Pisano, Giovanni d’Agostino en Simone Martini. Verder schitterende  houten beelden uit de 14e en 15e eeuw en kannen van majolica, een geglazuurde aardewerksoort die in de Renaissance zeer populair was.
In 2021 opende in het Sant'Agostino-complex de Tempio del Brunello, die integraal deel uimaakt t van het culturele project L'Oro di Montalcino een emotioneel maar weinig meeslepend parcours dat de bezoekers uitnodigt om een van 's werelds beroemdste rode wijnen te ontdekken. Het parcours werd gerealiseerd door Opera Laboratori en voor het multimediale gedeelte door ETT.

Musea Civico (open di.-zo. 10-13, 14-17.50 uur)
Fiaschetteria Italiana (open dagelijks van 7.30 tot 24 uur)


Evenementen in Toscane | Sagra del Tordo and the Torneo di Apertura in Montalcino


 


 

 

Montalcino is ook een goede uitvalsbasis voor excursies naar de Abbazia di Sant' Antimo, de dorpen in de Val d'Orcia, de Abbazia di Monte Oliveto Maggiore...

 


Montalcino

  Chiesa di Sant'Agostino, Montalcino   A view from Montalcino (5772034130)
Montalcino, Piazza del Popolo   Chiesa di Sant'Agostino  

Panorama con la chiesa di San Francesco

 

         
In de omgeving van Montalcino

   

Castiglione del Bosco 13 km | In de parochiekerk van Castiglione del Bosco, de Chiesa di San Michele fresco van Pietro Lorenzetti (1280/1348) L’Annunciazione dei Santi.
De gebroeders Pietro en Ambrogio Lorenzetti waren Italiaanse schilders uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Pietro Lorenzetti schilderde l'Annunciazione dei Santi in 1345. De fresco werd herontdekt in 1876 en volledig gerestaureerd.
De Sala della Pace van het Palazzo Pubblico in Siena bevat de beroemde allegorische voorstellingen van het goede en slechte bestuur door Ambrogio Lorenzetti. Deze fresco's, die drie wanden van deze zaal sieren, werden aangebracht in 1337-39 en zijn in een aantal opzichten uniek te noemen. Nog nooit eerder waren fresco's gewijd aan een niet-religieus onderwerp.
Verder is in Castiglione del Bosco een fort dat in de middeleeuwen een belangrijke rol speelde. Nu staat het in de tuin van een villa en is niet te bezoeken.De abdij van Sant’Antimo 10 km
Pienza 24 km
Montepulciano 37 km
Buonconvento 14 km

DOCG Brunello di Montalcino
Member companies of the DOCG Brunello di Montalcino

   
   

Pietro Lorenzetti, Annunciazione dei Santi in the Chiesa di San Michele in Castiglione del Bosco

Pietro Lorenzetti schilderde in de parochiekerk van Castiglione del Bosco een fresco, L’Annunciazione dei Santi.

 

         

 

 

 
   

 

 

Sant'Antimo is een unieke benedictijnen abdij in Toscane. In de Middeleeuwen was de abdij belangrijk en welvarend. De abdij is oorspronkelijk waarschijnlijk rond 800 gesticht door Karel de Grote. Het verdwijnen van de keizerlijke macht leidde aan het eind van de 13e eeuw tot het verval van de abdij, die in 1462 werd opgeheven. De hoge, goedgeproportioneerde basiliek werd rond 1118 naar Frans voorbeeld uit regelmatig gehakt hardsteen opgetrokken, zoals blijkt uit de voor Italië ongebruikelijke kooromgang met straalkapellen. Deze kooromgang was geïnspireerd op het benedictijnenklooster Cluny in Bourgondië, waarvan de bouw in 1088 van start was gegaan. Daarentegen getuigen de geïsoleerde klokkentoren en een minimaal gebruik van ordeningselementen van een Italiaanse bouwtraditie. Enkel de kleine, vermoedelijk Karolingisch-Ottoonse kapel met een apsis aan de zuidkant van het koor, die om onbekende redenen bij de nieuwbouw van de 12e eeuw behouden bleef, bestaat uit grover metselwerk.

Interieur

In het 13e eeuwse portaal is een architraaf verwerkt waarin de naam van de bouwmeester, de monnik Azzo uit Porcari, ingekrast is. Op het eerste gezicht maken van de eenvoudige, gesloten architectuur van de zuilenbasiliek alleen de kapitalen, die met beeldhouwwerk versierd zijn, indruk. Onder een open dakstoel verrijzen de wanden van het middenschip. Ze worden door tweelingvensters onderbroken, waar- achter galerijen te zien zijn. In de smalle zijbeuken, die voorzien zijn van een kruisribgewelf, en in de kooromgang, waar het licht door het venster van de altaarruimte naar binnen valt, zijn Franse elementen herkenbaar. Net als aan de buitenkant van de abdij worden ze verbonden door Lombardische elementen. Voorbeelden hiervan zijn het afzien van een dwarsbeuk en de geslotenheid van de wandvlakken.
Het beeldhouwwerk aan de kapitalen is eveneens het originele resultaat van een combinatie van Lombardische en Franse invloeden. Als materiaal werd onyxachtig albast gebruikt - een materiaal dat ter plekke werd aangetroffen. Tussen de talrijke dierenkoppen en plantenkapitelen met pompeuze decoratie valt het Daniel-kapiteel op. Dit wordt toegeschreven aan de meester van Cabestany, een kunstenaar die in heel Europa werkte en het levendige beeldhouwwerk van het Zuid-Franse klooster Moissac voortzette. Zijn stijl kenmerkt zich door opvallend sterke voorstellingen. Onvergetelijk zijn vooral zijn gezichten.- een kort voorhoofd, sterk benadrukte wenkbrauwen, schuinse blik, een spitse neus, een wijkende kin en flaporen. Hier is het verhaal van Daniel uit het Oude Testament afgebeeld.

Aan de abdij vertrekt ook een wandeling (6 km) naar Sant'Angelo in Colle, een goed bewaard ommuurd dorp op de top van een heuvel. Voor fietsers vertrekt vanuit Montalcino een verharde weg naar hetzelfde dorp.

 

De ingang van de kerk wordt bewaakt door twee gestileerde leeuwen, die oorspronkelijk waarschijnlijk bestemd waren voor de buitenzijde. Het dateert uit de 12 C en wordt toegeschreven aan de Meester van Cabestany.

Montalcino
Montalcino


Wijnen

Biologische wijnbouw in Toscane

In de biologische en biodynamische wijnbouw wordt zowel in de wijngaard als tijdens het vinificatieproces anders gewerkt dan in de reguliere wijnproductie.
Onkruid wordt in de reguliere wijnbouw bestreden met bestrijdingsmiddelen, n de biologische wijnbouw wordt er mechanisch of met de hand gewied. In de reguliere wijnbouw wordt bijvoorbeeld meeldauw bestreden met een zwaveloplossing. In de alternatieve wijnbouw knipt men de aangetaste bladeren weg.
Tijdens het vinificatieproces wordt vaak sulfiet toegevoegd aan de wijn. In de biologische wijnproductie zal men van nature geneigd zijn zo min mogelijk of geen sulfiet als conservering aan de wijn toe te voegen.

10% van de Toscaanse wijnbouw legt zich toe op de principes van de biologische landbouw, zo'n 6,000 hectare zijn voor deze alternatieve wijnbouw bestemd. Hiermee staat Toscane aan de top in Italië.
In de onmiddellijke omgeving van Podere Santa Pia vinden we enkele biologische wijnboeren, Basile, Le Calle, Colle Massari, Villa Patrizia en Campi Nuovi.

Wines in Tuscany | The biological wine in Tuscany


Brunello di Montalcino en Rosso di Montalcino

Een klassieker uit de streek ten zuiden van Siena is de Brunello di Montalcino, die wordt gemaakt van de Sangiovese-druif. De wijn lagert enkele jaren in grote houten vaten en daarna een aantal jaar op fles. Brunello is stevig, bevat aardig wat tannine, en is zeer kruidig. De Rosso di Montalcino heeft een kortere rijping ondergaan, is iets goedkoper en is over het algemeen iets toegankelijker van karakter.
Montalcino Frazioni

 

CamiglianoMontalcinoPanorama2   Tenuta Il Poggione Sant'Angelo in Colle   La chiesa di Sant'Antonio, Montalcino, vista dal Viale Strozzi

Camigliano   Tenuta Il Poggione Sant'Angelo in Colle   La chiesa di Sant'Antonio, Montalcino, vista dal Viale Strozzi

 

Panorama of Sant’Angelo in Colle, hamlet of Montalcino
    Stazione Sant'Angelo Scalo

Panorama Sant’Angelo in Colle, Montalcino

 

 

 

Osteria Caffè Sant’Angelo

 

 

Stazione Sant'Angelo Scalo

 

Brunello di Montalcino DOCG

Map of the Brunello di Montalcino region | Member companies of the DOCG Brunello di Montalcino
Producenten van DOCG Brunello di Montalcino [1]


   
A     B     C     D         F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     Z
De Brunello di Montalcino is een rode wijn die in 1967 de zevende wijn werd in Italië met de beschermde herkomstbenaming DOC. In 1980 realiseerde men de status van DOCG. De productiezone is beperkt tot Toscane, op het grondgebied van de gemeente Montalcino in het zuiden van de provincie Siena. De Brunello di Montalcino behoort tot de meest gewaardeerde Italiaanse wijnen.

Een Brunello heeft een verplichte houtlagering van 3,5 jaar en een Brunello Riserva 5 jaar. Een Brunello is gemiddeld na 10 jaar op dronk en is dan nog enkele jaren te bewaren. Dat kan zelfs enkele tientallen jaren zijn, maar dat is afhankelijk van factoren zoals lagering, jaargang en wijnhuis.

Over het algemeen produceert ieder Brunello-huis een tweede, goedkopere wijn, de Rosso di Montalcino. Een Rosso wordt na een tot twee jaar op de markt gebracht en is dan over het algemeen ook direct op dronk en kan ca. 5 jaar bewaard worden. Langer is mogelijk, maar niet echt de bedoeling. Ook de Rosso di Montalcino heeft de status van een DOC.

De gebruikte druif bij zowel de Rosso- als de Brunello di Montalcino is de Brunellodruif, een kloon van de in Italië (Chianti) veel gebruikte Sangiovesedruif. Om de naam Brunello te beschermen wordt de druif tegenwoordig sangiovese grosso genoemd.
Bekende producenten van Brunello di Montalcino zijn onder meer Biondi Santi, Fuligni, Case Basse, Valdicava, Salvioni en Brunelli.

De Brunello di Montalcino is misschien wel de meest geprezen Italiaanse wijn in het buitenland en kan beschouwd worden als het product van één enkele wijnmaker, Ferruccio Biondi Santi. Rond 1870 plantte Ferruccio Biondi-Santi een kloon van de Sangiovese in zijn wijngaard in de gemeente van Montalcino. Deze kloon, een subvariëteit van de Sangiovese waarnaar ook wel gerefereerd wordt als Sangiovese grosso, wordt in het gebied zelf ‘Brunello’ genoemd.

Al in 1980 kreeg de Brunello di Montalcino, samen met de Vino Nobile di Montepulciano, de DOCG-status. Hoewel de smaak van de wijndrinker in die tijd gericht was op jonge en makkelijk drinkbare wijnen, legde Ferruccio Biondi Santi zich juist toe op het maken van een complexe, volle en gestructureerde wijn, die in staat zou zijn om lang te rijpen en met de tijd intense aroma’s zou ontwikkelen. Bovendien wilde Biondi-Santi deze wijn van één enkele druivensoort maken, namelijk van de Sangiovese, of liever gezegd Brunello, in plaats van de gebruikelijke blend van diverse druivensoorten. Door het gebruik van tenminste 4 jaar eikenhouten vaten en daarna een lange rijping op fles, kwamen de voortreffelijke kwaliteiten van de wijn naar voren. Het eerste uitstekende oogstjaar was dat van 1888. 


Franco Biondi Santi

 


Montalcino, Via Ricasoli

Consorzio del Vino Brunello di Montalcino

Consorzio del Vino Brunello di Montalcino, Piazza Cavour n. 8, 53024 Montalcino | www.consorziobrunellodimontalcino.it

Wines in Tuscany | Brunello di Montalcino

Wijn in Toscane | De Tempel van Brunello, en het belevenisparcours l'Oro di Montalcino in het Complesso Sant'Agostino, Montalcino

De Tempel van Brunello di Montalcino onteert de eeuwenoude tradities en reduceert de rijke geschiedenis van deze wijn tot een lachwekkend theater van kitsch en schijn. L'Oro di Montalcino is vooral een miskenning van de authenticiteit en de onschatbare waarde van de collectie van het Museum di Arte Sacra. Het is demonstratie hoe een banale handelsgeest de ziel van een cultureel erfgoed kan corrumperen en verdraaien tot een karikatuur van zijn eigen grootsheid. 

Tempio del Brunello, percorso Oro di Montalcino (Complesso Sant'Agostino, Montalcino)

Tempio del Brunello, percorso Oro di Montalcino (Complesso Sant'Agostino, Montalcino)

 

De mooiste wandelingen in de omgeving van Montalcino

De mooiste wandelingen in de omgeving van Montalcino

 

 

Wandelen in Montalcino en omgeving

Wandelen in de Val d'Orcia is een begrip onder ervaren wandelaars. Het landschap, de fascinerende dorpen op de heuvelruggen, de culinaire specialiteiten die op elke plaats nieuwe inzichten en genot bieden. Montalcino vormt hierop geen uitzondering. Er zijn enkele boeiende wandelingen in de onmiddellijke omgeving van Montalcino.
De wandeling naar de abdij van Sant'Antimo is niet alleen erg mooi maar loopt ook doorheen enkele van de meest vermaarde Brunello-wijngaarden rond Castelnuovo dell'Abate. Je wandelt over onverharde wegen, door wijngaarden en bossen naar de eenvoudige schoonheid van de kleine pieve in Tolli en terug naar de abdij van Sant'Antimo.
D langs deze wandeling het gebied
De omgeving van Castelnuovo dell'Abate grote wijnhuizen en een aantal van Brunello's toonaangevende landgoederen zoals Poggio di Sotto, Ciacci Piccolomini (locatie Molinello) en Uccelliera Di Cortonesi Andrea (45 Localita Pod. Uccelliera).
De Abbazzia di Sant'Antimo ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Montalcino. Het middeleeuwse benedictijner klooster is een van de belangrijkste romaanse bouwwerken van Italië..[1]

De wandeling naar San Quirico d'Orcia is vooral in april en mei, als de graanheuvels groen kleuren, van een ongekende schoonheid. Halverwege staan de beroemde cipressen, i cipressi di Casaltina.[1]

 

Anello Abbey of Sant'Antimo | 7,53 km

Anello Montalcino - Abbey of Sant'Antimo | 24,07 km

Walking around Montalcino through the famous Brunello vineyards | 8,61 km

Walking from Montalcino to Sant'Antimo | 10,92 km

Walking from Sant'Antimo to Sant'Angelo in Colle | 9,70 km

Van Montalcino naar Sant'Angelo in Colle | 19,80 km

Walking from Montalcino to San Quirico d'Orcia | 13,07 km

Montalcino - Buonconvento - Abbazia Monte Oliveto Maggiore | 29 km

Een mooie lange wandeling in de Crete Senesi. Halverwege loop je over de beroemde Strada bianca di Pieve a Salti die Buonconvento met San Giovanni d'Asso verbindt. Het is een lange wandeling die je ook in twee etappes kan verdelen.

From Montalcino to Buonconvento | 16 km | 3 hours circa | gpx

Buonconvento - Abbazia Monte Oliveto Maggiore | 11.60 km | gpx

 


Montalcino

 

Montalcino, Panorama   Montalcino vineyard - panoramio   Brunello di Montalcino vineyards

Montalcino

 

 

Brunello di Montalcino vineyards, Montalcino

 

 

Some of the most particular estates of the Brunello di Montalcino territory

 

Panorama of Sant’Angelo in Colle, hamlet of Montalcino     Sonnenaufgang in der Toskana - panoramio

Panorama Sant’Angelo in Colle, Montalcino

 

 

Montalcino, i cipressi di Casaltina

 

 

Circular walk Montalcino - Abbey of Sant'Antimo


Trail from Sant'Antimo to Sant'Angelo in Colle   Abbey of Sant'Antimo near Montalcino, Tuscany, Italy   Abbazia di Sant'Antimo, Castelnuovo dell'Abate, Montalcino, Province of Siena, Tuscany, Italy

Trail from Sant'Antimo to Sant'Angelo in Colle

 

 

The abbey viewed from the dirt road towards Sant'Angelo in Colle

 

 

Trail from Montalcino to Sant'Angelo in Colle

 

[1] Bron: Walking in the Val d'Orcia | Itineraries gpx