Abbadia San Salvatore

Abbey of Sant'Antimo


Albarese

Acquapendente


Archipelago Toscano


Arcidosso


Arezzo


Asciano


Badia di Coltibuono


Barberino Val d'Elsa

Bolsena Lake


Bomarzo

Brunello di Montalcino

Buonconvento

Campagnatico


Capalbio


Castel del Piano

Castelfiorentino


Castell'Azarra

Castellina in Chianti


Castelmuzio


Castelnuovo Bererdenga


Castiglioncello Bandini


Castiglione della Pescaia


Castiglione d'Orcia


Castiglion Fiorentino


Celleno


Certaldo


Chianciano Terme


Chianti


Chiusi


Cinigiano


Cività di Bagnoregio


Colle Val d'Elsa


Cortona


Crete Senesi


Diaccia Botrona


Isola d'Elba


Firenze


Follonica


Gaiole in Chianti


Gavorrano

Gerfalco


Greve in Chianti


Grosseto


Lago Trasimeno


La Foce


Manciano


Maremma


Massa Marittima


Montagnola Senese


Montalcino


Monte Amiata


Monte Argentario


Montecalvello

Montefalco


Montemassi


Montemerano


Monte Oliveto Maggiore


Montepulciano


Monteriggioni


Monticchiello


Monticiano


Orbetello


Orvieto


Paganico


Parco Naturale della Maremma


Perugia


Piancastagnaio


Pienza


Pisa


Pitigliano


Prato

Radda in Chianti


Roccalbegna


Roccastrada


San Bruzio


San Casciano dei Bagni


San Galgano


San Gimignano


San Giovanni d'Asso


San Quirico d'Orcia


Sansepolcro


Santa Fiora


Sant'Antimo


Sarteano


Saturnia


Scansano


Scarlino


Seggiano


Siena


Sinalunga


Sorano


Sovana


Sovicille


Tarquinia


Tavernelle Val di Pesa


Torrita di Siena


Trequanda


Tuscania


Umbria


Val d'Elsa


Val di Merse


Val d'Orcia


Valle d'Ombrone


Vetulonia


Viterbo

Volterra
 
Reizen in Toscane
             
 
Certaldo
 

Certaldo, as you may have heard, is a burgh of Val d'Elsa situate in our country, which, small though it be, was once inhabited by gentlemen and men of substance. And thither, for that he found good pasture there, one of the friars of the order of saint Anthony was long used to resort once a year, to get in the alms bestowed by simpletons upon him and his brethren. His name was   Fra Cipolla and he was gladly seen there, no less belike, for his name sake than for other reasons, seeing that these parts produce onions that are famous throughout   all Tuscany"  

(Giovanni Boccaccio, Decameron - VI, 10 - 1866, translation by John Payne)     

album Surroundings
       
   

Certaldo

   
   
Vanuit de verte lijkt Certaldo Alto, ook wel Certaldo Castello genoemd, op een kleine, onneembare vesting. Certaldo Alto is te bereiken langs steile wandelpaadjes of met een kabelbaan vanaf Piazza Boccaccio.[1]
De historische dorpskern bestaat uit een enkele straat met hoog oprijzende muren. Aan het einde van de straat prijkt het Palazzo Pretorio, het meest bekende monument van Certaldo. Binnen zijn mooie fresco's en een verzameling archeologische vondsten te bewonderen. Aan de voorgevel zijn de familiewapens van de Vicari op de muur te bezichtigen. De Vicari woonden hier en regeerden over Certaldo.
De hoofdstraat draagt de naam van de beroemdste inwoner van Certaldo, Giovanni Boccacio. Zijn geboortehuis is tegenwoordig een museum gewijd aan deze letterkundige uit de 14e eeuw. De kerk naast Palazzo Pretorio dateert uit de 8e eeuw. Binnen is de Tabernacolo dei Giustiziati (1464-1465) een fresco van Benozzo Gozzoli te bewonderen (toegang enkel via het Palazzo Pretorio).

Tussen de 17e en 18e eeuw groeide het stadje Certaldo tot aan het lager gelegen gedeelte door de handel langs de Via Francigena. In 1849 wordt de spoorlijn tussen Siena en Empoli in gebruik genomen en dit zorgt opnieuw voor economische groei.
Certaldo staat ook bekend om zijn uienproduktie, al ten tijde van de graven Alberti in de 12e eeuw.
De Certaldo-ui wordt reeds in de 14e eeuw beschreven door Giovanni Boccaccio in zijn Decamerone. De ui is zelfs opgenomen in het stadswapen van Certaldo en kan derhalve hoeksteen van de identiteit van Certaldo genoemd worden, het symbool van een rurale samenleving met eeuwenoudetradities.


De oude toegangspoorten  


Op de top van Costa Alberti verrijst de imposante Porta Alberti, die met de Porta del Sola en de Porta al Rivellino, een van de oude toegangspoorten tot het historische oude centrum was. De huidige weg tussen Boven-en Beneden Certaldo is van recente datum.
De Port Alberti die bijzonder goed bewaard is, staat halverwege een zeer steile klim. De defensieve architectuur was zo bedoeld; vanwege de steile helling was het bijna onmogelijk de poort neer te halen, zelfs met de hulp van stormrammen.

De Porta al Rivellino, waar je een prachtig uitzicht hebt over de vallei, was de meest versterkte poort zij de kant van Siena verdedigde.
Rechts van de Porta al Rivellino leidt de Via Valdracca ons naar de laatste van de drie oude poorten : de Porta del Sole, die de belangrijkste is van het dorp. De poort dankt haar naam aan haar zuidelijke oriëntatie; in de boog zijn vaag nog fresco's te zien die getuigen van haar belangde je het wapenschild van de graven Alberti.

Palazzo Pretorio

Dit gebouw uit de 7e eeuw is het meest bekende monument van Certaldo. Dit monument is open voor publiek. Binnen zijn te bezichtigen een ex-gevangenis, een audiëntiezaal, een kapel en privé vertrekken van de Vicari. Aan de voorkant zijn de familiewapens van de Vicari op de muur te bezichtigen. De Vicari woonden hier en regeerden over Certaldo.
In 1164 droeg keizer Federico Barbarosso de stad over aan de graven Alberti uit Prato, die zich vestigden in het huidige Palazzo Pretorio. Van 1313 tot 1375 woont de familie van de letterkundige Giovanni Boccaccio in dit stadje. Vanaf 1415 is Certaldo het hoofdkwartier van Vicariato, het meest belangrijke politieke en juridische centrum van de Valdelsa, Valdipesa e Valdarno.


Boccaccio's House Museum  

Het Huis van Boccaccio, nu een museum, bevindt zich in het midden van de Via Boccaccio. Wat we vandaag zien is een reconstructie die vrij trouw is aan het oorspronkelijke gebouw dat tijdens de Tweede Wereldoorlog getroffen werd door een bom en bijna volledig verwoest werd.
De rechterkant van het gebouw bevat enkele donkerder gekleurde stenen: het zijn de oudste stenen en zij getuigen van wat er overblijft van de oorspronkelijk paleis. Het huis dat nu de zetel is van de Nationale Maatschappij van Giovanni Boccaccio, is nu ingericht als een een museum en herbergt een bibliotheek die gewijd is aan leven en werk van de grote dichter. Er is een groot fresco van Pietro Benvenuti (1820) en enkele zeldzame voorbeelden van de 14e eeuwse schoenen die gevonden werden tijdens de restauraties. Het museum geeft een wat trieste indruk die moeilijk te benoemen valt.


Museo di arte sacra  

Het Museo di arte sacra was oorspronkelijk een Augustijner klooster uit de 15e eeuw. Prachtig gerestaureerd en omgevormd tot een museum, werd het ingehuldigd in 2001.

De tentoonstelling toont schilderijen, beeldhouwwerken en heilige relikwieën. De pinacoteca is in de oude met fresco's beschilderde refter van het klooster, en toont schilderijen uit de 12e tot de 16e eeuw.

Je kan er werken bewonderen van vooraanstaande kunstenaars als Cenni di Francesco di Ser Cenni, Ugolino di Nerio en Meliore. Belangrijk is ook een houten kruisbeeld uit de kerk van de San Pietro in Petrognano, dat dateert uit de vroege 13e eeuw. Het is toegeschreven aan een onbekende Toscaanse beeldhouwer. Het is een sculptuur met een uitzonderlijke expressieve kracht.

Andere monumenten en paleizen  


Binnen het dorp zijn diverse gebouwen van historisch en artistiek belang, zoals de verschillende adellijke paleizen: het Palazzo Stiozzi-Ridolfi (14e eeuw), en het Palazzo Giannozzi, die tegenover elkaar staan. Het Palazzo Machiavelli dat indezelfde straat staat heeft een mooie toren.

 
Chiesa dei Santi Jacopo e Filippo en de kloostergang

De Chiesa dei Santi Jacopo e Filippo is in de 7e of 8e eeuw gebouwd. Binnen in de kerk zijn fresco's en beelden te bezichtigen en hoogstwaarschijnlijk ligt hier het graf van Giovanni Boccaccio.
Verder zijn er sculpturen, terracotta en geglazuurd cibories van de della Robbia school. In het midden, in de buurt van de bas-reliëf beeltenis van Boccaccio, is het graf van de dichter.
De kerk herbergt ook de urn van de Heilige Giulia (1319-1367). Et bestaan fascinerende legendes over het leven van deze non. Vanuit de kerk betreed je het Augustijner klooster met zijn opvallende Romaanse kloostergang. Er is toegang tot Giulia's cel, die vrij volledig bewaard gebleven is.
  

San Donnino - Semifonte  

In San Donnino, op weg naar Barberino Val d'Elsa, vinden we de koepel van St. Michael Aartsengel, een schaaluitvoering van de koepel van de Santa Maria del Fiore (de Duomo van Firenze.) Het is gebouwd naar een ontwerp van Santi di Tito in de 16e eeuw in memoriam van de oude stad van Semifonte, vernietigd door de Florentijnen in 1202. De rivaliteit tussen het bloeiende Semifonte en Firenze is ook af te lezen uit het oude gezegde: "Florence verhuizen Semifonte leidt de weg."


Festivals

Elk jaar vindt in juli in de stad Certaldo Alto 'La Mercantia' plaats, een Middeleeuws feest.

De Chiesa di St. Lazzaro a Lucardo 

Certaldo, de middeleeuwse bovenstad
Certaldo, de middeleeuwse bovenstad

 


Porta Alberti


Certaldo, Palazzo Pretorio


La chiesa dei Santi Tommaso e Prospero

 

De koepel in San Donnino

 
Op de weg die van Certaldo naar gehucht Fiano leidt, in een ongerepte omgeving, vindt men de parochiekerk van St. Lazarus in Lucardo. Haar structuur en architectonische details zijn opmerkelijk.
Vanaf de binnenplaats voor de kerk heeft men een mooi uitzicht op het omringende Toscaanse landschap.
De kerk is gedocumenteerd sinds 987 en de Romaanse structuren zijn nog steeds zichtbaar in het gebouw: de kerk heeft een basilicaal plan gescheiden door pilaren, de drie beuken eindigen met apsissen. De gevel wordt omlijst door twee pilasters die het profiel volgen van het centrale schip. De ronde gebogen veranda heeft een gebogen latei met een dentils motief. Binnen in deed kerk worden enkele fresco's op de pijlers toegeschreven aan Cenni di Francesco. 
 

Certaldo, Pieve di San Lazzaro
Pieve di San Lazzaro

 

Het Palazzo Pretorio en Benozzo Gozzoli

 


Benozzo Gozzoli, Tabernacle of the Condemned: Descent from the Cross, 1464-1466, Certaldo, Palazzo Pretorio, Cappella San Tommaso


Het Palazzo Pretorio, het meest representatieve monument in Certaldo, was de oude residentie van de graven Alberti. Zij bouwden het paleis in de late 12e eeuw boven op de ruïnes van de voormalige familiehuizen.

Het gebouw heeft boogramen op de gevel en is versierd met kantelen en een toren. De binnenplaats versierd met wapenschilden in steen en geglazuurde terracotta, die de families van elk van de predikanten die er leefden voorstellen.

Het interieur is versierd met fresco's uit de 13e tot de 16de eeuw. De Ridderzaal met schilderijen door Francesco Fiorentino (1445-1497) is niet te missen, de Madonna met Kind en Dode Christus, net als de audiëntiezaal met schilderijen van dezelfde Francesco Fiorentino, de ' Pietà 'en' ongelovige Thomas. "

Naast het Palazzo Pertorio staat de Chiesa dei Santi Tommaso e Prospero, die dateert uit de 13e eeuw, en waar men 15e en 16e eeuwse fresco's en sinopias kan bewonderen. Er is van Francesco Fiorentino ook een mooi fresco van de Madonna del Parto, dat door de gelijkaardige compositie herinnert aan de Madonna del Parto van Piero delle Francesca.
De kerk herbergt ook het belangrijkste kunstwerk van de stad, het Tabernacolo dei Giustiziati ( c. 1464-1465 ) van Benozzo Gozzoli.
Benozzo Gozzoli (1420-1497) schilderde drie belangrijke uitgebreide cycli van fresco's, in Montefalco, waar hij episodes uit het leven van Franciscus afbeeldt, de Optocht van de Drie Wijzen op de muren van de prive-kapel van de Medicis' in het Palazzo Medici-Ricardi in Firenze en de cyclus van de heilige Augustinus in de kerk van Sant'Agostino in San Gimignano .
En in 1467 schilderde hij het ?Tabernacolo dei Giustiziati, en de Madonna della Visitazione, fresco's die nu te zien in het Palazzo Pretorio en in de Gemeentelijke Bibliotheek in Castelfiorentino waar ook een Benozzo Gozzoli Museum opgericht werd.
Oorspronkelijk bevond het Tabernacolo dei Giustiziati zich in de vlakte voor Certaldo, in de buurt van de beek Agliena. Ter dood veroordeeld werden voor hun executie bijeengebracht in deze waren beschilderde kapel (Het Tabernakel van de veroordeelden), waar ze de laatste sacramenten ontvingen. De kapel is nog steeds zichtbaar onder de brug, aan de rechterkant als je vanuit Poggibonsi komt.


Art in Tuscany | Benozzo Gozzoli | Tabernacle of the Condemned, Certaldo


 

Kruisafneming   
   
   
Pier Francesco Fiorentino, Incredulità San Tommaso  

Pier Francesco Fiorentino, Angeli reggicortina (detail), Certaldo, Ex chiesa dei Santi Tommaso e Prospero 

 

  Benozzo Gozzoli, Tabernacolo dei Giustiziati, affreschi staccati
   
 
   
Benozzo Gozzoli


   
Benozzo Gozzoli (Firenze 1420 - Pistoia, 4 oktober 1497) was een Italiaanse renaissanceschilder uit de Florentijnse school.
Als zoon van een kleermaker die afstamde van een gegoede boerenfamilie, werd hij in 1568 voor het eerst genoemd onder de naam Ghozzolo, de naam van het deel van de familie dat op het platteland was gebleven. Daarvoor was hij bekend onder de naam van zijn vader, di Lese de Sandro.
Gozzoli was opgeleid als goudsmid en werkt in zijn vroege jaren samen met Ghiberti aan de bronzen deuren van het baptisterium in Florence. Ook met de schilder Fra Angelico werkte hij samen aan een drietal werken. Dit waren in chronologische volgorde de fresco's in het San Marco klooster te Firenze (1440-1445), in de kapel van San Brizio in de Duomo van Orvieto (1447), en in de Cappella Niccolina, de kapel voor paus Nicolaas V in het Vaticaan (1448).
Zijn eerste individuele werken maakte hij in de S. Fortunato, een altaarstuk van de Madonna del Cintola. In 1459 werd Gozzoli gevraagd door Piero di Cosimo de' Medici om de privékapel van het Palazzo Medici te decoreren. Gozzoli gebruikte voor deze frescocyclus hetzelfde onderwerp als Gentile de Fabriano in zijn altaarstuk, de aanbidding van de drie wijzen uit 1423. Hij spreidde het echter uit over drie muren en liet de processies eindigen bij de ster boven het hoofdaltaar.
In 1464-1466 schilderde hij fresco's in de Sant'Agostino kerk en in 1465 een schilderij in de Collegiata kerk, beide in San Gimignano..[1]

In het museum Benozzo Gozzoli in Castelfiorentino zijn de prachtige fresco's il Tabernacolo di Madonna della Tosse (1484) en Madonna della Visitazione (1490-91) te bewonderen. Het gebouw is ontworpen door Massimo Mariani.

Art in Tuscany | Benozzo Gozzoli | Fresco cycle in Montefalco (1450-52)

Benozzo Gozzoli | The Vintage and Drunkenness of Noah and other frescoes in Pisa

Art in Tuscany | Benozzo Gozzoli, Procession of the Magi in the Palazzo Medici-Riccardi in Florence

Benozzo Gozzoli | Fresco cycle in the apsidal chapel of Sant'Agostino, San Gimignano Sant'Agostino

 

 


Zelfportret (Opus Benotii) in de
Cappella dei Magi in
Palazzo Medici-Ricardi

 

Ugolino di Nerio, Madonna col Bambino e Santi (detail), Certaldo, Museo di arte sacra

Certaldo’s uien

   

De agrarische tradities, het gunstige klimaat en de heuvelachtige omgeving genereren een rijke productie van extra vergine olijfolie en Chianti D.O.C.G. wijn.
Certaldo 's uien zijn gewild om hun oorspronkelijke smaak, maar ook als vertegen-woordiger van de regio (de ui verschijnt sinds de Middeleeuwen op het wapenschild van Certaldo). Met zijn intense, licht zoete smaak, is de ui geschikt voor soepen, confituren en vleesgerechten. De ui is ook gecertificeerd door een specifiek keurmerk.
Er bestaan twee variëteiten. De statine is rond van vorm en paars van kleur met sappige vruchtvlees en kan best tijdens de zomermaanden gegeten worden. Het is een verse ui van licht paarse kleur en met een relatief zoete smaak. De Vernina variëteit wordt aangehaald in Boccaccio's Decamerone en is het symbool van de stad. De heldere rode en penetrante Vernina wordt geoogst vanaf eind augustus tot tijdens de wintermaanden. Beide variëteiten zijn uitstekend voor soepen en voor francesina, een gerecht van gekookt rundvlees en ui.

"Per natura sono forte e dolce ancora/e piaccio a chi sta e a chi lavora" luidt het motto van Certaldo. Het motto is een metaforische lofrede aan de ui, die kan worden vertaald als "van nature ben ik zowel sterk als lief, en ik dien zij die aan het werk zijn en zij die rusten."

 


Fresco, Palazzo Pretorio


   
La Mercantia en de Boccaccesca markt in Certaldo

   
Het oude stadje Certaldo is er de perfecte setting voor La Mercantia. In Juli vindt het internationale straattheaterfestival Mercantia plaats in Certaldo Alto.

Boccaccesca iseen festival voor liefhebbers van wijn en Toscaanse specialiteiten. Tijdens de eerste 2 weekeinden van oktober kan wordt de manifestatie Boccaccesca georganiseerd: in de kraampje van het oude centrum kan je verschillende Toscaanse en lokale specialiteiten proeven. Er is ook straatanimatie en muziek.

Festivals in Toscane | Boccaccesca in Certaldo


Wekelijkse markt Certaldo
: Woensdag. De wekelijkse markt is niet zo heel groot, maar de sfeer is aangenaam.
Via Giacomo Matteotti, from 8.00 to 13.00.

Tourist Information Office - Certaldo
Piazza Masini c/o Stazione Ferroviaria
tel. +39 0571 656721

Museo Arte Sacra

Piazza Santi Jacopo e Filippo 2 Certaldo Alto - Tel +39 0571 652796
Openingstijden Zomer: elke dag 10-19 uur 
Winter: zaterdag en zondag: 10.30-16.30 uur


[0] Om Certaldo Alto te bereiken zijn er verschillende mogelijkheden. Met de auto is het sterk af te raden omdat er in Certaldo alto nauwelijks parkeerplaatsen zijn.
Praktischer is met de lift (funicolare) die vertrekt vanuit het plein Piazza Boccacio in Certaldo Basso en je in enkele minutenbij Porta Alberti in Certaldo Alto brengt. Tussen 07.30 en 1.00 vertrekt er om het kwartier een rit.
Een laatste mogelijkheid is langs de kleine slingerende weg omhoog te wandelen.
  Boccaccesca market in Certaldo
Boccaccesca, voor liefhebbers van wijn en Toscaanse specialiteiten.

[1] Biografische gegevens bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.  


 Comune Certaldo | www.comune.certaldo.fi.it

BEGO - Museo Benozzo Gozzoli | Storie di sant'Agostino | www.museobenozzogozzoli.it
Museo Benozzo Gozzoli | La Regola di Agostino | La filosofia di Agostino | Agostino e il neoplatonismo nell’estetica rinascimentale
Biografia | Il ritorno a Firenze e la partenza per San Gimignano (1459 - 1467)

Arte in Toscana | Benozzo Gozzoli

Diane Cole Ahl, Gozzoli, Benozzo: Benozzo Gozzoli, New Haven: Yale University Press, 1996.

Art in Tuscany | Benozzo Gozzoli, Procession of the Magi in the Palazzo Medici-Riccardi in Florence | The Vintage and Drunkenness of Noah and other frescoes in Pisa | Fresco cycle in the apsidal chapel of Sant'Agostino, San Gimignano Sant'Agostino | Saint Sebastian

Giorgio Vasari | Lives of the Most Excellent Painters, Sculptors, and Architects | Benozzo Gozzoli

La cipolla di Certaldo | www.cipolladicertaldo.it


Grotere kaart weergeven


De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Fiano, Sciano, Bagnano, Marcialla (gedeeltelijk).

Certaldo grenst aan de volgende gemeenten: Barberino Val d'Elsa, Castelfiorentino, Gambassi Terme, Montespertoli, Poggibonsi (SI), San Gimignano (SI), Tavarnelle Val di Pesa.

Toscane is een van de meest spectaculaire streken in Italië. Hier ligt is de bakermat van de Italiaanse Renaissance. In de prachtige heuvels van de Toscaanse Maremma, gelegen ten zuiden van Siena, ligt de idyllische vakantiehuis Santa Pia, waar gasten van over de hele wereld kunnen meegenieten van het echte Italiaanse leven, la dolce vita Italiana.

Geheime plekken in het zuiden van Toscane | Podere Santa Pia     
Podere Santa Pia
 
Podere Santa Pia, tuin
 
Colle di Val d'Elsa

Montepulciano, San Biagio
Cypress-Lined Montichiello Road, south of Pienza, Val d'Orcia, Tuscany

San Biagio, Montepulciano   De beroemde laan met cypressen nabij Montichiello  
Eeuwenoude olijfbomen tussen Podere Santa Pia en Cinigiano
         
Abbazia di Sant' Antimo
San Gimignano
De abdij van Sant'Antimo
Siena, Duomo


Toscane is een van de meest spectaculaire streken in Italië. Hier ligt is de bakermat van de Italiaanse Renaissance. In de prachtige heuvels van de Toscaanse Maremma, gelegen ten zuiden van Siena, ligt de idyllische vakantiehuis Santa Pia, waar gasten van over de hele wereld kunnen meegenieten van het echte Italiaanse leven, la dolce vita Italiana.

Geheime plekken in het zuiden van Toscane | Podere Santa Pia


Vanuit Podere Sante Pia zie je de heuvels van het Parco Naturale della Maremma goed liggen. Verder in zee, op ongeveer 60 km van de kust zie je het eiland Montecristo.

 

Montecristo
Montecristo aan de horizon