Abbadia San Salvatore

Abbey of Sant'Antimo


Albarese

Acquapendente


Archipelago Toscano


Arcidosso


Arezzo


Asciano


Badia di Coltibuono


Barberino Val d'Elsa

Bolsena Lake


Bomarzo

Brunello di Montalcino

Buenconvento

Campagnatico


Capalbio


Castel del Piano

Castelfiorentino


Castell'Azarra

Castellina in Chianti


Castelmuzio


Castelnuovo Bererdenga


Castiglioncello Bandini


Castiglione della Pescaia


Castiglione d'Orcia


Castiglion Fiorentino


Celleno


Certaldo


Chianciano Terme


Chianti


Chiusi


Cinigiano


Cività di Bagnoregio


Colle Val d'Elsa


Cortona


Crete Senesi


Diaccia Botrona


Isola d'Elba


Firenze


Follonica


Gaiole in Chianti


Gavorrano

Gerfalco


Greve in Chianti


Grosseto


Lago Trasimeno


La Foce


Manciano


Maremma


Massa Marittima


Montagnola Senese


Montalcino


Monte Amiata


Monte Argentario


Montecalvello

Montefalco


Montemassi


Montemerano


Monte Oliveto Maggiore


Montepulciano


Monteriggioni


Monticchiello


Monticiano


Orbetello


Orvieto


Paganico


Parco Naturale della Maremma


Perugia


Piancastagnaio


Pienza


Pisa


Pitigliano


Prato

Radda in Chianti


Roccalbegna


Roccastrada


San Bruzio


San Casciano dei Bagni


San Galgano


San Gimignano


San Giovanni d'Asso


San Quirico d'Orcia


Sansepolcro


Santa Fiora


Sant'Antimo


Sarteano


Saturnia


Scansano


Scarlino


Seggiano


Siena


Sinalunga


Sorano


Sovana


Sovicille


Tarquinia


Tavernelle Val di Pesa


Torrita di Siena


Trequanda


Tuscania


Umbria


Val d'Elsa


Val di Merse


Val d'Orcia


Valle d'Ombrone


Vetulonia


Viterbo

Volterra
 
Reizen in Toscane
             
 

E N G      I T

Castiglioncello Bandini


album Surroundings
       
   

Castiglioncello Bandini


 
   
   

De frazione Castiglioncello Bandini behoort tot de gemeente Cinigiano.
De nederzetting werd rond een kasteel gebouwd om het oostelijk deel van de gemeente Cinigiano, aan de voet van de Poggio all'Olmo, te beschermen. De imposante burcht ontstond tijdens de Middeleeuwen en was lange tijd in het bezit van de familie Aldobrandeschi. Tijdens de dertiende eeuw kwam onder het toezicht van de plaatselijke heren en werd later verkocht aan de abdij van San Salvatore al Monte Amiata.
In latere tijden werd het kasteel eigendom van de familie van Piccolomini Bandini en Siena. Het kasteel onderging verscheidene verbouwingen, met name in de zestiende eeuw, en tussen de negentiende en begin twintigste toen zij werd gerenoveerd in een neomiddeleeuwse  stijl.

Een mooie wandeling door de vallei voert lang wijngaarden, eeuwenoude olijfbomen en de voor de Maremma zo typische macchia, met veel brem en zachte eiken.

Walking in Tuscany | From Podere Santa Pia (Castiglioncello Bandini) to Cinigiano

 

 

 

La Chiesa del Madonnino in 
Castiglioncello BandiniLa Chiesa del Madonnino in
Castiglioncello Bandini

 

Castiglioncello Bandini, view from the cemeteryAlbum Sovana, Sovana Photo Gallery

Castiglioncello Bandini album


   
Castiglioncello Bandini, Castiglion del Torto    

Castiglioncello Bandini, Castiglion del Torto

 

  Castiglioncello Bandini   La Chiesa del Madonnino in Castiglioncello Bandini
  Chiesa di San Nicola Castiglioncello Bandini (GR)  

La chiesa di San Nicola, cartolina postale

 

 

La chiesa di San Nicola, Castiglioncello Bandini

 

  Castiglioncello Bandini, castello
         

Tussen Castiglioncello Bandini en Monticello Amiata ligt La Riserva naturale Poggio all'Olmo, een beschermd gebied dat tot Cinigiano en Arcidosso behoort. In het reservaat zijn enkele korte wandelingen uitgetekend. Je kan vertrekken vanuit Monticello Amiata of Castiglioncello Bandini. Je kan ook vertrekken vanuit Podere Santa Pia. Voorbij Castiglioncello Bandini, in de richting van Monticello Amiata is iets voor het kerkhof een afslag naar het park. Hier vertrekt wandeling 81a.Wandelingen in het reservaat

La Riserva naturale Poggio all'Olmo
(it)
La Riserva naturale del Monte Labbro (667 ha) (it)

Het weer in Cinigiano, Monticello Amiata en Castiglioncello Bandini (KataWeb)

Restaurants in Cinigiano en omgeving


   
   
Monticello AmiataHet vlakbij Castiglioncello Bandini gelegen Monticello Amiata


Monticello Amiata, is een dorpje dat zoals vele anderen in Italië, met de oude dorpskern hoog op een heuvel ligt. Het dorp behoort net als Castiglioncello Bandini tot de gemeente Cinigiano. Monticello Amiata is na Castiglioncello Bandini het dichtst Casa Santa Pia bij gelegen dorp. Er zijn enkele winkelmogelijkheden waaronder een klein warenhuis (Spar) en een aantal goede tot behoorlijke restaurants. Monticello heeft de toevoeging Amiata gekregen, omdat het op één van de heuvels van de Monte Amiata ligt, op een hoogte van 735 m en omdat er nog wel meer plaatsen in Italië Monticello heten. Maar de plaatselijke bevolking heeft het altijd over Monticello.
In 1240 werd Monticello totaal verwoest door een brand maar in 1260 weer door Benedictijnen heropgebouwd. De stadsmuur heeft nog steeds de twee oorspronkelijke middeleeuwse poorten: de Porta Monticelli en de Porta San Francesco. In het oude centrum staat de uit de 11e eeuw afkomstige kerk van San Michele, waar belangrijke schilderingen van Rutilio Manetti en Riccio te zien zijn. In de bedevaartskerk van de Madonna di val di Prata (1218), even buiten het dorp, zijn belangrijke werken bewaard gebleven, waaronder een altaarstuk uit 1691 van Nicola Nasini. En in Ripe staat de Cappella della Madonna del Lampino.
Het Casa Museo in het historische centrum is een klein etnografisch museum, dat in een oude olijfoliemolen is gevestigd.


 
Madonna di Val di Prata (1218)
Tussen een bosje cipressen staat de romaanse bedevaartskerk Madonna di Val di Prata uit 1218.

Cinigiano

Markt op dinsdag.

Pro Loco Cinigiano

 

   
De kastelen in de omgeving van Cinigiano, Castiglioncello Bandini, en Stribugliano, in de vallei van de rivier Melacce behoorden oorspronkelijk toe aan de Aldobrands. De afgelopen eeuwen veranderden ze vaak van eigenaar: Ranieri Giamboni, daarna de heren van Montorgiali, vervolgens aan de abdij van Monte Amiata en tenslotte aan de Piccolomini Bandini van Siena. Het is momenteel in particuliere handen.
Van de oorspronkelijke kasteel, dat onlangs gerestaureerd werd, valt vooral de ronde toren met afgeschuinde basis op.

Het tweede kasteel in de gemeente Cinigiano is het Castello di Colle Massari. Het ligt in Poggi del Sasso, op de grens met de gemeente Campagnatico. De eerste eigenaren waren de monniken van de Abdij van San Galgano. Het presenteert zich als een versterkte hoeve, die bestaat uit gebouwen die in een U-vorm rond een rechthoekig gevormde centrale binnenplaats staan. Tegenwoordig wordt er wijn geproduceerd. De Azienda Colle Massari maakt deel uit van het DOC Montecucco wijngebied.

Ook in Poggi del Sasso staat het kasteel van Vicarello. Het kasteel is prive-eigendom en kan momenteel niet bezocht worden.

 

 

 


Castlello di Vicarello


Castello di Colle Massari

Dankzij het succes van de DOC Montecucco wijnstreek is Cinigiano een erg levendig stadje geworden. Op 10 augustus, tijdens de nacht van San Lorenzo vindt de Calici sotto le Stelle, letterlijk wijnglazen onder de sterren, plaats. In de hoofdstraat wordt een tafel gedekt voor honderden mensen. De straat mondt uit op het centrale plein waar de Montecucco wijn geproefd kan worden.

 
   

Het Festa dell'Uva vindt plaats tijdens het eerste weekeinde van oktober, ook in Cinigiano. Het evenement werd voor het eerst in 1961 gehouden. Tijdens de Festa dell'Uva zijn de in rotsen uitgegraven wijnkelders onder de oude stad weer open en is het mogelijk de Montecucco DOC-wijnen en lokale producten en typische gerechten zoals acquacotta, fegatelli en rozijnen schiaccia te proeven. De belangrijkste producenten van Montecucco wijnen hebben ergens wel een uitstalraam of tafel waar ze hun wijnen aanbieden. Naast dit gastronomisch aspect is de Festa dell'Uva ook een belangrijke folkloristische traditie met allegorisch parades en muziek.

Festa dell'Uva (pro loco, it)


 
Fondazione Bertarelli di Poggio del Sasso


   
La Fondazione Bertarelli costituita per iniziativa dei fratelli, Maria Iris Tipa Bertarelli e Claudio Tipa, vice presidente della Fondazione Bertarelli e proprietario, nel territorio del Brunello, della cantina Poggio di Sotto. La Fondazione Bertarelli è operativa dal 2009 e si occupa statutariamente della promozione del territorio della Toscana mediante contributi nel mondo dell'arte, del recupero ambientale, dell'archeologia, dell'architettura contemporanea sostenibile. Ad oggi la fondazione ha partecipato alla programmazione ed ha fornito sostegno economico a numerosi progetti tra cui quelli socio-sanitari svolti dalla confraternita della Misericordia di Cinigiano e quelli artistici dell'Amiata Piano Festival.

La Fondazione Bertarelli è il principale sponsor di Amiata Piano Festival.


Amiata Piano Festival

Fondato e diretto da Maurizio Baglini, Amiata Piano Festival è sostenuto dalla Fondazione Bertarelli. Il Forum Fondazione Bertarelli si trova in una posizione panoramica unica, circondato dai vigneti e dagli uliveti della Cantina Collemassari di proprietà della famiglia Bertarelli – Tipa.

Forum Fondazione Bertarelli

 

 

Il Forum Fondazione Bertarelli è un gioiello di acustica circondato da vigneti a perdita d’occhio, che ospiterà musica da camera, ma anche sinfonica, jazz e pop. l’auditorium è incastonato in un contesto ambientale suggestivo, nella zona di Poggi del Sasso, Cinigiano, nel cuore della Maremma Grossetana.
Progettato dallo studio Edoardo Milesi & Archos, l’auditorium si trova a Poggi del Sasso, Cinigiano, Grosseto, nelle immediate vicinanze delle precedenti sedi del festival: la sala da musica San Giuseppe e la Cantina di ColleMassari (la prima verrà d’ora in poi utilizzata per registrazioni discografiche, la seconda sarà visitabile su prenotazione).

Forum Fondazione Bertarelli 

Programma | www.amiatapianofestival.com

Come arrivare: Dalla statale SS223 / E78 Grosseto – Siena uscire a Paganico e attraversare il paese in direzione Monte Amiata. Dopo 4 km girare a destra per Sasso d’Ombrone. Dopo il paese, al primo bivio girare a destra seguendo le indicazioni per Poggi del Sasso. Attraversare il paese e proseguire sulla strada principale per circa 4 km (lungo il percorso, a metà strada sulla destra, si trova la Cantina di ColleMassari); poi imboccare la strada a sinistra che conduce direttamente al Forum Fondazione Bertarelli. 
Da Podere Santa Pia, attraversare il paese in direzione Cinigiano, e puoi Paganico. Prima di arrivare a Sasso d'Ombrone, girare a sinistra seguendo le indicazioni per Poggi del Sasso. Attraversare il paese e proseguire sulla strada principale per circa 4 km (lungo il percorso, a metà strada sulla destra, si trova la Cantina di ColleMassari); poi imboccare la strada a sinistra che conduce direttamente al Forum Fondazione Bertarelli. Più informazione e mappa.

Marco Mulazzani, R. Sadleir (Traduttore), Edoardo Milesi. Forum Fondazione Bertarelli. Sala da concerti nella Maremma toscana-Concert Hall in the Tuscany Maremma, Mondadori Electa, 2015, ISBN-10: 8891801712 — ISBN-13: 978-8891801715

"La forma ovoidale della costruzione è generata dalla sala interna, nella quale sono immersi e avvolti dal suono l'orchestra e il pubblico, ma risponde anche al desiderio di non introdurre cesure nella continuità dei profili delle colline, nelle distese di ulivi e di pini che le contrappuntano. Una parete curva sul fianco esterno, verso ovest, definisce il percorso di accesso al foyer, nascondendo progressivamente alla vista lo spettacolo della natura e preparando allo spettacolo che si svolge all'interno, i materiali utilizzati sono solo di tre tipi: il calcestruzzo scabro, del colore della terra, per il guscio della costruzione; l'acciaio corten ossidato naturalmente e il vetro per le superfici trasparenti che consentono di percepire dal foyer gli ultimi suggestivi scorci del paesaggio, prima di entrare nella sala. Il volume illustra con dovizia di documenti grafici e fotografie il progetto e il cantiere della Concert Hall, caratterizzata da soluzioni tecnico-costruttive di grande interesse. Il testo di Marco Mulazzani ne ricostruisce la genesi, restituendo il quadro dell'attività svolta da Edoardo Milesi in questi luoghi negli ultimi quindici anni e ne analizza le caratteristiche e gli esiti architettonici; un ampio reportage fotografico testimonia l'inserimento dell'opera nel paesaggio maremmano."

See also Wine and architecture in Tuscany

 

Cantina ColleMassari

Cantina ColleMassari. Foto da Paolo Da Re

Nel 2011, Claudio Tipa, proprietario di ColleMassari e Grattamacco, comprò Poggio di Sotto da Piero Palmucci. Poggio di Sotto si trova appena fuori la città di Castelnuovo dell'Abate, nella parte meridionale di Montalcino. Poggio di Sotto produce vini di rara eleganza e finezza per questa parte della zona di Brunello di Montalcino.

 

      
   

De valei tussen Podere Santa Pia en Cinigiano, met olijfbomen die soms eeuwen oud zijn. Op de achtergrond Cinigiano.

 

 

   

Podere Santa Pia, gelegen onder Castiglioncello BandiniIn de prachtige heuvels van de Toscaanse Maremma, gelegen in de valei tusen Castigliioncello Bandini en Cinigiano, ligt het idyllische vakantiehuis Santa Pia, waar gasten van over de hele wereld kunnen meegenieten van het schitterende historisch erfgoed, het eten, de wijn en een adembenemend landschap. Van het echte Italiaanse leven, la dolce vita Italiana.

Geheime plekken in het zuiden van Toscane | Podere Santa Pia

 

 

De gehuchten Santa Rita (7 km), La Cava (7 km), Le Cosole (7 km), Monticello Amiata (10 km), Poggi del Sasso (8 km), Porrona (3 km), Sasso d`Ombrone (9 km), Villa (6 km), Volpaio (7 km) maken deel uit van Cinigiano.

 

 

Restaurants in Cinigiano, Santa Rita, La Cava, Le Cosole, Monticello Amiata, Piantaverna, Poggi del Sasso, Porrona, Sasso d`Ombrone , Villa, Volpaio and Castiglioncello Bandini.
 
Casa Bianca | Viale Giuseppe Mazzini, Sasso d'Ombrone | Tel 0564.990593, mail: casabianca2004@libero.it

Locanda La Posta | Via Roma 2 | Telefono 0564.993430 | Gesloten op woensdag

Il Lucherino | Località Lucherino, Monticello Amiata | Telefono 0564.992975, mail: meichini@tiscali.it

l Riccio | Via Amiata 28, Monticello Amiata | Telefono 0564.992004

Il Rintocco | Piazza Marconi | Tel 0564.994120. Uitstekend adres. Goede wijnkaart met juiste prijzen..

Sotto l’insegna della luna piena | Via Amiata 3, Monticello Amiata | Tel 0564.992918, mail: sottoluna@tiscali.it | Gesloten op maandag.
www.sottoluna.it

Trattoria Il Cinghiale | Poggi del Sasso www.sottoluna.itTel 0564.990428 | Gesloten op dinsdag.

Il Villaggio | Loc. Borgo Santa Rita | Tel 0564.99056