Abbadia San Salvatore

Abbey of Sant'Antimo


Albarese

Acquapendente


Archipelago Toscano


Arcidosso


Arezzo


Asciano


Badia di Coltibuono


Barberino Val d'Elsa

Bolsena Lake


Bomarzo

Brunello di Montalcino

Buenconvento

Campagnatico


Capalbio


Castel del Piano

Castelfiorentino


Castell'Azarra

Castellina in Chianti


Castelmuzio


Castelnuovo Bererdenga


Castiglioncello Bandini


Castiglione della Pescaia


Castiglione d'Orcia


Castiglion Fiorentino


Celleno


Certaldo


Chianciano Terme


Chianti


Chiusi


Cinigiano


Cività di Bagnoregio


Colle Val d'Elsa


Cortona


Crete Senesi


Diaccia Botrona


Isola d'Elba


Firenze


Follonica


Gaiole in Chianti


Gavorrano

Gerfalco


Greve in Chianti


Grosseto


Lago Trasimeno


La Foce


Manciano


Maremma


Massa Marittima


Montagnola Senese


Montalcino


Monte Amiata


Monte Argentario


Montecalvello

Montefalco


Montemassi


Montemerano


Monte Oliveto Maggiore


Montepulciano


Monteriggioni


Monticchiello


Monticiano


Orbetello


Orvieto


Paganico


Parco Naturale della Maremma


Perugia


Piancastagnaio


Pienza


Pisa


Pitigliano


Prato

Radda in Chianti


Roccalbegna


Roccastrada


San Bruzio


San Casciano dei Bagni


San Galgano


San Gimignano


San Giovanni d'Asso


San Quirico d'Orcia


Sansepolcro


Santa Fiora


Sant'Antimo


Sarteano


Saturnia


Scansano


Scarlino


Seggiano


Siena


Sinalunga


Sorano


Sovana


Sovicille


Tarquinia


Tavernelle Val di Pesa


Torrita di Siena


Trequanda


Tuscania


Umbria


Val d'Elsa


Val di Merse


Val d'Orcia


Valle d'Ombrone


Vetulonia


Viterbo

Volterra
 
Reizen in Toscane
             
 
E N G Castelfiorentino


album Surroundings
       
   


Castelfiorentino   
   

Castelfiorentino, dat Florentijns kasteel betekent, ligt vlakbij het kruispunt tussen de Via Francigena en de Via Volterrana.

In 1260, na de slag bij Monteaperti, werd hier de vrede ondertekend tussen Siena en Florence. Sindsdien is deze stad van groot belang geweest vanuit politiek, economisch en artistiek oogpunt. Dit komt vooornamelijk door de centrale ligging van de stad op het grensgebied van Firenze, Pisa en Siena.
Volgens de volkstraditie heeft een jongen, genaamd Membrino, de stad gered van de ondergang in de 16e eeuw. Hij staat met zijn paard afgebeeld op de klok van het gemeentehuis.

Als je vanaf de piazza Gramsci de richting Siena aanhoudt, kom je bij de Chiesa di San Francesco, met een gevel van rode baksten. En iets verder staat de Chiesa di Santa Verdiana. Santa Verdiana is de beschermheilige van de stad. Zij trok zich hier terug voor een solitair leven in de 13e eeuw. Na haar dood in 1236 werd de kerk Santuario di Santa Verdiana gebouwd.

Aan de via Tilli nr. 41 bevindt zich de La Raccolta Comunale d'Arte met de fresco's en de sinopiatekeningen van Benozzo Gozzoli. Ze zijn van hun oorspronkelijke plaats verwijderd en gerestaureerd.
Het tabernakel van de Madonna met de hoest (Tabernacolo della Madonna della Tosse (1484)) en het tabernakel van Visitatie (Tabernacolo della Visitazione (1491).) bevatten episodes uit het leven van Maria. Uit Gozzoli’s leven en zijn artistieke carrière blijkt hoe liefde voor zijn geboortestreek veel van zijn schilderijen inspireerde. Het museum is open op dinsdag en donderdag van 16:00-19:00 uur, zaterdag, zondag en vakantiedagen van 10:00-12:00 uur en van 16:00-19:00 uur.

Op de piazza S. Verdiana staat het Museum Benozzo Gozzoli.

 

   
   
Museum Benozzo Gozzoli in Castelfiorentino
Museum Benozzo Gozzoli in Castelfiorentino


 
   
Benozzo Gozzoli (Firenze 1420 - Pistoia, 4 oktober 1497) was een Italiaanse renaissanceschilder uit de Florentijnse school.
Geen kunstenaar is in zijn eigen tijd zo geprezen als de schilder van de Medicikapel. in Firenze, Benozzo nGozzoli. Hij was een Florentijnse kleermakerszoon, ging als puber in de leer bij schilder Fra Angelico, kreeg grote opdrachten van kerken en kloosters, maar bleef lang verborgen in de schaduw van tijdgenoten als Mantegna en Piero della Francesca. Bernard Berenson, die Lotto herontdekte, zegt van Benozzo, dat zijn werk het kleine kind in ons wakker maakt en dat het zonder enige betekenis is voor de kunst van de Renaissance. Toch kreeg Gozzoli de belangrijkste opdrachten voor muurschilderingen, die er in zijn tijd te vergeven waren.

Gozzoli was opgeleid als goudsmid en werkt in zijn vroege jaren samen met Ghiberti aan de bronzen deuren van het baptisterium in Firenze.
Tussen 1469 en 1484 werkte hij aan een frescocyclus met scènes uit het Oude Testament aan het Camposanto te Pisa, deze is echter grotendeels vernield tijdens een bombardement van de geallieerden in 1944.
Gozzoli stierf op 4 oktober 1497 in Pistoia, waar zijn zoons woonden. Hij was waarschijnlijk getroffen door de pest. Hij werd begraven in het dominicanenklooster in Pistoia.

In 2009 werd het nieuwe museum van Benozzo Gozzoli geopend. Het museum is geheel gewijd aan de schilder Benozzo Gozzoli (1421-1497). Hier zijn onder andere de prachtige fresco's il Tabernacolo di Madonna della Tosse (1484) en Madonna della Visitazione (1490-91) te bewonderen. Het gebouw is ontworpen door Massimo Mariani.

Museum Benozzo Gozzoli
Via Testaferrata, Castelfiorentino
www.museobenozzogozzoli.it
Openingstijden: Dinsdag 16.00–19.00; donderdag 16.00 – 19.00, vrijdag 9.00–13.00 (alleen op reservering), Zaterdag en zondag 10.00-12.00 en 16.00-19.00. 


Zelfportret (Opus Benotii) in de
Cappella dei Magi in
Palazzo Medici-Ricardi

 

 

 
 

 

Farneta, Folano, en Lucignano


De Abdij van Farneta


De abdij van Farneta, in de buurt van Poggio Sant’Angelo, is een prachtig voorbeeld van Toscaanse romaanse architectuur. De benedictijnse abdij werd in de achtste eeuw gesticht, de kerk dateert uit de dertiende eeuw.


Lucignano

Een goed voorbeeld van middeleeuwse stadsontwikkeling. De straten lopen in een ellips concentrisch naar boven, naar het centrale plein. Lucignano behoorde tot Siena tot het in 1176 onder invloed van Firenze kwam.
Lucignano kreeg van de Touring Club de Bandiera arancione, de Oranje Vlag prijs, een Italiaans keurmerk, dat de Touring Club Italiano (TCI) aan kleine gemeenten in het Italiaanse achterland uitreikt die zich onderscheiden op het gebied van toerisme, gastvrijheid en milieu.

La Bandiera arancione | The Orange Flag towns in Tuscany

Empoli

 


Abbazia di Farneta bij Cortona

 

De stad Empoli ligt ten noorden van Castelfiorentino. Belangrijk voor de lokale economie is de glas- en textielindustrie.
Deze plaats op de linkeroever van de rivier de Arno werd rond het begin van de jaartelling al gesticht door de Romeinen die het In Portu noemden. Tegen 400 was de stad flink gegroeid vanwege zijn belangrijke rivierhaven. De Via Quinctia verbond de stad met Florence (destijds Florentia) en Pisa (Colonia Iulia obsequens), de Via Salaiola leidde naar Volterra. Rond 700 bloeide de stad opnieuw op rondom een kasteel genaamd Emporium of Empolis waarvan de huidige naam is afgeleid. Gedurende de middeleeuwen maakte Empoli lange tijd deel uit van de Florentijnse Republiek.

De Collegiata di Sant'Andrea is het belangrijkste bouwwerk in Empoli en is gelegen aan het Piazza Farinata degli Uberti. De kerk werd in de 11de eeuw gebouwd in de Florentijns-romaanse stijl. Voor de façade werd gebruikgemaakt van wit marmer uit Carrara en groen marmer afkomstig uit de bergen bij Prato. Bij de kerk hoort het museum Museo della Collegiata met een rijke collectie beeldhouw- en schilderwerken uit de renaissance.

 

  Empoli
Empoli

De eerste bewoners van het gebied van Empoli waren de Etrusken en later de Romeinen. Er zijn restanten van de Romeinse tijd teruggevonden. In het historisch centrum getuigt de fontein met het bronzen beeld van de drie waternimfen op het plein Piazza Farinata degli Uberti van die tijd.
Tot de 8e eeuw bestaat Empoli uit een versterkt kasteel, maar na 1119 vormt de stad zich rondom de parochiekerk Sant’Andrea. Na de slag van Montaperti in 1260, waarin de Welfische Florentijnen de nederlaag lijden, vestigde het beroemde Ghibelline Parlement zich in het huidige Palazzo Ghibellino. Firenze gered door de genereuze woorden van Farinata degli Uberti, geciteerd door Dante in zijn Inferno.

Het centrum bestaat uit Piazza Farinata degli Uberti of dei Leoni. De belangrijkste historische gebouwen kijken uit op het plein met zijn arcade-bogen: Palazzo Ghibellino waarin zich tegenwoordig het Museo Civico di Paleontologia bevindt en de Palazzo Pretorio en de aangrenzende Convento degli Augustiniani (16e eeuw), tegenwoordig gemeentelijke bibliotheek R. Fucini.
Empoli is samen met Certaldo de stad van de artisjok. Deze artisjok is diepgroen met paarse blaadjes en heeft een zachte, zoet-bittere smaak. Deze artisjok is verkrijgbaar van van april tot juni.

Monumenten en kerken

Ook de de Collegiale Kerk van Sant`Andrea staat aan de Piazza Farinata degli Uberti. De gevel van de kerk doet denken aan de Chiesa di San Miniato al Monte in Firenze. Op het hoofdaltaar van de kerk bevindt zich een drieluik uit de veertiende eeuw van Bicci di Lorenzo. Het Museum van de Collegiale Kerk heeft een verrassend artistiek erfgoed: van de schilderijen uit de veertiende eeuw van Gaddi en Bicci di Lorenzo en van Filippo Lippi uit de vijftiende eeuw.

In de Kerk van Santo Stefano kan je een werk bewonderen van Rossellino uit 1447.
In het nabije Pontorme vinden we werk van de kunstenaar Pontormo.

Pontormo in Empoli
Het dorpje Pontorme maakt onderdeel uit van de gemeente Empoli en hier werd in 1494 de schilder Jacopo Carucci geboren, beter bekend als Il Pontormo(1494-1556). Pontormo is één van de belangrijkste florentijnse manieristische schilders en werd gevormd in de school van Leonardo da Vinci en Andrea del Sarto.

Hoewel hij zijn geboortehuis al vroeg verliet, heeft il Pontormo zich altijd sterk verbonden gevoeld met zijn geboorteplaats. Het “museum-huis” stelt verschillende schilderijen van hem tentoon.

Geboortehuis Jacopo Carucci
Openingstijden

Donderdag en vrijdag 10 - 13 uur, zaterdag, zon- en feestdagen 16 - 19

Het geboortehuis van Ferruccio Busoni

Het geboortehuis van Ferruccio Busoni (1866-1924) bevindt zich op de Piazza della Vittoria. Het is tegenwoordig een museum en studiecentrum dat gewijd is aan deze componist die vooral bekendheid verwierf met zijn transcripties van J.S. Bach. Als compofnist deed ij onderzoek op het vlak van harmonie en was daarme een voorloper van Arnold Schönberg (bezoek vooraf reserveren). Er wordt elk jaar een concertreeks georganiseerd in Empoli onder de naam Giornate busoniani.

 


Grotere kaart weergeven

 

Comuni van de provincie Siena | Abbadia San Salvatore · Asciano · Buonconvento · Casole d'Elsa · Castellina in Chianti · Castelnuovo Berardenga · Castiglione d'Orcia · Cetona · Chianciano Terme· Chiusdino · Chiusi · Colle di Val d'Elsa · Gaiole in Chianti · Montalcino · Montepulciano · Monteriggioni · Monteroni d'Arbia · Monticiano · Murlo · Piancastagnaio · Pienza · Poggibonsi · Radda in Chianti · Radicofani · Radicondoli · Rapolano Terme · San Casciano dei Bagni · San Gimignano · San Giovanni d'Asso · San Quirico d'Orcia · Sarteano · Siena · Sinalunga · Sovicille · Torrita di Siena · Trequanda

 

Empoli