Abbadia San Salvatore

Abbey of Sant'Antimo


Albarese

Acquapendente


Archipelago Toscano


Arcidosso


Arezzo


Asciano


Badia di Coltibuono


Barberino Val d'Elsa

Bolsena Lake


Bomarzo

Brunello di Montalcino

Buenconvento

Campagnatico


Capalbio


Castel del Piano

Castelfiorentino


Castell'Azarra

Castellina in Chianti


Castelmuzio


Castelnuovo Bererdenga


Castiglioncello Bandini


Castiglione della Pescaia


Castiglione d'Orcia


Castiglion Fiorentino


Celleno


Certaldo


Chianciano Terme


Chianti


Chiusi


Cinigiano


Cività di Bagnoregio


Colle Val d'Elsa


Cortona


Crete Senesi


Diaccia Botrona


Isola d'Elba


Firenze


Follonica


Gaiole in Chianti


Gavorrano

Gerfalco


Greve in Chianti


Grosseto


Lago Trasimeno


La Foce


Manciano


Maremma


Massa Marittima


Montagnola Senese


Montalcino


Monte Amiata


Monte Argentario


Montecalvello

Montefalco


Montemassi


Montemerano


Monte Oliveto Maggiore


Montepulciano


Monteriggioni


Monticchiello


Monticiano


Orbetello


Orvieto


Paganico


Parco Naturale della Maremma


Perugia


Piancastagnaio


Pienza


Pisa


Pitigliano


Prato

Radda in Chianti


Roccalbegna


Roccastrada


San Bruzio


San Casciano dei Bagni


San Galgano


San Gimignano


San Giovanni d'Asso


San Quirico d'Orcia


Sansepolcro


Santa Fiora


Sant'Antimo


Sarteano


Saturnia


Scansano


Scarlino


Seggiano


Siena


Sinalunga


Sorano


Sovana


Sovicille


Tarquinia


Tavernelle Val di Pesa


Torrita di Siena


Trequanda


Tuscania


Umbria


Val d'Elsa


Val di Merse


Val d'Orcia


Valle d'Ombrone


Vetulonia


Viterbo

Volterra
 
Reizen in Italië
             
 

E N G        I T

Het meer van Bolsena | Lago di Bolsena


Surroundings
       
   

Het Meer van Bolsena | Lago di Bolsena


   
   
Midden in het noordelijk gedeelte van Lazio vind je het meer van Bolsena (Lago di Bolsena). Met een oppervlakte van 114 vierkante kilometer en een omtrek van 43 km, is dit vulkanische meer het grootste van Lazio en het vijfde meer van Italie. Het meer van Bolsena is het grootste vulkanische meer van Europa.
In het meer liggen twee kleine eilanden Isola Martana en Isola Bisentina. Het ronde meer is 14 km breed en ligt op een hoogte van 305 meter. De er omheen lopende weg is 60 km. De bergen Monti Volsinii omgeven het meer.

Bij een tocht rondom het meer (Ong. 60 km) kom je langs pittoreske plaatsen als Montefiascone, Cività di Bagnoregio, Capodimonte, San Antonio, Marta en natuurlijk Bolsena, waar vis een van de beproefde recepten in een van de vele visrestaurants langs de haven of in de oude binnenstad. Er vaart een aantal keren per dag een boot vanuit Bolsena naar het eiland Isola Bisentina.

Isola Bisentina was ooit het zomerverblijf van de paus. Het eiland is om meer dan een reden een bezoek waard. De ongerepte natuur, overblijfselen uit vroegere tijden (waaronder een klooster), en het mooie uitzicht over het meer. 

Op het meer van Bolsena zijn diverse mogelijkheden voor beoefening van watersport. Je kan er zeilen, surfen, waterfietsen en vissen.
Langs de oever zijn heel veel strandjes waar je goed kan zwemmen, luieren en zonnen.

 

Bolsena Lake | Lago di Bolsena

 

   


Via Francigena nel Lazio | Map and route details | www.francigenalazio.it

http://www.francigenalazio.it/en/map/wrap/?layer=track.4&id=245

Archeonet

Rondom het meer van Bolsena, halfweg tussen Siena en Rome, valt er heel wat te ontdekken. Van Etruskische Vie Cave tot ondergrondse doolhoven, maankraters en een grottenstad.
De reisafstand naar de kust vanaf Bolsena bedraagt ca. 45 minuten, waarbij een bezoek aan de historische stad Tarquinia een aanrader is.

Comune Lago di Bolsena

Musea Lago di Bolsena Gradoli borders the following municipalities: Bolsena, Capodimonte, Grotte di Castro, Latera, Montefiascone, Onano, San Lorenzo Nuovo, Valentano.

 
San Lorenzo Nuovo ligt aan de noordzijde van het meer van Bolsena. Het domineert het meer aan de ene kant en de vallei van de Acquapendente aan de andere kant, op de kruising van de oude Via Cassia (nu rijksweg 2) en de via Maremmana (rijksweg 74).
San Lorenzo Nuovo is beroemd om de harmonieuze symmetrie en het rechtlijnige stratenplan.
Het heeft een groot achthoekige centraal plein dat het hart van de gemeenschap vormt.

In San Lorenzo Nuovo kruisen twee belangrijke regionale wegen elkaar. De Via Cassia (SS 2) die van Firenze tot Rome loopt, en de Via Maremma (de SS 74) die van Orvieto ( knooppunt met de A1, de autostrada del Sole) naar de Tyrrheense zee loopt.


Map of San Lorenzo Nuovo


Grotto di Castro

 
De Pianezze Necropoli behoren tot een onbekende Etruskische nederzetting La Civita, ook soms aangeduid als Tiro. De Etruskische ruïnes bestaan uitl tunnels, reservoirs en delen van de defensieve omringende muur gemaakt van grote blokken tufsteen. Grafkamers uit de 6e eeuw, met lange toegangswegen of dromos, liggen verspreid over verschillende niveaus langs de steile helling die naar de vallei beneden leidt.

De graven bestaan soms uitverschillende kamers waar de doden in graven werden geplaatst (in de grond of in uitsparingen in de wanden).
Andere necropolen zijn te vinden in de onmiddellijke omgeving: Vigna della Piazza, Valle Muje, Maccarino, Toiena, Le Sane en Pian dell'Aia.

Museo Civico Archeologico di Grotte di Castro


Het Museo Civico Archeologico E Delle Tradizioni Popolariis gehuisvest in een van de mooiste renaissance paleizen van Grotte di Castro, in de tweede helft van de zestiende eeuw ontworpen door de beroemde architect Jacopo Barozzi.
Het heeft twee aparte delen: een archeologisch en een gewijd aan de lokale volkstradities. Het is elke dag van de week open, behalve op maandag.Capodimonte


   

Capodimonte is een kleine stad aan de westelijke kant van het meer van Bolsena.
Het haventje van Capodimonte wordt gedomineerd door het zestiende eeuwse Palazzo Farnese, een broertje van het beroemde Palazzo Farnese in Rome en van het Palazzo Farnese in Gradoli. Deze drie gebouwen werden ontworpen door Sangallo de Jongere in opdracht van kardinaal Alessandro Farnese, de latere paus Paulus III. De familie van deze paus komt uit deze streek en hijzelf bracht bij voorkeur hier de zomermaanden door. Paulus III probeerde ook de oostelijke kant van het meer met Montefiascone te veroveren, omdat dit hem de controle over de Via Cassia zou gegeven hebben. De Via Cassia (Via Francigena) was de belangrijkste verbindingsweg naar Rome.
Hij moest zich tevreden stellen met Capodimonte, waar hij een paleis bouwde.
Capodimonte ligt dicht bij een van de twee eilanden in het meer, Isola Bisentina, waar paus Paulus III ook een klein paleis en een kerk bouwde.
Het Palazzo Farnese wordt beschouwd als één van de mooiste paleizen van Rome en het staat op de Piazza Farnese in het hartje Rome. De latere paus Paulus III, Alessandro Farnese, gaf Antonio da Sangallo in 1514 de opdracht om een paleis te bouwen. De bouw van het paleis heeft een tijdje stilgestaan, door een tekort aan geld. Het werk werd daarna voortgezet door Michelangelo.

Alessandro Farnese bracht een schitterende kunstcollectie bij elkaar, waaronder het beeld van Hercules, dat in de Herculeszaal stond en erg beroemd is geworden. Nagenoeg alle kunstwerken van het Palazzo Farnese bevinden zich nu in Napels, in het archeologisch museum en in het Palazzo Reale di Capodimonte.

Marta

Marta ligt slechts een paar kilometer ten zuiden van Capodimonte. Je vindt er bij de ingang van het stadje een zeer mooi familiewapen van Paulus III. Een klein fort beschermt de stad.


Isola Bisentina

   
Met een oppervlakte van 17 ha is Bisentina is het grootste eiland. Het eiland is bereikbaar via een veerdienst van Capodimonte. Op het eiland zijn bosjes van steeneiken, Italiaanse tuinen en diverse monumenten: de Chiesa di Santi Giacomo and Cristoforo ( kerk van Sint Jacobus en Sint Christoffel) met zijn koepel gebouwd door de architect Jacopo Barozzi da Vignola; het Franciscaner klooster, en de Rocchina, een kleine tempel gewijd aan Saint Catherine. De tempel heeft een achthoekige grondplan van Antonio da Sangallo, en werd gebouwd over een Etruskische colombarium. Een ander monument, de kapel van het kruisbeeld, bevat fresco's uit de vijfde eeuw. De Malta dei Papi, een voormalige gevangenis voor geestelijken schuldig bevonden aan ketterij, werd gevormd uit een kleine grot met een luik geplaatst op een hoogte van 20 m (66 ft).
De Etrusken en de Romeinen liet weinig sporen na van hun verblijf op het eiland. Na 1250, werd het eigendom van de heer van Bisenzio, die verliet het en verbrandde het na meningsverschillen met de bewoners van het eiland. In 1261werd het heroverd door Urbanus IV. Het eiland werd opnieuw verwoest in 1333 door Lodewijk IV van Beieren, die beschuldigd werd van ketterij en geëxcommuniceerd door de paus. Vanaf 1400 was het eigendom van de familie Farnese, het had een periode van welvaart en werd bezocht door vele pausen. In 1635 werd het bestuurd door Odoardo Farnese, hertog van Castro, die een conflict aanging met de kerk, wat resulteert in de totale vernietiging van Castro. De prinses Beatrice Spada Potenziani, echtgenote van de hertog Fieschi Ravaschieri, is de huidige eigenaar.


 
Isola Bisentina, Chiesa di Santi Giacomo and Cristoforo

 

Isola Bisentina was al enkele keren het decor voor een speelfilm, waaronder Stasera a casa di Alice van Carlo Verdone. Ook de Italiaanse film Le Meraviglie (de wonderen) speelt zich voor een klein deel af op het eiland.
De film van Alice Rohrwachter won op het Filmfestival van Cannes 2014 de Grand Prix. Acteurs zijn Alba Rohrwacher, Sam Louwyck, Monica Bellucci, Sabine Timoteo, Maria Alexandra Lungu en Agnese Graziani. Monica Bellucci speelt een bescheidden rol, maar is cruciaal in het verhaal.
Le Meraviglie is grotendeels opgenomen in het zuiden van Toscane, in de provincies Grosseto en Siena. Er werd ook gefilmd aan het meer van Bolsena en in het bijzonder op het eiland Bisentina (Isola Bisentina).

Le Meraviglie | Regia di Alice Rohrwacher. Con Alba Rohrwacher, Sam Louwyck, Monica Bellucci, Sabine Timoteo, Maria Alexandra Lungu e Agnese Graziani.

 

Le Meraviglie, posterLe Meraviglie, poster

Latera

 
Deze kleine stad, tussen Tuscania en het meer van Bolsena, is gelegen in een breed bekken dat ooit bekend stond als Val di Lago.
Latera wordt gezien als een klein juweel van kunst en cultuur. De kerken zijn er van een absolute unieke schoonheid, en de historische palazzi, waar ooit belangrijke politieke figuren woonden, herinneren aan een luister verleden.
De stad is een typisch middeleeuws stadje, met een Etruskisch en Romeinse verleden. De meest stabiele periode van heerschappij was onder de Farnese (tot 1668), die het Palazzo Ducale bouwden in Piazza della Rocca en een aquaduct.
Het historische centrum is een doolhof van straatjes, trappen en bogen, waarboven de elegante Latera klokkentoren uitstijgt. Net voor het plein staat de kerk van San Clemente, het belangrijkste religieuse gebouw van de stad. Het is versierd met een kostbare fresco van de kruisiging, een 15e eeuwse stenen tabernakel en een schilderij van La Madonna del Carmine e San Carlo. De slanke klokkentoren in Borromini-stijl dateert uit 1790. Binnen in de kerk zijn er schilderijen, een mooie houten kruisbeeld, de doopkapel (1591) en een orgel gemaakt door Angelo Morettini.

Er zijn vele andere kerken in en rond de stad, waaronder de Chiesa Sant'Eligio (Madonna della Cava), misschien wel de oudste gebouw in Latera, en de Chiesa di San Sebastiano, een klein gebouw dat dateert uit de 15e eeuw en dat de bezoekers verbijstert met prachtige voorbeelden van architectuur, tal van kunstwerken en de twee prachtige fresco's, L'Immacolata Concezione en Gli Angeli e San Sebastiano.

Het Palazzo Farnese dateert uit de 15e eeuw. Het gebouw is verdeeld in een ouder gedeelte, gebouwd in de 16e eeuw en een meer modern, recenter gedeelte.
Op het portaal kan je het religieuze wapen bewonderen, binnen zijn de muren rijkelijk versierd met kostbare fresco's die dateren uit de 16e eeuw.

De agrarische tradities van de stad worden goed gedocumenteerd in de fascinerende Museo della Terra.

Comune


 

Latera
Montefiascone

   
Montefiascone ligt op een heuvel aan de zuidoost kant van het meer van Bolsena. De stad bloeide in de middeleeuwen rondom een versterkte rots. In de 12e en 13e eeuw was het een veilige haven voor de pausen, die vaak gedwongen werden uit het Pauselijk Paleis van Viterbo te vluchten.
De kathedraal, de Chiesa di Santa Margherita (1519) is een van de oudste structuren die door Michele Sanmicheli gebouwd werden. Michele Sanmicheli was een Venetiaans architect en stedenbouwkundige en een van de grootste van zijn tijd. De kathedraal is een buitengewoon religieus monument, versierd met een enorme koepel die beroemd is in heel Italië.
De overblijfselen van de martelaar Flaviano, gedood in 361 tijdens de vervolgingen van Giuliano l'Apostata, worden bewaard in de kerk van San Flaviano a Montefiascone. Het huidige gebouw werd gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw op de plaats van een oudere kerk. De Chiesa di San Flaviano is het oudste gebouw in Montefiascone, een merkwaardige dubbele kerk die van belang is in de geschiedenis van de architectuur. De kerk werd gebouwd net buiten de stad, langs de Via Francigena en is een duidelijk voorbeeld van de Romaanse kunst.
Binnen enkele interessante 14e eeuwse fresco's die werden ontdekt in 1896. Een deel van de fresco's op de muren zijn zeer goed bewaard gebleven, zoals de prachtige fresco van San Flaviano, rijdend op een wit paard en met een vlag met het kruis.
Het Museum van de Architectuur van Antonio da Sangallo il Giovane herbergt een interessante tentoonstelling van werken van grafische en ontwerp door de kunstenaar Sangallo.

 

La Chiesa di Santa Margherita
Celleno

   
Celleno Celleno is gelegen in het oostelijke deel van het gebied van Tuscia Viterbo. Het kerkje van San Rocco herbergt enkele achttiende-eeuwse doeken (Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans en een Kruisiging), een vijftiende-eeuwse houten kruisbeeld, een kruis in verguld zilver uit 1436 en een verguld koperen kelk uit de vijftiende eeuw. Niet ver van de stad is de achttiende-eeuwse klooster van San Giovanni Battista dat nu wordt gebruikt voor groepsaccommodaties.
In de Valle dell'Infernaccio, op de weg naar Viterbo, heeft de natuur een meesterwerk 'gebeeldhouwd'. De Infernaccio stroomt er in een diepe geul tussen basalt muren, tufsteen en bossen, en creëren er een adembenemende waterval.


Montecalvello

Ten oosten van Celleno liggen Grotte Santo Stefano en Castello di Montecalvello. Montecalvello,een klein dorpje op ongeveer 5 km van Grotte Santo Stefano, wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een kasteel van grote schoonheid. Castello di Montecalvello behoorde tot Monaldeschi en werd omgevormd tot een paleis op het einde van de 5e eeuw. In 1970 kwam het kasteel in handen van de beroemde schilder Balthus Klossowski de Rola. Hoewel Castello di Montecalvello particulier eigendom is, kan het kasteel aan de buitenkant vrij bezocht worden.
Montecalvello, die rond een kasteel waar de beroemde Balthus, een hedendaagse schilder, die er dertig jaar leefde.
Gerestaureerd door graaf Balthus Klossowski de Rola, is het kasteel prachtig onderhouden. Het atelier van Balthus toont nog doeken op ezels en een tafel waar de kunstenaar werkte.

Iets verder leidt een korte tunnel naar een kleine kerk die bijna intact is gebleven.

Arte in Toscana | Balthus e il Castello di Montecalvello 

Celleno


Het kasteel van Balthus in Montecalvello

 

Gradoli

   
Gradoli is een mooi middeleeuws dorp met uitzicht op het meer van Bolsena. De oorsprong van Gradoli gaat terug tot de Middeleeuwen.
Het historische centrum wordt gedomineerd door het indrukwekkende Palazzo Farnese, gebouwd in 1515 door Antonio Sangallo de Jongere.
Hier bevindt zich ook het museum en documentatiecentrum van familie Farnese.

In de buurt van Palazzo Farnese is de barokke kerk Collegiata di Santa Maria Maddalena. De ongelooflijke 15e eeuwse doopvont is niet missen.

In de buurt van het meer, op 7 km van Gradoli, is er de 15e eeuwse kerk van San Magno.

Het grondgebied van Gradoli produceert Gradoli's DOC wijn, en Aleatico, een unieke likeurwijn.

De Aleatico di Gradoli kreeg eenDOC erkenning in 1972. De wijn wordt geproduceerd in Gradoli en in Grotto di Castro, San Lorenzo Nuovo en Latera, alle gelegen aan de oevers van het meer van Bolsena.
Aleatico di Gradoli wordt geproduceerd in drie verschillende variëteiten, Aleatico di Gradoli, Aleatico di Gradoli liquoroso en Aleatico di Gradoli liquoroso Reserve.

Comune Gradoli

Gradoli Kaart 
Gradoli
Civita di Bagnoregio

Civita di Bagnoregio.


Cività di Bagnoregio


   
Een van de merkwaardigste stadjes in Italië is ongetwijfeld Civita di Bagnoregio. Dit arendsnest is gebouwd op een tufsteenrots die jaar na jaar steeds verder afbrokkelt. Civita wordt dan ook “la città che muore”, de stad die sterft, genoemd.

De Cività di Bagnoregio is sprookjesachtig gelegen op een tufstenen plateau. Het plateau is nog steeds onderhevig aan erosie. Cività ligt helemaal in het noorden van Lazio, boven Viterbo. Net zoals bij Orvieto in Umbrië en Pitigliano en Sorano in Toscane bestaat de bodem uit een zacht, poreus vulkanisch gesteente.

Het stadje maakt deel uit van Bagnoregio, maar door een aardbeving in 1695 werd de cività volledig afgescheiden van Bagnoregio. De inwoners vertrokken daarna massaal en de Cività was enkel nog bereikbaar met ezels. Er werd besloten een stenen brug te bouwen om Civita weer te verbinden met het grotere Bagnoregio, en 1965 werd de brug vervangen door een stevige lange, smalle voetgangersbrug. Auto’s kunnen de stervende stad niet in.

Albert Heijn maakte een reclamespotje over zijn Italiaanse producten. Het filmpje werd opgenomen in Cività di Bagnoregio.

 
Cività di Bagnoregio

Wandelen in Toscane | Wandelen in de buurt van het meer van Bolsena

   
     
Voor wandelaars is er de Via Francigena, de uit de middeleeuwen stammende pelgrimsroute naar Rome. La Via Francigena | Da Orvieto a Roma (it)

La Via Francigena | Da Radicofani a Acquapendente (it)


Monte Rufeno

Net over de grens met Lazio, in de comune van Acquapendente, ligt het natuurreservaat Monte Rufeno (2893 ha). De portaalsite van Lazio geeft goede informatie, en er worden enkele goed gemarkeerde wandelingen aangereikt.

Wandelingen in Monte Rufeno
Natuurparken in Lazio | Algemeen | Kaart natuurparken en beschermde gebieden in Lazio Het natuurreservaat Selva del Lamone (2002 ha) ligt iets meer naar het zuiden, tussen Pitigliano en Gradolì.
Wandelingen in het reservaat (it) Il Sentiero dei Briganti

 

 
   
   

Enlarge map
 
 
   
Gradoli grenst aan de comuni Bolsena, Capodimonte, Grotte di Castro, Latera, Montefiascone, Onano, San Lorenzo Nuovo and Valentano.


Comuni van de province Viterbo | Acquapendente · Arlena di Castro · Bagnoregio · Barbarano Romano · Bassano Romano · Bassano in Teverina · Blera · Bolsena · Bomarzo · Calcata · Canepina · Canino · Capodimonte · Capranica · Caprarola · Carbognano · Castel Sant'Elia · Castiglione in Teverina · Celleno · Cellere · Civita Castellana · Civitella d'Agliano · Corchiano · Fabrica di Roma · Faleria · Farnese · Gallese · Gradoli · Graffignano · Grotte di Castro · Ischia di Castro · Latera · Lubriano · Marta · Montalto di Castro · Monte Romano · Montefiascone · Monterosi · Nepi · Onano · Oriolo Romano · Orte · Piansano · Proceno · Ronciglione · San Lorenzo Nuovo · Soriano nel Cimino · Sutri · Tarquinia · Tessennano · Tuscania · Valentano · Vallerano · Vasanello · Vejano · Vetralla · Vignanello · Villa San Giovanni in Tuscia · Viterbo · Vitorchiano